Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ostrzeżenie przed wyjściem ze strony
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
seba123
Hey, obecnie gdy na mojej witrynie gra odtwarzacz, używam obecnego kodu do poproszenia o pozostania na witrynie
  1. <script type="text/javascript">
  2. window.onbeforeunload = bunload;
  3. function bunload(){
  4. if(getState() == 2)
  5. return "Aktualnie jest włączona muzyka z odtwarzacza. Czy na pewno chcesz wyjść ze strony?";
  6. }
  7. </script>
I wyświetla się monit przy wyjściu z witryny. Jednakże chciałbym w jakiś sposób sprawdzić na jaką stronę chce przejść użytkownik (o ile przechodzi), tj. nie chcę aby ten monit się wyświetlał po kliknięciu na link do pobrania pliku.

Ktoś udzieli rady? smile.gif
darko
Zrezygnuj w ogóle z tego monitu, są straaaaasznie denerwujące. Nie da się sprawdzić, na jaką stronę chce przejść użytkownik.
wszerad
Monit może być potrzebny w przypadku aplikacji internetowej, gdzie wyjscie moze oznaczac utracenie jakos danych.
A co do "nie chcę aby ten monit się wyświetlał po kliknięciu na link do pobrania pliku" to musisz się wgłebić w tajniki eventów: http://doman.art.pl/kursjs/kurs/mouse.html szukaj za frazą "target"
seba123
W sumie zrobiłem to inaczej. Zdefiniowałem zmienną globalną, domyślnie na false. Następnie w evencie onclick przycisku dodałem zmienna = true; oraz w kodzie sprawdzającym czy odtwarzacz działa dodałem sprawdzanie owej zmiennej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.