Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ocena pierwszego laya
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
ciekawskiii
dobra, dobra, dobra:P

Nie, nie jestem grafikiem itp ale chce poswiecic sie swojemu pierwszemu projektowi www ( przedtem robilem stronki mobilne dlatego wyglad byl mniej wazy a co za tym idzie, lay byl prostrzy do zrobienia) i poddaje wam do oceny screen pierwszego laya.

Chwila chwila! ale ktos powie TU NIE MA NIC DO OCENY! ok ok rozumiem to:P nie chce poprostu bawic sie w cos kilka dni, co nikomu sie nie spodoba i dlatego najpierw chce znac opinie tych, co maja lepszy zmysl artystyczny... jak mozna...

Strona ma byc o tematyce erotycznej, ma byc prosta (bez cudow) i ladna dla przecietnego internauty, czy taka jest?

Prosze o ocene kolorystyki, czcionki i samego ukladu strony i prosze sie nie sugerowac fotkami bo oczywyscie sa tylko testowe;)

z gory dzieki

p.s. zero tabelek
p.s2. validator trzeszczy tylko wtedy jesli musi;) - ale to juz innym razem jak podam strone do oceny...

z tego szystkiego zapomnialem podac link... prosze http://zapodaj.net/988cb36dfa91.png.html
dwwa
takie laye robiło się 10 lat temu, teraz w css ładniejszy się zrobi niż twój wink.gif

układ ok
Damonsson
Kolorystka w ogóle nie związana z erotyką. Czcionek widzę chyba z 10 różnych wielkości, na dodatek żadna nie wyróżnia się jakoś w stylu "spójrz na mnie". Układ będzie widać, jak to zapełnisz całkowicie, ale już teraz widać, że nie ma takiej spójności, boxy logowania wystają bardziej w lewo niż box z obrazkami - to ma jakąś specjalną nazwę, żeby się trzymało w pionie, ale zapomniałem jak się mówi na takie coś.
Ten tekst we wprowadzeniu też wg mnie za długi, przyciąłbym szerokość na 70-80% tego co jest.
Jest w stylu lat 90' jak napisał kolega wyżej.
Grafiką ta strona nikogo nie przyciągnie, mnie odrzuci, przeciętnego internautę...nie wiem.

Zamiast tracić swój czas, lepiej zlecić grafikę komuś kto się na tym zna, a w tym czasie zarobić na jego pensje.

Nie mam lepszego zmysłu artystycznego, ale pozwoliłem sobie subiektywnie napisać co mi nie pasuję wink.gif
ciekawskiii
Cytat
boxy logowania wystają bardziej w lewo niż box z obrazkam

mozesz jasniej bo tego nie kumam:)

co do kolorystyki to wlasnie tego sie obawialem ale nie mam weny zeby jakos, cos odnalezc i tak swoja droga, nie dam zadnemu grafikowi nic do roboty bo uwazam ze lepiej sie dluzej pomeczyc niz miec gotowca nawet za 500 zl.wink.gif

co do czcionek to jest kilka roznych i w kilku wielkosciach ale uwazam ze tak chyba lepiej wtedy sie prezentuje? byc moze sie myle...

dzieki za opinie:) czekam dalej na komentarze bo kazdy biore sobie do serca;)
Damonsson
Chodzi o to, że jak przyłożysz linijkę do lewej krawędzi boxa logowania to z niczym się nie pokrywa poniżej. Jest jakby wyjęte z całego układu.

Nie, stosowanie kilku różnych czcionek o różnych wielkościach nie jest dobre. Jak dobrze poszukasz to znajdziesz poradnik, o ile pixeli ma być większa kolejna czcionka od aktualnie użytej, jeżeli tekst ten jest ważniejszy, a o ile więcej kolejnych pixeli jeśli jeszcze ważniejszy, czy coś takiego, pod hasłem typografia też powinni coś ciekawego o tym napisać. Nie możesz tutaj robić freestyle'u.

