Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Bądź Lepszy - serwis motywacyjny
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Lethys
Witam,

Pragnę wam przedstawić coś co tworzyłem przez bardzo długi czas. Wszystko zrobiłem sam oprócz szablonu (logo moje).

Czym w jest serwis Bądź Lepszy?

Jest to platforma motywacyjna, której zadaniem jest motywowanie was a przede wszystkim sprawienie aby praca nad waszymi celami była przyjemnością.
Wpadłem na pomysł stworzenia czegoś takiego ponieważ sam potrzebowałem takiego "dziennika rozwoju", nie ważne czy chcesz się nauczyć grać na gitarze
czy może języka hiszpańskiego zawsze przychodzi moment kiedy się już odechciewa, nie ma motywacji. Moim pomysłem było stworzenie serwisu, dzięki
któremu będziemy osiągać te nasze cele.

Chciałbym abyście ocenili pomysł/wykonanie a przede wszystkim sprawdzili serwis pod względem błędów, luk bezpieczeństwa itp.

Adres: www.badzlepszy.pl

Konto testowe:

Email: test@test.pl
Pass: test

ps. rejestracja jest jeszcze zamknięta, chcę się najpierw upewnić, że wszystko jest bezpieczne smile.gif
jacobson
troche to logowanie srednio wyglada. Pola Login i haslo maja rozna szerokosc przez co inputy wydaja sie miec rozna szerokosc. Moglbys popracowac nad przyciskiem Login. Podstrona kontakt nie dziala ale co mialoby w niej byc innego niz to co jest w tym submenu kontakt. A jezeli chodzi o samo logowanie to mnie nie loguje z tymi danymi co podales.

Poza tym ten szablon ...

Kod
<!--

Design by Free CSS Templates
http://www.freecsstemplates.org
Released for free under a Creative Commons Attribution 2.5 License

Title      : Balloonr
Version    : 1.0
Released   : 20070813
Description: A two-column design for 1024x768 resolutions suitable for blogs and forum sites.

-->

To pewnie bylo juz w szablonie i tego nie zmieniales ... ale style lepiej wygladaja w osobnym pliku.

Mam nadzieje ze Cie nie uraze tym co powiem ale ... naprawde tak bardzo dlugo to robiles ?
!*!
- 36 błędów walidatora.
- JS i CSS powinny być w osobnych plikach.
- label w formualrzu nie działa
- stylowanie formularza leży.
- strona kontakt nie działa
- typografia leży

Ocena 0/10. Nie ma czego tu oceniać. Nie Twój szablon, ot zwykły html, szczypta php z "wymuszaniem" wysłania sms, a do tego lightbox.
Lethys
Widzę, że dostałem bardzo techniczna ocenę.

Co do:

- validacji, wiedziałem, że będzie dużo błedów. Jestem programistą hobbystą który ma bardzo małe pojęcie o programowaniu. Moim celem jest to aby skrypt działał i to tyle. Miałem pomysł w głowie na serwis, który chciałem urzeczywistnić i mi się udało smile.gif

- kontakt, nie dokończyłem jeszcze tego bo nie sądziłem, że ktoś tam będzie zaglądać. Oczywiście będzie tam formularz kontaktowy.
- co jest nie tak w używaniu lightboxa? bo nie rozumiem tego komentarza.

Logowanie sprawdzałem i działa test@test.pl/test

Mimo wszystko nie spodziewałem się, że ocena będzie aż tak drastyczna.

Mam tylko nadzieje, że docelowy target seriwsu lepiej oceni jego potencjał smile.gif
qrooel
Konto testowe nie działa.
!*!
Logowanie działa, tylko jest źle zrobione i trzeba kliknąć w jakiś śmieszny link żeby przejść do panelu.

Kod
co jest nie tak w używaniu lightboxa?

Nic. Poza tym że wkurza, bo odwołanie bezpośrednie do zdjęcia jest szybsze, niż odwołanie do funkcji która je ładuje wink.gif to tylko moje osobiste zdanie, które nie jest powiązane z oceną ogólną.

