Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] Wyszukiwarka noclegów nad Bałtykiem
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Janusz1200
Uprzejmie proszę o ocenę mojej strony
http://kochambaltyk.pl

Uważam, że szczególnie zrypany jest górny pasek i logo, ale może ktoś może coś jeszcze dorzucić?
Z wyrazami szacunku
Janusz

[Admin, sorry, strona była już raz oceniana, wprowadziłem sugerowane poprawki i jest duuuży krok naprzód, stąd pozwalam sobie jeszcze raz, jeżeli uznasz za spam, to ciach]
jacobson
wyszukiwarka wedlug mnie bardzo nieczytelna ... a ten przycisk szukaj to masakra, az glowa sie sama odwraca zeby go przeczytac biggrin.gif O pasku gornym to sie moze nie wypowiem. Ogolnie wydaje mi sie ze strona malo atrakcyjna graficznie, zupelnie nic w niej nie przyciaga.
marekge
Strasznie nieczytelne. Z funkcjonalnością też kiepsko.
Poczytaj o:
- schematach kolorów
- web-usability
- web-accessibility
Niestety nie znajduję żadnego powodu na pochwałę ;-)
Twist
1. Słaby kontrast
2. Boksy wyszukiwarki - wyrównaj wysokość i rozłóż to bardziej czytelnie i intuicyjnie (podpatrz podobne portale)
3. Przycisk szukaj zrób poziomo.
4. Popracuj nad czytelnością contentu
kujawska
Też pooceniam trochę bo głupio tylko korzystać.
Ten piasek w logo wymieszać z niebieskim morzem i na całą szerokość bez fotek.
Te bloki poniżej wyszukiwarki wydają się do rzeczy ale szczegóły np.ajaxem i galeria.
Jeśli wydają się do rzeczy to wyszukiwarka w taki sam blok ładniejsza jakaś i zrozumiała ale w pierwszy i tam jak szukać.
Menu pionowe to miszmasz zostawiłbym tylko linki dla miłośników lokalizacji.
I teraz z linków do środka, opis i ewentualnie wtedy galeria.
Reszta lub reprint w stopce.
Ma się rozumieć tej przyklejonej sticky-footer.
Helid
1. Cała strona wczytuje się z 10 sekund (internet 45mb/s - coś nie tak).
2. Grafika i układ strasznie nieczytelny
3. Źle dobrane kolory.
Janusz1200
Cytat(kujawska @ 23.10.2011, 17:05:56 ) *
Ten piasek w logo wymieszać z niebieskim morzem i na całą szerokość bez fotek.

No fajnie, tylko nie zrozumiałem. Można prosić o opis/przykład/coś dla kogoś, kto nie jest ani ciut grafikiem?
Te bloki poniżej wyszukiwarki wydają się do rzeczy ale szczegóły np.ajaxem i galeria.

Ze względu na seo nie robię ajaxa. A galeria jest w detalach każdego obiektu, ale może trudna do znalezienia? Może nieintuicyjnie się ją uruchamia?
Jeśli wydają się do rzeczy to wyszukiwarka w taki sam blok ładniejsza jakaś i zrozumiała ale w pierwszy i tam jak szukać.

To może być dobry pomysł.

I teraz z linków do środka, opis i ewentualnie wtedy galeria.
Reszta lub reprint w stopce.
Ma się rozumieć tej przyklejonej sticky-footer.

Można prosić bardziej opisowo?

Pozdrawiam
Janusz

Cytat(Helid @ 23.10.2011, 20:20:22 ) *
1. Cała strona wczytuje się z 10 sekund (internet 45mb/s - coś nie tak).

A to ciekawe, specjalnie wyrzuciłem dojo z Zenda, żeby nie muliło, i na
http://test.watchscript.pl/ mam coś około 1 sekundy (w tym najdłużej plus one)
Jaka przeglądarka, jeśli można spytać?

Cytat(Helid @ 23.10.2011, 20:20:22 ) *
2. Grafika i układ strasznie nieczytelny
3. Źle dobrane kolory.

Proszę o detale, jeśli można.

