Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Strona wypożyczalni samochodów
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
evolucja
Chciałem by strona była maksymalnie przejrzysta. Moim celem jest przedstawienie klientowi całej naszej oferty w jednym miejscu, bez zbędnego skakania pomiędzy zakładkami. Wchodząc na jedną stronę ma przedstawioną na tacy całą naszą ofertę.
Patrząc na wizytówki konkurencji myślę, że jest całkiem dobrze. W każdym razie mnie się podoba. Jest prosto- tak jak chciałem. Jak wiadomo jednak każdy ma inne gusta dlatego z chęcią poznałbym wasze opinie na jej temat. Do oceny wszystko: od loga, przez treści, układ na zdjęciach skończywszy.

Najważniejsze: adres

Lkingsmiley.png
lobopol
1. Rozdzielczość <1200px mamy paski przewijania w poziomie (gdzie treść mieści się w około 950px)
2. Błąd w js firebug wyrzuca JotForm.init(function(){ tanibus.net (wiersz 657), alerty w ie się przez to pojawiają
3. Nie ładnie jest używać lokalnych styli (np. w h1 jakie masz czy stylowanie jotform
4. Błędy z kodowaniem znaków przynajmniej w galerii
Kod
Minibus - Fiat Ducato | Zdj�cie 1 / 4

5. Wysłałem całkowicie pusty formularz
Kod
Dziękujemy za wiadomość!
Odpowiedź na nią zostanie udzielona w ciągu 12 godzin(zazwyczaj jednak w kilkanaście minut).

sam komunikat mało wyraźny
6. W jakim celu wczytujesz tyle bibliotek js skoro w użyciu masz właściwie tylko fancyboxa+jquery (reszta np. przełączanie tabów czy scroll-owanie z samym jquery to kilkanaście linijek kodu) nieco bezsensownie wczytywać jakieś 50kb zbędnego js i style dla jquery ui (których nawet nie widzę użycia)
7. obrazek nagłówka mógłby być spokojnie jpg (co najmniej 40KB mniej by ważył)
8. W menu kontakt email jest za blisko krawędzi ramki.
9. Osobiście obrazek header.png mi się nie podoba
Robert3d
Z przykrością muszę stwierdzić że nie zaufał bym takiej stronie z jednego prostego względu
Design strony jest mocno przestarzały polecę Ci rozeznanie się w trendach
http://browse.deviantart.com/designs/web/

Co do logo kojarzy mi się bardziej z kradzieżą tych kluczy. Bo pamiętam bajki w których takie kształty miał właśnie złodziej.

Nie chcę negować strony bo sama w sobie jest czytelna ale niestety oprawa graficzna do odświeżenia.

Pozdrawiam co złego to nie ja.
Niktoś
Cytat
Z przykrością muszę stwierdzić że nie zaufał bym takiej stronie z jednego prostego względu
Design strony jest mocno przestarzały

Dziwne spostrzeżenie.Co ma design do zaufania?Ja sądziłem ,że jedynie wpływa na atrakcyjność.
Robert3d
Też ma no bo popatrz abstrahując od projektu

mamy x projekt banku.
Design jest jednak w kolorach szarych i czarnych taki drastyczny przykład z nieaktualną grafiką wielkimi przyciskami oraz sexi panią na banerku

Jak ma się więc wykonanie strony i pomysłowość do zaufania tak jak obskurny sklep na rogu do nowo wyremontowanego na rogu gdzie kupisz mięso?
evolucja
@lobopol, dzięki bardzo za wszystkie uwagi. Poprawiłem je wszystkie.
5. Założeniem było nieograniczanie użytkownika. Osobiście nienawidzę gdy ktoś zmusza mnie do wypełniania niepotrzebnych pól. Dodałem jednak walidację samej Wiadomości. Ograniczy to wysłanie całkowicie pustych formularzy smile.gif Zmieniłem też komunikat po wysyłce, można go zobaczyć tutaj: http://tanibus.net/?wyslano#kontakt
6. Wyrzuciłem niepotrzebne rzeczy z UI. Nawet trochę więcej jak 50KB się uszczupliło.
9. Niestety nie mam na chwilę obecną innego pomysłu. Zdaję sobie sprawę, że jest trochę zbyt bajkowy. Może coś zasugerujecie?