Pracuj dalej wink.gif i pomyśl nad przyjaznymi linkami, zmienne w adresie są mało "pro" wink.gif
Kostek.88
1)
Cytat
Użytkownik który wykrył błąd, ?lukę? w serwisie bądź lepszy ma obowiązek powiadomienia o tym administracji.

Jak to przeczytalem, od razu mnie to odrzucilo... dlaczego robisz z tego obowiazek REGULAMINOWY? Moim zdaniem nikt nie ma takowego obowiazku i to jest jedynie dobra wola internauty. Poza tym jesli ktos nie powiadomi o bledzie to jaka bedzie za to kara? wink.gif

2) JS i CSS w osobnych plikach, poza tym uzywasz zdeprecjonowanych znacznikow HTML, np.
  1. <p ALIGN="LEFT" STYLE="margin-bottom: 0cm">

Wiem, ze wazne, ze dzialaja, ale jak przyjdzie rozbudowa serwisu, to bedzie ciezko... chociaz w tym przykladzie napisanie kodu od podstaw nie powinno zajac duzego czasu

3) NIE WOLNO powtarzac parametru ID w znacznikach. W Twoim przypadku widze, ze uzyles juz na wstepie 2x "searchfield" do logowania.

4) Zero web accessability: zrobilbys chociaz <label for=""> dla login, haslo itd. Zalatwilbys przy okazji wyrownanie tych 2ch inputow, co zauwazyl @Jacobson. Ustawilbys szerokosc dla label i po sprawie.

5)
Cytat
Logowanie sprawdzałem i działa test@test.pl/test

Jesli ktos Ci zwraca uwage, ze logowanie nie dziala, to pierwszym krokiem jest sprawdzenie dzialania pod kazda przegladarka, albo chociaz wiekszoscia... a nie upieranie sie, ze DZIALA I JUZ. Ja uzywam FF 8.0.1 i nie dziala

6) Co zauwazyl @!*!: typografia lezy. Tekst jest tak rozwleczony, zwlaszcza w regulaminie, ze ciezko sie go czyta. Poza tym, moim zdaniem nie uwzgledniles wielu aspektow w regulaminie. Ja bym rozdzielil to na 2 strony: regulamin i ZASADY, albo regulamin i CEL STRONY. A dlaczego? Z prostych wzgledow: wiekszosc osob nie czyta regulaminow. Poza tym za malo opisow o czym ten serwis jest... jest namiastka tylko.

7) Dlaczego dostep do serwisu bedzie platny? Przynajmniej tak wnioskuje po przeczytaniu "7 dni konta sukces gratis". OK, zeby zarabiac, ale obawiam sie, ze to bardziej odrzuci internautow niz przyciagnie... moze dostep za darmo, a z czasem wprowadzenie funkcji, ktore wymagaja konta PRO? Bierz przyklad chociazby z nk.pl. Za darmo, ale potem prezenty, eurogabki i inne duperele. Smieszy mnie to, tak mowiac szczerze, ale zarabiaja pieniadze, a to sie liczy dla nich smile.gif

8) Odnosnie Twojego pytania o Lightbox to wydaje mi sie, ze chodzilo bardziej o to, ze malo miales wkladu wlasnego w ten portal, zrobiles samo PHP i logo... ale jesli chodzi o mnie, to mnie to nie przeszkadza, ze robiles dlugo skrypt, ktory jest prosty dla wielu do zrobienia.

Ogolne wrazenia: wchodze na strone, patrze na logo, nazwe, po czym widze widze opis
Cytat
Serwis Bądź Lepszy to platforma dzięki której będziesz w stanie osiągnąć każdy swój cel. Wystarczy, że stworzysz cel do osiągnięcia a serwis postara się, aby Twój cel został spełniony.