Zaraz będzie nowsze wersja, znaczy się za 2 dni. Ciut zmienię, dzięki wszystkim za uwagi, ale jeśli można, proszę o bardziej detaliczne. Szczególnie interesuje mnie ten górny pasek, jak ten piasek wymieszać z morzem?
Swoją drogą, aplikacja resajzuje się na całą szerokość i powinna szczególnie dobrze (hm, jeżeli można w tym wypadku tak powiedzieć smile.gif) wyglądać na laptopach czy panoramach.
Korab
Ja tam na radiowym Internecie blueconnect nie mam problemów z ładowaniem.
1. Zastanawiałem się, o jakiej oni wyszukiwarce mówią, i właśnie odkryłem, że to, co jest pośrodku ekranu, to wyszukiwarka. Sugestia: wydzielenie odrębnego boxu, w którym "zasadnicze", "pokój", "pozostałe" i "w pobliżu" byłyby wyraźnymi podsekcjami. Na razie wybijają się one, chcąc się od siebie odróżnić, wskutek czego jest wyszukiwarka - nieczytelną.
2. Galeria na górze - może dodać Lightboxa do tego, żeby po kliknięciu zdjęcie się powiększało?
3. Menu po lewej, pod G+ - absurdalne. Na jakiej podstawie zostały wyodrębnione takie kategorie??
4. Panel logowania - bardziej spójny, żeby było widać na pierwszy rzut oka, czym jest.
5. Początki zdań oraz równoważników piszemy wielką literą.
Janusz1200
Cytat(Korab @ 23.10.2011, 21:57:07 ) *
Ja tam na radiowym Internecie blueconnect nie mam problemów z ładowaniem.

I dlatego nie dawałem na razie nic z jscriptu, ale chyba trzeba będzie (też się zastanawiam nad jakimś slideshow
z tym paskiem na górze, jak napisałeś w pkcie 2.)
1. Zastanawiałem się, o jakiej oni wyszukiwarce mówią, i właśnie odkryłem, że to, co jest pośrodku ekranu, to wyszukiwarka. Sugestia: wydzielenie odrębnego boxu, w którym "zasadnicze", "pokój", "pozostałe" i "w pobliżu" byłyby wyraźnymi podsekcjami. Na razie wybijają się one, chcąc się od siebie odróżnić, wskutek czego jest wyszukiwarka - nieczytelną.

smile.gif Dobre. Ale kieruje w jakąś stronę.

3. Menu po lewej, pod G+ - absurdalne. Na jakiej podstawie zostały wyodrębnione takie kategorie??

Chyba wyrzucę i zostawię tylko miejscowości (a raczej przeniosę na górę, menu obrazkowe, z regionami)

4. Panel logowania - bardziej spójny, żeby było widać na pierwszy rzut oka, czym jest.

Właśnie zmieniam
5. Początki zdań oraz równoważników piszemy wielką literą.

Świadomie (ma być "lżejsze")

Off topic. Choć nie całkiem.
Najpierw l. miller mówił: prawdziwego mężczyznę poznaje się nie po tym, jak zaczyna, ale jak kończy.
Teraz mówi: "prawdziwy mężczyzna nie kończy nigdy". I to b. pasuje do tej stronki.
ShadowD
Seo i ajax nie są wrogami, a ajax jest tak miły w użyciu, że mnie czasem bierze - wszędzie powinno się go wciskać. :-)

Tak na serio, ajax to dobra sprawa nie jest żadnym przeciwwskazaniem ani wrogiem seo, szczególnie że strona powinna mieć dwie wersje, popatrz na gmaila ja bez takich wodotrysków skrzynki sobie nie wyobrażam.

Co do grafiki, ja bym zatrudnił grafika i zaczął od początku, trochę przebudowując całość i serwis miał by szanse na większy sukces - na prawdę. :-)

http://kochambaltyk.pl/nocleg/Izabella - te bloki zwijane i rozwijane w taki sposób są okropne, użyj znikania (nie zwijania) lub zwijania w jedną stronę, osobiście spróbował bym uzyskać coś takiego:
Wszystko dać na siebie (tak by były treści warstwami przykrywały się), aktywną bym chował (dodawał jej przezroczystości), a pojawiającej się odejmował przezroczystości i to w jednym czasie, nie po skończeniu pierwszego. :-)
Janusz1200
Cytat(ShadowD @ 24.10.2011, 12:37:07 ) *
http://kochambaltyk.pl/nocleg/Izabella - te bloki zwijane i rozwijane w taki sposób są okropne, użyj znikania (nie zwijania) lub zwijania w jedną stronę, osobiście spróbował bym uzyskać coś takiego:
Wszystko dać na siebie (tak by były treści warstwami przykrywały się), aktywną bym chował (dodawał jej przezroczystości), a pojawiającej się odejmował przezroczystości i to w jednym czasie, nie po skończeniu pierwszego. :-)

O, dzięki, cenna uwaga, zapisałem. Na razie jednak priorytet to strona główna.