Ze szczegółów jeszcze faviconę dodałem.

@Robert3d,
Cytat
Design strony jest mocno przestarzały

bardzo możliwe. Niestety nie mam na tylu umiejętności aby stworzyć coś nowoczesnego i trendi. Mimo wszystko chyba jednak design nie wygląda jak ten oparty na tabelkach sprzed 10 lat.

Cytat
Co do logo kojarzy mi się bardziej z kradzieżą tych kluczy.

w życiu bym na to nie wpadł. Ułożenie dłoni kojarzy mi się z otwartością, nie z chytrością. Gest miał odzwierciedlać podanie kluczy "jak na tacy". Ale fajnie, że ktoś o tym wspomniał.

A jak widzicie przygotowanie strony pod SEO? Szczerze mówiąc nie bardzo się na tym znam i chciałbym poznać waszą opinię.
Robert3d
Samo SEO to temat rzeka
Czy aby nie masz wszędzie h1?
evolucja
Hmm.. Szczerze mówiąc mam chyba problem ze słowami kluczowymi. Przez tydzień Google nie znalazł na mojej stronie żadnych słów pomimo kilkukrotnych odwiedzin. Dotychczas w narzędziach dla webmasterów widnieje taka lista:
1. tanibus
2. created
3. public_html
4. upload
5. welcome

Wczoraj uzupełniłem wszystkie alty i title zdjęć wpisując różne frazy, mam nadzieję, że to trochę pomoże.

A tak wygląda outline:
  1. [h1] 1. DOŚWIADCZENIE
  2. [h1] 2. DOSTĘPNOŚĆ
  3. [h1] 3. JASNE ZASADY I KONKURENCYJNE CENY
  4. [h1] 4. FACHOWA OBSŁUGA
  5. [h1] SAMOCHODY DOSTAWCZE 
  6. [h1] MINIBUSY 
  7. [h1] SAMOCHODY OSOBOWE * 
  8. [h1] SAMOCHODY DOSTAWCZE
  9. [h1] MINIBUS
  10. [h1] SAMOCHODY DOSTAWCZE, MINIBUS
  11. [h1] SAMOCHODY OSOBOWE
  12. [h2] KN-Com Kaletka Mariusz
  13. [h3] Ul. Ściegiennego 11d
  14. [h3] 41-407 Imielin
  15. [h3] NIP: 222-000-86-48
  16. [h2] Telefon
  17. [h3] +48 505 100 550
  18. [h3] +48 505 131 999
  19. [h2] E-mail
  20. [h3] wynajmij@tanibus.net
  21. [h2] Formularz kontaktowy
qrooel
Znacznika h1 używa się tylko raz na każdej podstronie.
evolucja
  1. [h1] tanibus.net
  2. [h2] O firmie
  3. [h3] 1. DOŚWIADCZENIE
  4. [h3] 2. DOSTĘPNOŚĆ
  5. [h3] 3. JASNE ZASADY I KONKURENCYJNE CENY
  6. [h3] 4. FACHOWA OBSŁUGA
  7. [h2] Flota
  8. [h3] SAMOCHODY DOSTAWCZE 
  9. [h4] Citroen Jumper
  10. [h4] Peugeot Boxed
  11. [h4] Fiat Ducato + przyczepa
  12. [h3] MINIBUSY 
  13. [h4] Fiat Ducato
  14. [h3] SAMOCHODY OSOBOWE * 
  15. [h4] Audi A4 S-Line
  16. [h4] Audi A4
  17. [h2] Cennik wynajmu i transportu
  18. [h3] SAMOCHODY DOSTAWCZE
  19. [h3] MINIBUS
  20. [h3] SAMOCHODY DOSTAWCZE, MINIBUS
  21. [h3] SAMOCHODY OSOBOWE
  22. [h2] Kontakt z nami
  23. [h4] KN-Com Kaletka Mariusz
  24. [h5] Ul. Ściegiennego 11d
  25. [h5] 41-407 Imielin
  26. [h5] NIP: 222-000-86-48
  27. [h4] Telefon
  28. [h5] +48 505 100 550
  29. [h5] +48 505 131 999
  30. [h4] E-mail
  31. [h5] wynajmij@tanibus.net
  32. [h4] Formularz kontaktowy

