Muszę zrobić w celu przyspieszenia całości pewną stronę tak, żeby po wysłaniu formularza nie odświeżała się cała strona, tylko jej część (a pewnie i tak trzeba będzie zrobić odświeżanie całej, jeśli z jakiegoś powodu nie będzie działał Javascript u usera).
Całość ma działać tak, że user coś wprowadza do formularza, wszystko będzie obsługiwane przez php, php będzie pobierał dane z bazy i wyświetlał nowszą uaktualnioną wersję tego formularza.
Dla potrzeb przykładu możemy przyjąć że to będzie faktura - user za pomocą czytnika dodaje nowe pozycje do faktury, modyfikuje ceny itp. Normalnie po wysłaniu formularza przeładowywuje się cała strona, a mi potrzebne odświeżenie tylko części, czyli przesłanie formularza do skryptu php i wyświetlenie tego, co skrypt zwróci (czyli też formularz, ale uaktualniony o dane z bazy).
Prośba - czy ktoś może podrzucić mi linka do jakiegoś prostego, działającego przykładu, który mogę użyć 1:1 ?
p.s. wiem że powinienem się nauczyć AJAXa, ale nie trawię Javascriptu i nigdy nie trawiłem. Szczególnie nie podoba mi się totalny brak kontroli tego, co się dzieje u usera i czy w ogóle coś się dzieje...