Wrzuciłem jak kazaliście lepsze menu do logowania się, powolutku, powolutku, wyczyścimy ten serwis smile.gif.
A może jest tu jakiś grafik?
Daiquiri
W końcu znalazłam chwilę na ocenę. Pozwolę sobie zacząć listą:
[-] Ścisk,
[-] Chaotyczny układ, brak wyraźnego podziału na części strony,
[-] Nagłówek (malutki, wyeksponowane malutkie fotki, zamiast nazwy strony),
[-] Wyszukiwarka - ciężko się w niej momentami połapać, a pierwsze zasada projektowania to "Nie każ mi myśleć",

To by było tyle z uwag "głównych". Twoim priorytetem na pewno powinna być wyszukiwarka, bo z niej będą korzystali użytkownicy smile.gif. Zauważ, że brakuje u Ciebie typowego podziały strony na sekcje, np. nagłówek, menu, blok lewy, zawartość itd. Ponadto dodałabym zestaw piktogramów, opisujących atrybuty poszczególnych lokalizacji (TV, Internet itd.).

Pozwoliłam sobie roboczo "naszkicować" wyraźniejszy podział sekcji, który w Twoim przypadku mocno kuleje (moim zdaniem oczywiście) .

Fajnie, że coś tam działasz smile.gif.
Janusz1200
No, szczerze powiem, szacunek.
Próbowałem na początku zrobić taki layout (nie taki dobry, jak Twój, ale prosty, wzorowany trochę na box.net) i ze względu na istniejące aplikacje (ze zdjęciami smile.gif) poddałem się.
A faktycznie sednem jest wyszukiwarka, bo musi - tym chcę wyróżnić ten serwis - mieć multum opcji.

W każdym razie b. dziękuję za sugestie i jeśli można, to coś ukradnę, ok?

Teraz ciut przerzeźbiam główną, mam nadzieję skończyć za dzień- dwa, to znowu będę Was męczył smile.gif
Daiquiri
Cytat(Janusz1200 @ 24.10.2011, 15:48:53 ) *
W każdym razie b. dziękuję za sugestie i jeśli można, to coś ukradnę, ok?
Nie widzę problemu smile.gif.
ShadowD
jeśli korzystasz z pliku Daiquiri pomyśl trochę o zmianie paddingów, moim zdaniem są trochę za duże - nie potrzebnie marnować tyle miejsca i latać mychą nad nim. Myślałeś kiedyś by listę miejscowości zamienić na jakiś bardziej ogólny podział? Np. dać klikalną mapkę z sekcjami i po kliknięciu konkretnej przejść dalej? Lista jest za długa by ją eksponować w takiej formie.

Do całości dodał bym jakiś kolorystyczny dodatek, tak by było coś więcej niż niebieski i 2 buttony. :-)

@Daiquiri wiem że jesteśmy tutaj pomocni, ale nie sądziłem, że aż tak podziwiam Cie, mi też kiedyś pomogłaś. :-)
jacobson
Daiquiri - btw swietny Ci ten szablon wyszedl musze przyznac biggrin.gif
Daiquiri
Dzięki, ale gwoli ścisłości to tylko szkic smile.gif.
Hpsi
Taką mała literówkę znalazłem która rzuciła mi się w oczy, a nie było tutaj napisane wcześniej:

wchodzę w ofertę , i mam tam zakładki w której znajduje się słowo "kontak"- wydaje mi się, że powinno być kontakt ;-)
Janusz1200
Chciałem bardzo wszystkim podziękować za ocenę. Dzięki Wam mogłem przerzeźbić to w lepszą stronę.

[Zrobiłem wszystko jak kazaliście, nawet jest ajax (w obrazkach i tekstach autoreklamowych).]

@Daiquiri, mam prośbę, jeżeli to nie byłoby już zbyt namolne... Nie mam oczu do kolorów (rozróżniam, czarny i biały).
Jakbyś mogła powiedzieć, co ma być zamiast tej żółci... Mam monitor crt, i to wygląda tak, jak bym chciał,
ale na lcd nie wygląda tak, jakbym chciał sad.gif

Pozdrawiam wszystkich
J.
marekge
Cytat(Janusz1200 @ 26.10.2011, 23:11:11 ) *
Nie mam oczu do kolorów (rozróżniam, czarny i biały).