Lepiej? smile.gif
Robert3d
Podobnosz tudziesz gdzieś wyczytawszysz że im mniejsza rozpiętość pomiędzy h1 -hx tym lepiej.
Nom i co by tu jeszcze logo ma alt? czy nie ma alta? bo nie wiem czy nei przeoczyłem

pozatym hx to nagłówki a ty z tego co widzę nagłówkujesz listę aut nie wiem jak to się ma do seo ale ja bym listę aut po prostu pozostawił goło w <li>

Krótko mówiąc nadużywanie wszelkiej maści tagów tez jest niezdrowe bo tracą one swoją rangę

napisałeś
<b>.. bo jesteśmy nowoczesną firmą i korzystamy z nowoczesnych rozwiązań.</b>
zamienił bym BO na PONIEWAŻ
a dwa jeżeli ktoś nie obsługuje javascriptu to eleganckim rozwiązaniem będzie dopisanie działającego skryptu bez jej obsługi.

Za język przepraszam 3 w nocy biggrin.gif

przycisk o firmie nie działa

a dwa przyciski mogły by się po najechaniu podświetlać wystarczy sam napis

uporządkuj też formularz by był w linii podpatrz jak inni mają i zrób tak samo

zamiast sztywnej mapki daj mapkę google

niektóre napisy wchodzą na inne sekcje margin i padding do poprawy

zdjęcia otwieraj w nowym oknie bądź skorzystaj z darmowych galerii zapomniałem jak sie nazywa ta co powiekszała zdjęcie jak mi sie przypomni to napiszę
evolucja
0. Po pierwsze, widzę, że głównym problemem jest niekompatybilność z innymi przeglądarkami. Mógłbyś powiedzieć na jakiej występują opisane przypadki? Wstępny browsershot nie wykazał większych rozbieżności.. Oto jak strona powinna wyglądać prawidłowo

1. Logo nie jest wyświetlane jako obrazek a jako div z tłem więc nie może mieć alta.
2. Wyrzuciłem nazwy samochodów oraz dane kontaktowe z nagłówków.
3. Strona bez problemu działa bez obsługi JavaScript. Trochę tylko wygląd wtedy kuleje, najbardziej widoczne są tabele, które nie są połączone w karty.
4. Przycisk "O firmie" powinien przesuwać stronę na samą górę. Ponownie -> 0
5. Dodam podświetlanie na biało
6. -> 0
7. Zdjęcia otwierają się w FancyBoxie. Czyżby znowu -> 0?

Dzięki za wszystkie sugestie smile.gif

_______

Tak z innej beczki, mam duży problem ze słowami kluczowymi... Po ponownej indeksacji słowa kluczowe prezentują się następująco:
Cytat
1. biegów
2. pojemność
3. dostawcze (liczba wariantów: 3)
4. rodzaj (liczba wariantów: 2)
5. samochody
6. centralny
7. diesel
8. elektyczne
9. kierownicy
10. klimatyzacja
11. lusterka
12. manualna
13. moc
14. osobowe (liczba wariantów: 3)
15. paliwa
16. produkcji
17. rok
18. silnika
19. skrzynia
20. szyby

Czyżby Google w ogóle nie zwracało uwagi na wszystkie title i alty obrazków? Całkiem sporo fraz tam zawarłem.. jak widać w ogóle nie zostały uwzględnione. Co zrobić aby poprawić te słowa?
Robert3d
Używaj title zgodnie z przeznaczeniem

Co do rozjeżdżania strona nieco się rozjeżdża na FF ja używam przynajmniej
Proponuje zainstalować kilka przeglądarek i sprawdzić samemu.
Zdjęcia otwiera się w tym samym oknie zwyczajnie jak html
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.