Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Pętla i grupowanie rekordów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Albatrosik
Witam. Napisałem pewien kod - chciałem by ściągało rekordy według innych rekordów znajdujących się w innej tabeli. Jednakże nie mam żadnej kontroli nad tym - chcę by wyświetlało tylko 3 najmłodsze rekordy a samo ORDER BY i LIMIT nic nie dają. Oto kod:

1. $kategoria = "SELECT `object_id` FROM `wp_term_relationships` WHERE `term_taxonomy_id`=1";
  2. $kategoria1 = mysql_query($kategoria);
  3.  
  4. while ($row = mysql_fetch_row($kategoria1)) {
  5. $wyswietlaj = mysql_query("SELECT `post_title`,`guid`,`post_date_gmt`,`post_content`,`id` FROM `wp_posts` WHERE `post_status`='publish' AND `id`=".$row[0]." ORDER BY `post_date_gmt` DESC LIMIT 3");
  6. while ($wpis = mysql_fetch_row($wyswietlaj)) {
  7.  
  8. ?>
  9. <p style="font-size:14px;"><a style="line-height:150%; font-weight:bold; font-size:15px;" href="<?=$wpis[1]?>" target=_blank><?=$wpis[0]?></a><br />
  10. <?=substr($wpis[3], 0, 100);
  11. ?>.</p>
  12.  
  13. <br />
  14. <?
  15.  
  16. }
  17. }

Niestety pobiera wszystkie rekordy z tabeli oraz nie ustawia ich według daty. Jak poprawić ten kod?

Pozdrawiam
Albatrosik
Ok z kolejnością wyświetlania wpisów już sobie poradziłem, wystarczyło zmienić to

1. $kategoria = "SELECT `object_id` FROM `wp_term_relationships` WHERE `term_taxonomy_id`=1";

na

1. $kategoria = "SELECT `object_id` FROM `wp_term_relationships` WHERE `term_taxonomy_id`=1 ORDER BY object_id DESC";

jednakże nie wiem jak ograniczyć wyświetlanie wpisów do 3... Gdy wstawie do kategorii LIMIT 3 to nic nie wyświetli gdyż niektóre pobrane wartości z niej nie są znajdywane w następnej tabeli (w drugim while), nie mam pojęcia jak to rozwiązać i liczę na pomoc
gr56
Ogranicz ilość wyświetlanych wpisów w php.
  1. $limit = 3;
  2. while()
  3. {
  4. while()
  5. {
  6. if(!--$limit)
  7. break;
  8. }
  9. if(!$limit)
  10. break;
  11. }
Albatrosik
ustawiłem na limit 4 i działa gładko, dzięki za pomoc wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.