Dostałem propozycję przeniesienia dużego serwisu informacyjnego, ale mam problem z wyborem na jaki CMS. I tutaj proszę Was o pomoc w wyborze.
Główną częścią serwisu to wiadomości pogrupowane w różnych kategoriach, a oprócz tego galerie zdjęć, filmy, katalog plików do pobrania.
Problemem jest to, że dotąd jedynym CMS jaki poznałem jest Joomla. Wiem, że na niej też dało by się to zrobić, ale boję się, że ilość dziennych odsłon rzędu kilkunastu-kilkudziesięciu tysięcy dziennie może przerosnąć Joomle.
Każdego systemu mogę się nauczyć, tym bardziej, że czas w tym przypadku nie goni. Dlatego proszę o porady, jakie systemy CMS będą odpowiednie na duży serwis informacyjny - zarówno ilość odsłon, osób przebywających jednocześnie na stronie, ale też ilości wiadomości i materiałów (zbiór artykułów i dokumentów z kilku-kilkunastu lat).
Nie będzie to portal społecznościowy, nie będzie komentarzy, for, logowania dla użytkowników a jedynie przyciski do dodawania typu "lubię to".
Pierwszą myślą było: Joomla może tego nie uciągnąć, będzie wolno działać. Słyszałem wiele dobrego o Drupalu więc może on?
I jeszcze na koniec jeden warunek: poszukuję systemu, który będzie łatwy w dodawaniu dodatkowych treści przez osoby potrafiące obsługiwać jedynie windowsa i worda (i po części joomle, bo na niej już pracowały w pewnym zakresie).
skowron-line
7.11.2011, 20:42:36
Cytat(shd @ 7.11.2011, 19:37:32 )

że ilość dziennych odsłon rzędu kilkunastu-kilkudziesięciu tysięcy dziennie może przerosnąć Joomle.
Nie był bym tego taki pewien. Ale jeżeli masz takie obawy to zawsze możesz napisać własny system.
No właśnie nie wiem czy joomla się spisze. Do tej pory stawiałem na niej stosunkowo niewielkie strony (większe niż zwykłe firmowe, ale mniejsze niż portale;) Dla mnie joomla byłaby najlepsza z dwóch powodów: już ją zdążyłem co nieco poznać i klient potrafi się w niej poruszać.
Nie jestem profesjonalistą - czasami sobie dorabiam na robieniu stron i dlatego nie mam umiejętności by samemu napisać system. Nie jestem zawodowcem dlatego zwracam się o opinie do Was - profesjonalistów, którzy będą w stanie powiedzieć mi czy joomla wystarczy, czy jak na korporacyjny serwis lepszy będzie np. drupal lub coś innego z otwartych rozwiązań.
92nasti
7.11.2011, 22:01:20
Sam system CMS jaki nie wybierzesz taki będzie, szybkość jego pracy jest zależna od serwera na którym funkcjonuje.
Wybierz ten który Ci odpowiada i ten który jest dla Ciebie najwygodniejszy.
wewior
8.11.2011, 21:27:41
Cytat(shd @ 7.11.2011, 20:37:32 )

I jeszcze na koniec jeden warunek: poszukuję systemu, który będzie łatwy w dodawaniu dodatkowych treści przez osoby potrafiące obsługiwać jedynie windowsa i worda (i po części joomle, bo na niej już pracowały w pewnym zakresie).
To akurat kwestia edytora, ja polecam tinymce, ma stosunkowo ładny kod wynikowy. Zwykle jednak edytor można zmienić nawet jeśli cms ma w standardzie inny.
mareckimx
29.03.2012, 13:54:05
Skorzystaj z drupala. Ja już robilem na nim duze projekty.
Sky_walker
29.03.2012, 15:02:03
Przecież Durpal to drugi najwolniejszy CMS na rynku, zaraz po Joomli.
Największą wydajnośc będziesz miał z kodu krojonego pod potrzeby klienta, bez zabawy w gotowce. Ale jeśli już musisz mieć gotowca to poszukaj czegoś co natywnie zaspokaja większość potrzeb klienta, sprawdź wydajność na serwerze i wtedy zacznij pisać stronępod klienta ostro studiując podręczniki o optymalizacji kodu i zapytań SQL.
uupah5
29.03.2012, 15:26:17
jak duży ruch ma to obsłużyć?
joomla ma system cache'ujący, może współpracować z memcached, można użyć apc, nginxa etc
ja na Twoim miejscu brałbym się za technologię którą już znam i poszukał kogoś, kto zajmie się osiągnięciem zadanej wydajności.
albo samemu się podciągnąć w temacie, google: joomla+performance
bercow
31.03.2012, 17:32:42
Jaki to polski bank opiera sie na Joomli, bo zapomnialem ? Joomla wystrczy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.