Wczoraj trafiłem na (+18) CIACH (+18) - typowo kojarzy mi się z erotyką wink.gif Zaczerpnij od konkurencji.

I ogólnie jeśli nie jesteś grafikiem, czerp od konkurencji i wzoruj się na niej, jeśli chcesz to koniecznie zrobić samemu, bo samemu od zera nic ciekawego nie zrobisz raczej.
ciekawskiii
za rok nauki ale zrobie...smile.gif

co do tej strony to znam:) ale ciezko sie na jakiejs stronie wzorowac, niby zrobi sie cos innego lub podobne ale niejeden oskarzy o wzorowanie lub nasladewnictwo...

co do linijki to wlasnie chcialem, zeby nie bylo wyrownane;

do czcionki: uzywam tam chyba dwoch rodzajow wielkosci czcionek jezeli chodzi o <p> i dwie wielkosci <h...> wiec tez nie kumam:)
Daiquiri
Posłużę się listą:
[-] Ścisk! Przecież strona Ci się nie rozpadnie jak wszystko nie będzie do siebie przylegało... smile.gif,
[-] Kolorystyka. Jeżeli masz z nią problem skorzystaj z "online'owych" pomocników (coś a la takie cudo),
[-] Logowanie i szukaj jest jakby z zupełnie innej bajki,
[-] Stronie brakuje nieco smaczków. Dobrze jest zaczynać pracę mając jakąś koncepcję, punkt zaczepienia chociażby. Jeżeli po prostu siądziesz i zaczniesz robić, jest zagrożenie, że strona będzie pozbawiona wyrazu i nie będzie oddawała tematyki.

[+] Zawsze doceniam działanie i chęci,

Cytat
co do tej strony to znam:) ale ciezko sie na jakiejs stronie wzorowac, niby zrobi sie cos innego lub podobne ale niejeden oskarzy o wzorowanie lub nasladewnictwo...

Bo trzeba się inspirować, a nie kopiować smile.gif.

Damonsson, serio uważasz, że wszystko powinno się pokrywać? Mielibyśmy wtedy strony www w kratkę, jak zeszyty do matematyki. Zgadzam się, że prawe boki powinny być raczej dosunięte do jednej linii, ale wewnętrzna zawartość już niekoniecznie. Zauważ, że na stronie z Twojej stopki, w pionie nie pokrywa się wiele elementów smile.gif.
Damonsson
Nie nie, nie chodziło mi, że wszystko mi się pokrywać, sama napisałaś, że "z zupełnie innej bajki". Tylko ja mam problem z wyrażeniem tego co chcę przekazać i może tak wyszło, chodzi właśnie o to, że jest tak z kosmosu wstawione i z niczym nie współgra. Po za tym, nie śmiem nawet polemizować z Tobą, bo wiem, że bym poległ bardzo szybko w tym temacie i zgadzam się z Tobą tongue.gif

Zdaję sobie z tego sprawę, między innymi dlatego zwracam na to uwagę u innych smile.gif

Przepraszam za OT, ale nie lubię być bierny, gdy kobieta mnie zaczepia wink.gif
Helid
Wg mnie zbyt dużo kolorów, czcionka w menu jest zbyt duża i miejscami brakuje odstępów (formularze).
ciekawskiii
ok dzieki za opinie i za link, napewno sie przyda a kazda rada jest dla mnie wazna.