Nastepnie kilka punktow co otrzymuje po rejestracji, patrze na http://www.badzlepszy.pl/images/regButton.png i mysle sobie: "kolejni naciagacze, ktorzy trzepia kase na naiwnych. Sam moge prowadzic dzienniki, statystyki itp.". Po czym wychodze ze strony... nie pomaga nawet fakt 7-dniowego darmowego konta. To moje odczucia.

Moim zdaniem dostep powinien byc za FREE, a z czasem, jak zgromadzisz spolecznosc, to dodasz opcje, za ktore trzeba placic.

PS. Wlasnie udalo mi sie zalogowac. Nie wiem czy poprawiles ten skrypt, ale w mojej opinii to troche biedne wszystko jest, malo zachecajace. Ale pomysl niewatpliwie chwale, tylko trzeba strone dopracowac, rozbudowac wszystko tak, by zachecic innych do jej przegladania i rejestracji.

Ocena: 4/10

EDIT: Wiem, logowanie dziala Ci tylko ze strony index.php, podczas gdy formularz logowania widoczny jest na kazdej podstronie biggrin.gif Poza tym jak sie juz zalogujesz to nie widac tego w formularzu na gorze (dalej jest pusty), a nizej po kliknieciu linku dopiero przycisk zmienia sie na wyloguj. Moze po zalogowaniu zrob
  1. Header('Location: /index.php');

questionmark.gif
Lethys
Dzieki kostek za sugestie.

1-6. Postaram się jeszcze dzisiaj poprawić/uwględnić sugestie.

7 - 8. Serwis jest darmowy, przy rejestracji użytkownik dostaje 7 dni konta sukces (konto premium) dzięki którym ma więcej możliwości, funkcji w serwisie. Czyli dokładnie tak jak opisywałeś, żeby zrobić. Prawdopodobnie źle to ująłem i można wywnioskować, że serwis jest płatny. Muszę popracować nad tekstem.

Logowanie już poprawiłem. Usunąłem tą przejściową stronę z logowaniem (linkiem), poprawiłem formularz na każdej podstronie żeby działał (umknęło mi to).
Kostek.88
Aha, jak sie wylogujesz to nie widac na gorze formularza logowania, tylko dopiero po kliknieciu na jakas podstrone. Jak sie przypadkowo wylogujesz, to jestes o 1 klikniecie za daleko od ponownego zalogowania wink.gif
lobopol
Wady które ja zauważyłem (część już była wymieniona)
-pod stopką mamy przerwę powinna przylegać do spodu strony poczytaj o sticky footer
-Walidacja leży i nie chodzi mi tu o niektóre triki jakie się stosuje, ale np. powtarzanie id, nie zamykanie img, używanie przestarzałych znaczników typu color
-przenieś css i js do oddzielnych plików
-używanie styli lokalnych (<div style"">) zamiast klas i id
-brak cudzysłowi w formularzu logowania i mylnie zadeklarowane labele, masz celować w id, a nie w name
-na głównej wczytywane jest całe mnóstwo zbędnego js (nawet w stronie z informacją o tym, że sesja jest zakończona, która powinna mieć pole do logowania)
-brak linku w nagłówku

Czyli html oceniam na 1/10

Co do php
-brak ładnych url
-przy odświeżaniu strony po stworzeniu celu dodajemy kolejne identyczne
-brak normalnej paginacji
-poradniki kierują nie tam gdzie trzeba
-będąc zalogowanym i przechodząc na stronę główną mamy formularz logowania i brak jakichkolwiek linków do swojego profilu
-strona kontakt nie istnieje
-adres celu publicznego daje pustą stronę
-nie można edytować dodanego celu (jedynie usunąć)
-Częściowa realizacja celu jest masakrycznie ukryta i dodatkowo po dodaniu kieruje na jakąś pustą stronę (i nie dodaje żadnej aktualizacji)
-wprowadziłeś zakazane znaki, ale ni informujesz użytkownika co to za znaki...

Jak dla mnie całość do gruntownej przebudowy
kujawska
Czyli dodałeś logo i zepsułeś szablon.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.