Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kurs PHP
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Xayan
Witajcie!

Bardzo bym was prosił, abyście ocenili wartość merytoryczną mojego kursu i wytknęli wszelkie błędy. Jestem otwarty na krytykę, a także wszelkie sugestie.

http://php-kurs.pl/
kulczycki
+ Wygląd jak najbardziej mi się podoba (trochę mi gimpem śmierdzi, ale to nie problem).

Na Operze 11.52/Win7 kod w otoczce wychodzi po za nią:
http://php-kurs.pl/index.php?id=18 np.
Kod
, 'Sera'))
jest już po za otoczką.

Nie czytałem całego kursy, ale warto (o ile nie ma) zwrócić uwagę na jeden szkopół podczas programowania (w jakimkolwiek języku):
-> wcięcia robimy przeważnie tabulatorem bo tak jest szybciej, i klawisz najszybciej dostępny. Zmierzam do tego, żeby każdy programista programując ustawił w programie że zamiast tabulatorów ma wstawiać 4 spacje (jak kto woli). To pozwoli zachować przejrzystość kodu między linux <> windows i inne OS.

+ Dodać kolorowanie składni.
- Wywalić like jak nic wink.gif

Krzaki w stopce, przy wymianie linkami.
Strzałki poprzedni, następny -> mniejsze o wiele powinny być, i jakieś inne. Na mój gust nie pasują.

Mam nadzieję że cały kurs się rozwinie, bo na chwilę obecną jest ubogi. A warto w jednym miejscu splecić porządny kurs php który nie tylko uczy podstaw, ale logicznego myślenia (gdzie w ostatnich czasach jest z tym problem:( ) i przede wszystkim standardów. Bo jeśli x programista nie zadba o czytelność i dbałość kodu, to kiedyś może się to obrócić przeciwko niemu. smile.gif
IceManSpy
1. Musisz kolorować składnie np tym: http://alexgorbatchev.com/SyntaxHighlighter/
2. W menu jak są podstawowe kategorie to po najechaniu robi się kursor jak w Wordzie -> zmień go na łapkę. W pliku style2.css w linijce 32 dopisz cursor: pointer;
Cysiaczek
Nie pokazujesz praktyk od wielu lat powszechnie przyjętych. Nie używa się mysql_*(). Uczysz zatem rzeczy, które do niczego dobrego w przyszłości nie doprowadzą konsumenta Twojego kursu. Jeśli chcesz zrobić dobry kurs, napisz taki, który da solidne podstawy i wskaże właściwy kierunek. Pomysł na porządny kurs php jest dobry, bo od lat nic nowego w tej dziedzinie nie stworzono. Niestety, Twój nic nowego nie wnosi, takich kursów są setki, jeśli nie tysiące. Jeśli masz wystarczającą wiedzę i chęci, to naprawdę przemyśl założenia.

Pozdrawiam

--edit:

"Klasy są bardzo użyteczne w programowaniu aplikacji desktopowych - w PHP przydają się nieco rzadziej, ale i tak są bardzo ważne."

Pozostawię to bez komentarza merytorycznego, bo właściwie nie wiedziałbym od czego zacząć. Pozostawię więc komentarz osobisty: Ręce mi opadły jak to przeczytałem.
i500
Przejrzałem pobieżnie, w oczy rzuciło mi się:

- spolszczanie getterów i setterów
- dziwna konwencja nazewnictwa zmiennych, raz w języku polskim, innym razem angielski
- piszesz o pętlach for i foreach, pomijając że porozrzucane to strasznie, brakuje informacji nt. różnicy pomiędzy nimi
- brak modyfikatora dostępu protected w rozdziale o klasach

Bardzo słabe jakościowo, dane jedynie można przesyłać za pomocą GET i POST, w POST są ukryte.. gdzie się schowały? Może przeszłoby jakościowo 7 lat temu, dziś jest to katastrofa, choć doskonale odzwierciedlająca bałagan panujący w PHP.
ts23
"PHP nie jest językiem programowania – jest językiem skryptowym"

O RLY?
Spawnm
Same brednie w tym kursie.
Opis 'bezpiecznego' uploadu grafiki rozwala.
Wszystko opisywane po łepkach, brak wielu ważnych informacji. Jak ustawić cookie to napisałeś, a jak usunąć?
Dalsze działy (db, gd) nie działają.
Tego czegoś kursem nazwać nie wypada. Brak ci wiedzy.
cojack
O sesjach w php można by książkę napisać, a Ty masz tam 4 zdania, no bez jaj.
pyro
Po co Ci w tej samej bazie co kurs PHP tabela z adresami serwerów OTS do tibii? Haha!
Xayan
Dziękuję wam wszystkim za wytknięcie błędów oraz propozycje, jutro zajmę się poprawianiem wszystkiego.

