Dzięki za odpowiedź. W trakcie czekania na ta odpowiedź wpadłem na o wiele "lżejszy" pomysł

Wyświetlanie komentarzy w formie drzewa = odpowiednio duże marginesy z lewej strony to tylko estetyka, aby użytkownik wiedział do którego komentarza to odpowiedzi. Jako, że robienie struktury na drzewie a potem wyświetlanie to dość spore obciążenie dla serwera (aby zachować strukturę musimy wczytać wszystkie komentarze), postanowiłem wymyślić coś lepszego.
W strukturze tabeli z komentarzami mamy takie kolumny:
ID (zwiększane AI), KEY, DEPH
I to nam wystarczy ! Teraz gdy dodajemy zwykły komentarz ustawiamy tą samą wartość w KEY co w kolumnie ID, a gdy komentarz jest odpowiedzią do innego to pobieramy jego ID i ustawiamy w KEY i zwiększamy DEPH o jeden

Wyświetlając sortujemy wyniki po KEY oraz ewentualnie dacie dodania wpisu i dodajemy odpowiednie marginesy w zależności od wartości DEPH. Możemy wprowadzić paginację bo jak widzicie nie musimy tworzyć żadnej struktury

Na razie szukam sposobu jak ustawić tą samą wartość w polu KEY co w polu ID w trakcie dodawania wpisu. Takie coś niestety nie działa:
INSERT INTO `komentarz` (`key`, `deph`) VALUES (AUTO_ICREMENT, 5)
Można by przed zapisem wysłać zapytanie do bazy jaka jest aktualnie największa wartość kolumny ID, zwiększyć ją o jeden i dopiero wywołać inserta ale ja wolałbym zrobić to na jednym zapytaniu, o ile jest taka możliwość

Czy wiecie jak to zrobić ?