Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Generowanie pliku config.php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Posio
Siemka. Wiem jak strowrzyć plik za pomocą

1. fopen('config.php', 'a');
.

Teraz mam pytanie , bo nie za bardzo mogę znaleźć jasną odpowiedź. Wpisuje w formularzu dane przykładowo bazy danych, i chciał bym aby zapisało je w odpowiednie zmienne w pliku config.php

adam882
ja bym to zrobił przykładowo tak

1. $do_pliku = "$host = 'localhost';\n $user='root'; \n $haslo='aaaa'; \n $baza='nazwa bazy';";
  2. file_put_contents('config.php',$do_pliku);
Posio
Ok, tamto działa znakomicie. Tylko że teraz problem wygląda następująco.
Mam to co chiałem między tagami <php?> i chciał bym dodawać coś między nimi tam żeby mi nie kasowało pozostałej treści da radę coś takiego wyonać ?
adam882
nie robiłem czegoś takiego, ale pewnie będzie to wylądać tak:

1. <?php
  2. $plik = file_get_contents('config.php');
  3. $wiersze = explode("\n", $plik);
  4.  
  5. //przykładowo
  6. $wiersze[5] = "$host = 'localhost';\n"; //zamienia ci wiersz 6 na taką linijkę
  7.  
  8. file_put_contents('config.php',$wiersze); //wrzucasz zmodyfikowany plik
  9. ?>
Posio
ok chyba jestemy na dobrej drodze...tylko ze teraz jesli w piątym wierszu mam akurat - ?> - to mi to zamieni myślałem żeby zroibć tak że od przykładowo 6 wiersza dodaje tekst nie usuwając tego co jest dalej
adam882
Zakłądalem, że config.php ma cały czas elementy w tych samych wierszach, jesli tak to chyba powyższe rozwiązanie by stykło.
A jak chcesz zrobić tak, jak napisałeś to hm.. możesz wyrzucić z tablicy $wiersze dane z indeksów większych niż 5 i dodać 6 indeks z dołożoną treścią. Można pewnie sie też pobawić preg_matchem, ale nie wiem czy jest to wskazane.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.