Poczytaj o schematach kolorów, są strony gdzie użytkownicy wrzucają już sprawdzone i świetnie komponujące się kolory.
EDIT:
http://www.colourlovers.com/
http://kuler.adobe.com/ <+= POLECAM I ZALECAM
Janusz1200
Dzięki, ja używam tego (i uważam, że jest the best, są tam przykłady stron ciemna/jasna itd)
(podaję link do mniej więcej mojego schematu)

http://colorschemedesigner.com/#3A31TrZCzAXaZ

ale istnienie narzędzi niewiele daje, jak się nie ma iskry Bożej smile.gif

Uff, skończyłem. Daiquiri, jeszcze raz dzięki smile.gif

Cytat(Korab @ 23.10.2011, 20:57:07 ) *

Poprawiłem, jak pisałeś. Dzięki.
konole
Wyszukiwarka ma to do siebie, że to ona jest eksponowana. A tutaj dostałem oczopląsu po pierwszym wejściu i zamknąłem stronę po 5 sekundach z powodu dezorientacji.
kujawska
Jakiś czas temu Daiquiri namalowała i to miało sens a teraz ruina.
Janusz1200
Ażeby nie było taką ruiną, zmieniłem layout i jestem zadowolony. A jak Wam się teraz podoba?
marekge
Troszkę lepiej ale menu w topie bardzo nie czytelne i strona nie dostosowana do dużych monitorów.
Janusz1200
Dzięki, ale możesz napisać, co jest z tymi dużymi monitorami, strona powinna się resajzować na każdą szerokość. (Poprawiłem kolor menu u góry)
marekge
Cytat(Janusz1200 @ 5.03.2012, 14:05:20 ) *
Dzięki, ale możesz napisać, co jest z tymi dużymi monitorami, strona powinna się resajzować na każdą szerokość.

To jest właśnie problemem na dużych rozdzielczościach - ogrom pustej przestrzeni po rozciągnięciu.
Może warto się zastanowić nad maksymalną sensowną szerokością?
xxdrago
Takie duperele które znalazłem
-Menu nie czytelne
-Po kliknięciu w wyszukiwarka przycisk "zrezygnuj" (albo podobnie) nie jest ładny powinien być taki jak Szukaj.
-Można by było ładnie upiększyć formularze głowie to chodzi o pola typu text.
-Zdało by się aby było poprawne HTML oraz CSS wtedy pozycja w Google była by lepsza ale to tak pobocznie gdybyś miał czas:)

Trochę ten layout nie jest ładny ale ogólnie jakoś przejdzie.

Pozdrawiam
marekge
Cytat(xxdrago @ 5.03.2012, 19:33:15 ) *
-Zdało by się aby było poprawne HTML oraz CSS wtedy pozycja w Google była by lepsza ale to tak pobocznie gdybyś miał czas:)

Z tym się nie zgodzę. Oczywiście ważne jest by HTML i CSS się validował ale nie ma to żadnego wpływu na pozycję w Google (oficjalne wypowiedzi na blogu googl'e + wiele testów użytkowników).
ylk
Cytat(konole @ 2.01.2012, 22:21:19 ) *
Wyszukiwarka ma to do siebie, że to ona jest eksponowana. A tutaj dostałem oczopląsu po pierwszym wejściu i zamknąłem stronę po 5 sekundach z powodu dezorientacji.

Dokładnie tak, w tytule wątku jest wyszukiwarka noclegów, której na tej stronie w ogóle nie ma...
thek
@marekge: Wpływ jest, ale nie bezpośredni. Lepiej zwalidowana strona jest prostsza do parsowania przez boty. W efekcie mając ograniczony czas, bot zdąży obskoczyć tę stronę i ileś linków z niej wychodzących. Summa sumarum, zdoła zaindeksować więcej stron w tym samym czasie niż gdyby strona miała skopany kod smile.gif
Janusz1200
Nie sądzę, żeby poprawność kodu miała jakikolwiek wpływ na pozycję. Ja się pozycjonowałem na frazy 'Bałtyk noclegi' i "Bałtyk pokoje" i jestem zadowolony. To znaczy, lepiej na te frazy być nie może, przy mojej kulawej wiedzy pozycjonerskiej. Wydaje mi się, że ważniejsze jest tak konstruować kod, by podsuwać botom właściwą treść w odpowiednim miejscu. Oczywiście, walidacja... Kiedyś używałem dojo, i tam walidator dopiero walił błędów, a co zrobisz, jak css masz z biblioteki?
kujawska
Cytat(Janusz1200 @ 6.03.2012, 14:43:31 ) *
Nie sądzę, żeby poprawność kodu miała jakikolwiek wpływ na pozycję. Ja się pozycjonowałem na frazy 'Bałtyk noclegi' i "Bałtyk pokoje" i jestem zadowolony. To znaczy, lepiej na te frazy być nie może, przy mojej kulawej wiedzy pozycjonerskiej. Wydaje mi się, że ważniejsze jest tak konstruować kod, by podsuwać botom właściwą treść w odpowiednim miejscu. Oczywiście, walidacja... Kiedyś używałem dojo, i tam walidator dopiero walił błędów, a co zrobisz, jak css masz z biblioteki?

Google widocznie zauważyło ten niezwykły header i search.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.