Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][PHP]Kilka pól typu select..
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Nieogarniający
Nie wiedziałem jak zatytułować temat..
Ale postaram się wszystko wytłumaczyć w treści..
Wydaje mi się ze w samym php nie da się tego zrobić więc zaznaczyłem js ;d Już tłumaczę.

Na stronie mam 3 select'y. Można wybrać pierwszy. Kiedy wybierze się pierwszy, można wybrać coś z 2, a gdy wybierzemy 2 to z trzeciego ;d
Nie wiem czy zrozumieliście w razie czego proszę pytać to postaram się wyjaśnić to jakoś lepiej wink.gif

ylk
na poczatek 2giemu i 3ciemu selectowi ustawiasz atrybut disabled
dla pierwszego ustawiasz akcje onChange ktora odblokowuje 2gi select
dla drugiego ustawiasz akcje onChange ktora odblokowuje 3ci select

ot cala filozofia smile.gif
Nieogarniający
właśnie nie wspomniałem, że po wybraniu w tym pierwszym np. wartość1 w nastepnym pokaże się wartość1_1, wartość1_2 itd.
inaczej po wybraniu w pierwszym wartość2, czyli w nastepnym wartosc2_1, wartosc2_2 itd.

nie umiem tego wyjaśnić tak dokładnie.. takie cos chciałbym uzyskac jak na tej stronie: kliknij tutaj
Nieogarniający
nie mogę edytować, więc sry za double'a..

chyba wiem jak to wyjasnic ;d

pierwszy select Wybierz marke (Nokia, Samsung, HTC itd.)
drugi select Wybierz model (i tutaj w zaleznosci od wyboru 1 selecta wyswietla sie modele danej marki)
blooregard
Robisz dokładnie tak, jak napisał @ylk, z tym, że zawartość selektów uzupełniasz asynchronicznie wywołując odpowiedni skrypt PHP AJAX-em.
Nieogarniający
Czyli można to załatwić tylko AJAX'em?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.