Pokombinuje cos dalej zmieniajac wszystko i napewno tez oddam do oceny;)
Janusz1200
Bardzo przepraszam, że się wtrącę, nie potrafię sobie za bardzo na podstawie laya wyobrazić tego portalu. ale nie to jest istotą. Istotą jest to, że zamierza Szanowny Kolega przyczynić się do rozprzestrzenienia zła, co nie wydaje mi się pozytywne.
Pozdrawiam z całym szacunkiem
J.
croc
Nie czytając powyższych opinii kolegów, żeby zachować pełen subiektywizm:

Ogólnie nie ma tragedii. Najgorsze elementy:

1. sraczkowate belki - kolorystyka nijak ma się do pozostałych elementów (Wprowadzenie i Nowe fotki)
  2. te czerwone kloce obok napisów Logowanie i Szukaj - że niby co to jest? biggrin.gif
  3. ścięcie belki Kontakt | Regulamin... - optycznie sugeruje to koniec strony, a pod spodem jeszcze coś tam jest - daje to nieprzyjemny efekt
  4. czerwień RGB(255, 0, 0) tudzież #FF0000 paskudnie wygląda z pozostałymi barwami

Na zachętę 5/10. Powodzenia z kolejnymi projektami smile.gif
ciekawskiii
Cytat(Janusz1200 @ 27.10.2011, 22:55:14 ) *
Bardzo przepraszam, że się wtrącę, nie potrafię sobie za bardzo na podstawie laya wyobrazić tego portalu. ale nie to jest istotą. Istotą jest to, że zamierza Szanowny Kolega przyczynić się do rozprzestrzenienia zła, co nie wydaje mi się pozytywne.
Pozdrawiam z całym szacunkiem
J.

Nie sadze ze w erotyce jest cos zlego;)

Dobra, podejscie drugie bo dzisiaj zlapalem kawalek weny i cos tam zrobilem. Oczywiscie dojdzie tam jeszcze troche rzeczy no i logo ale i tak narazie nie mam pomyslu na domene wiec logo byloby glupota.

Jak ogolnie to wyglada? Dodam ze nawet mi sie podoba a to juz sukces:D

link
ShadowD
Mam pytanie, co wy tym formie logowania i rejestracji jest do oceny?

Wiesz jeśli chcesz pomysł na fajny i nie powtarzalny pomysł na stronę, to może spróbuj zrobić coś z http://vegas.jaysalvat.com/ będzie to raczej trudne, ale od razu możesz podać komuś to czego szuka, a takiego podejścia w sieci jeszcze nie ma. Takim pomysłem może być zapamiętanie preferencji (odwiedzanych kategorii) i podawanie nowości właśnie z nich. :-)
abort
Nie jestem wysmakowany plastycznie, więc jedna bardzo subiektywna uwaga: lewy obszar (rejestracyjny) jest imho zbyt szeroki w stosunku do prawego (do zalogowania się). Zresztą, jeśli sam twierdzisz, że "dojdzie tam jeszcze trochę rzeczy", to całą rejestrację wywaliłbym z głównej strony i zostawił tylko link do niej (np. na dole, na belce).

Natomiast merytorycznie to mogę się odnieść tylko do języka polskiego. Napisałeś: "Informujemy, że serwis przeznaczony jest tylko dla osób, którzy ukończyli 18 lat". Powinno być "dla tych, którzy ukończyli 18 lat", "dla osób mających ukończone 18 lat", lub (najkrócej i imho najładniej) "dla osób, które ukończyły 18 lat".
ciekawskiii
Cytat
Mam pytanie, co wy tym formie logowania i rejestracji jest do oceny?

Chodzilo o ogolna ocene wygladu

Cytat
Natomiast merytorycznie to mogę się odnieść tylko do języka polskiego. Napisałeś: "Informujemy, że serwis przeznaczony jest tylko dla osób, którzy ukończyli 18 lat". Powinno być "dla tych, którzy ukończyli 18 lat", "dla osób mających ukończone 18 lat", lub (najkrócej i imho najładniej) "dla osób, które ukończyły 18 lat"

Tu masz chyba racje ale to tak na szybkiego bylo pisane i dlatego wyszlo jak wyszlo:D

To juz malo wazne bo zrobilem trzecia, ostatnia wersje ktorej na razie nie daje do oceny, zaczalem juz robic caly serwis wiec jak bedzie gotowy to wtedy ocenicie calosc.
Dzieki wszystkim za oceny
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.