Cytat(pyro @ 25.11.2011, 18:23:37 ) *
Po co Ci w tej samej bazie co kurs PHP tabela z adresami serwerów OTS do tibii? Haha!

Testowałem łączenie się przez fsockopen z serwerem OTS, żeby pobrać dane o serwerze (tworzę pewną stronę na zlecenie), bo niestety u mnie na localhoście niezbyt to działa, nie wiadomo dlaczego.
Fifi209
PHP jest językiem programowania, jednak różni się tym np. od C++ że nie jest kompilowany.

Ok, to teraz inne uwagi

Cytat
Dalej wyświetlamy wartość zmiennej – w tym celu używamy funkcji echo, a następnie wpisujemy nazwę zmiennej. Pamiętaj, że w tym wypadku cudzysłowy/apostrofy nie są potrzebne. Gdybyś ich użył, na ekranie zobaczyłbyś tekst „$zmienna”.

Sądzę, że gdybym użył cudzysłowów to jednak nie zobaczyłbym tekstu $zmienna a jej wartość

Co do operatorów, brakło np. XOR
http://pl.php.net/manual/en/language.operators.logical.php

Jak to tłumaczył mój nauczyciel z UTK:

Alternatywa, w języku polskim słów: albo, lub używa się jako synonimów, jednak w informatyce tak nie jest
Przykład:
Kobiety chcą zawsze albo, faceci lub
Jaka różnica?
Albo - albo jedna albo druga - proste, albo ja albo ona

Faceci lub - lub jedna lub druga, jednak nie ograniczamy się tutaj do jednej bo mogą być również dwie

Zapamiętaj, Faceci LUB haha.gif

--
Nie wspomniałeś też o tym:
http://pl.php.net/manual/en/control-struct...tive-syntax.php

--
Klasa, zbiór funkcji i zmiennych?
Metod i atrybutów, chyba bardziej poprawnie w odniesieniu do tematu klas.

-------------
Nie podoba mi się kwadratowe menu, jakoś zupełnie mi nie pasuje. Reszta mnie nie boli, za wyjątkiem braku kolorowania składni.
!*!
Moim zdaniem masz bardzo minimalną wiedzę o PHP i zrobiłeś zwykłe "kopiuj-wklej", tego co "potrzebne" bo zauważyłeś że inne kursy tak mają. Szkoda tylko że większość rzeczy które tam prezentujesz jest po prostu przestarzała i ni jak ma się do dzisiejszego projektowania aplikacji.

Przykładowo:

1. $plik = fopen('plik.txt', 'r');
  2. $txt = fread($plik, filesize('plik.txt'));
  3. echo $txt;
  4. fclose($plik);

A o file_put/get_contents słyszał?

Nie ma nic od łączeniu się z bazą przez PDO, a to jest podstawa podstaw, bez tego nigdzie się dziś nie ruszysz.

Tak samo jest z pętlami:

1. for($i = 1; $i <= 10; $i++) {
  2. echo $i.'<br/>';
  3. }

A nie lepiej ++$i ? wink.gif Na tym przykładzie nie zauważysz różnicy, ale zrób pętlę milionową.

Wygląd strony faktycznie zalatuje kursem z gimpuj.info wink.gif choć nie jest źle. Przyucz się PHP5 jeszcze zanim będziesz pisać kursy. A rozwijane menu możesz wyposażyć w zapamiętywanie rozwinięcia, bo po przeładowaniu strony chowa się.
Fifi209
Cytat(!*! @ 26.11.2011, 11:35:33 ) *
  1. $plik = fopen('plik.txt', 'r');
  2. $txt = fread($plik, filesize('plik.txt'));
  3. echo $txt;
  4. fclose($plik);

A o file_put/get_contents słyszał?

Ciekawe, którą metodę wybierzesz gdy będziesz musiał otworzyć plik powiedzmy o rozmiarach 200MB smile.gif Linia po linii czy może wszystko do pamięci?
!*!
Fifi209 - tą samą. tongue.gif
Fifi209
Współczuje Twojemu serwerowi
Cysiaczek
Cytat
Dziękuję wam wszystkim za wytknięcie błędów oraz propozycje, jutro zajmę się poprawianiem wszystkiego.

Tu nie ma co poprawiać. Koledzy wyżej napisali, że nie masz wystarczającej wiedzy, żeby napisać kurs PHP dostępny publicznie jako materiał szkoleniowy. Jest ok, jeśli robisz to w ramach nauki lub do szkoły.

@Fifi209
To się nazywa alternatywa wykluczająca
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.