Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wybór CMSa
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy portalowe i CMS'y
loko87
Witam,

na wstępie pragnę zaznaczyć, że nigdy nie korzystałem z CMSów i stawiam pierwsze kroki we frameworkach.

Na potrzeby projektu, który mam wykonać szukam CMSa do zarządzania bardzo prostą stroną: komisem samochodowym.

Osoba mająca zarządzać stroną ma mieć dostęp do szeregu prostych opcji: dodawanie ofert, zarządzanie cennikami, ofertą leasingową itp.

Strona ma miec prosty układ:
- logo na górze
- górne menu pod logo
- okno zawartości

I to w sumie wszystko. Szukam czegoś gdzie można w prosty sposób przerobić layout do moich potrzeb.

Póki co skłaniam się ku drupalowi. Macie jakieś inne propozycje? Joomla trochę mnie odrzuca wink.gif

Z góry dzięki za pomoc
elektrrrus
Drupal jak nabardziej, polecam chociaż może wydawać się trudny na początku.
loko87
A możesz polecić od czego zacząć pracę nad własnym layoutem? Wstępnie zainteresowałem się Fusionem, który ma w miare fajnie opisane tworzenie "subthemes" (http://fusiondrupalthemes.com/support/theme-developers/subtheming-quickstart ).

Czy to dobry pomysł na początek pracy z Drupalem?

pozdrawiam
Daiquiri
Drupal to bardzo fajny system, jednak potrafi skutecznie psuć nerwy(zwłaszcza osobom początkującym) przy wdrożeniach szablonów. Jeżeli chcesz zacząć od czegoś niezbyt skomplikowanego - to, analizując Twoje wymagania, prawdopodobnie wystarczy prosty WordPress.
james8
Zdecydowanie Wordpress!
sunpietro
Wordpress lub Joomla! wink.gif
elektrrrus
Jak już tam spamujemy wink.gif - nie polecam joomli ze względu na straszny śmietnik w kodzie, niby z wierzchu wszystko łatwo zrobić ale jak przychodzi coś zaprogramować to można zwariować. Opinie co do dużych trudności z Drupalem są trochę przeterminowane - obecmie mamy d7 w który kupe pracy i czasu poświęcono na usability. Trzeba tylko przyznac że to spora kobyła w porównaniu do wordpressa i jeśli wp wystarczy pod względem funkcjonalności to jak najbardziej warto iść w tą stronę.
sunpietro
kod w Joomla 1.7 już wygląda ładniej. Zresztą chodzi o stawianie dość prostej strony, a nie tworzenie dodatkowych funkcjonalności.
adam882
Wordpressy są dość zasobożerne i mocno atakowane przez dodawarki. Miałem kiedyś wordpressa z ruchem ok 1000uniq/dzień i nawet z cachowaniem generował niesamowite obciążenie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.