Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Analiza danych z linku...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Viroch
Witam!

Mam nietypowe pytanie, nie wiem czy to w ogóle ma sens, ale proszę o odpowiedź.
Chodzi mi o to. Mam zrobić skrypt do rejestracji domen. Najpierw jednak musi być analizowane czy domena jest wolna, etc. Obsługę tego mam w Netart w ich programie partnerskim...

I zapytanie wysłać to umiem. smile.gif
coś na wzor partner.nazwa.pl/?op=check&login=costam&haslo=costam&domena=domena

No i wszystko fajnie. Dostaje odpowiedz np. domena.com exist. (tzn. wyświetlna mi się wygenerowana strona z taką odpowiedzią)

I teraz mój problem. Czy jest możliwe w jakiś sposób analizowanie tego wyniku?
I czy dobrze to robię, że sprawdzam to poprzez formularz, bo przy wpisaniu <form action='http://partner.nazwa...'> oczywiście jestem przekierowany...

Bardzo proszę o odpowiedź i ew.sugestie jak to rozwiązac.
Dabroz
Możesz zrobić to tak

1) Za pomoca fopen i fread pobierasz stronę z whoisa (np. www.whois.sc/domena.pl, lub innego dowolnego serwisu)

2) Potem za pomoca wyrazen regularnych badz strpos sprawdzasz wynik

Sprawdz jaki napis jest w przypadku powodzenia, a jaki w przypadku porazki i sprawdzaj w wyniku, np:

1. <?php
  2. if (strpos($strona,'Domena istnieje')) echo &#092;"OK\";
  3. ?>
..:: pingu ::..
ja bym sobie załatwił jakis linuxowski server i
  1. <?php
  2.  
  3. system ( 'whois '.$domena );
  4.  
  5. ?>

a resztą też tak kiedyś kombinowałem, ale było to bardzo wolne, wiec zrezygnowałem....
a jesli brak serwa to patrz u góry są dobre propozycje
DannyM
Czy ktos posiada gotowy - dzialajacy skrypt do rejestracji domeny w NetArcie?
Troche mnie smieszy podejscie tej firmy do rejestracji domeny bo taki skrypt powinien byc udostepniany. Ale to juz taki offtopick smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.