Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Strona firmowa w zamyśle RIA
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
#luq
Hej,

mam do oceny stronę wykonaną w zamyśle RIA (Rich Internet Application).
Co myślicie? ;>

Właściwie wszystko działa poza 2 rzeczami związanymi z IE7:
1. rozjeżdża się strzałka jako zaznaczenie w menu (chyba niepotrzebne to zrobiłem w samym CSSie jednak i będę zmuszony to zrobić jako obrazek)
2. niestety IE7 nie ma zaimplenentowanego eventa onhashchange więc nie działa back button przeglądarki. Trzeba to będzie obejść pod IE.

Link http://www.clearmind.pl/demo/
erix
Cytat
2. niestety IE7 nie ma zaimplenentowanego eventa onhashchange więc nie działa back button przeglądarki. Trzeba to będzie obejść pod IE.

Wtyczka jQuery.history - ma tam zaimplementowane właśnie to, czego potrzebujesz.

Cytat
  1. <span id="catLabolatorium">Laboratorium <b>?</b></span>

Eeeee, co to ma być? (nie chodzi mi o kodowanie, bo to forum skiepszczyło)

Cytat
  1. <div class="text" style="float: left; width: 500px;">

Po łapkach nie chcesz oberwać?

Z tego, co zauważyłem, to przy hover na menu z lewej strony, wszystkie pozostałe elementy na dole się przesuwają.

7/10
#luq
Cytat(erix @ 31.01.2012, 20:47:03 ) *
Wtyczka jQuery.history - ma tam zaimplementowane właśnie to, czego potrzebujesz.

Oooo. Thx! smile.gif

1.  
  2. <span id="catLabolatorium">Laboratorium <b>?</b></span>

Eeeee, co to ma być? (nie chodzi mi o kodowanie, bo to forum skiepszczyło)

Ammm, że niby tego znaczka zakodować jako "&costamcostam"? O to chodzi? ;>

1.  
  2. <div class="text" style="float: left; width: 500px;">

Po łapkach nie chcesz oberwać?

Gdzie jest błąd? Serio! biggrin.gif

Z tego, co zauważyłem, to przy hover na menu z lewej strony, wszystkie pozostałe elementy na dole się przesuwają.

Tak, coś mi tam o jeden px skacze bo zwiększam czcionkę, nie umiem tego naprawić ale to jest mało zauważalne (przynajmniej dla mnie) więc olewam.
lobopol
Nie powinieneś używać styli lokalnych, szczególnie, że masz tam klasę. Co do skakania ustaw line-height odpowiednie i problem zniknie. Co do błędów zerknij na zachowanie strony gdy okno przeglądarki jest np. szerokości 600px. Ogólnie strona ciekawa tylko czcionki mi nie pasują.
#luq
Cytat(lobopol @ 31.01.2012, 21:17:46 ) *
Nie powinieneś używać styli lokalnych, szczególnie, że masz tam klasę.

A o to Wam chodzi. Tak, tak racja smile.gif
Pozostawiłem tak bo tam w zamierzeniu mogę być inne rozmiary ale przecież można nadpisywać stylami lokalnymi smile.gif

Co do skakania ustaw line-height odpowiednie i problem zniknie.

Nie wiem czy już tak nie kombinowałem. Zobaczę jeszcze raz. Dzięki! smile.gif

Co do błędów zerknij na zachowanie strony gdy okno przeglądarki jest np. szerokości 600px.

Tak, wiem no ale kto ma taką rozdzielczość ekranu? Tylko nie mówcie że telefony...
Strona działa prawidłowo od 960px szerokości. Aktualnie minimum jeśli chodzi o szerokość ekranu jest 1024px a więc zostawiam zawsze trochę marginesów aby w tym przypadku także dobrze wyglądało. Wydaje mi się że to wystarcza.

czcionki mi nie pasują.

W sumie standardowo pojechałem:
  1. font-family: Arial, Verdana, sans-serif;

nie wiem, to chyba kwestia gustu, dla mnie jest okej tongue.gif

Dzięki za uwagi! smile.gif
erix
Cytat
Ammm, że niby tego znaczka zakodować jako "&costamcostam"? O to chodzi? ;>

Nie. Od takich rzeczy jest generated content, nie śmieć w markupie.

Cytat
Tak, coś mi tam o jeden px skacze bo zwiększam czcionkę, nie umiem tego naprawić ale to jest mało zauważalne (przynajmniej dla mnie) więc olewam.

Nie musiałem się specjalnie przyglądać, żeby to dostrzec. Sory, dajesz pod ocenę, to pod ocenę.

Cytat
Pozostawiłem tak bo tam w zamierzeniu mogę być inne rozmiary ale przecież można nadpisywać stylami lokalnymi

Po co?

Cytat
Tak, wiem no ale kto ma taką rozdzielczość ekranu? Tylko nie mówcie że telefony...

Owszem, telefony i tablety.
#luq
Cytat(erix @ 31.01.2012, 21:59:47 ) *
Nie. Od takich rzeczy jest generated content, nie śmieć w markupie.

Ale to nie działa na wszystkich przeglądarkach. Chyba że dalej nie kumam. Chodzi o

1. .foo:after {content: "bar"}

?

Nie musiałem się specjalnie przyglądać, żeby to dostrzec. Sory, dajesz pod ocenę, to pod ocenę.

Erix, źle mnie zrozumiałeś smile.gif Bardzo się cieszę z każdej uwagi i konstruktywnej krytyki.
Tylko, że zgodnie z zasadą Pareto niektóre błędy nie są dla mnie błędami. Spoko można je naprawić ale zabierają czas a nie wpływają znacząco na jakoś produktu. Nie chcesz mi chyba powiedzieć że sam fixujesz wszystko, wszystko? ;>

Cytat
Pozostawiłem tak bo tam w zamierzeniu mogę być inne rozmiary ale przecież można nadpisywać stylami lokalnymi

Po co?

Po to żeby np. w jakiejś podstronie zrobić ten kontener na 700px a nie 500px, ale tak jak mówię, rada jest dobra i zastosuje się do niej ;] W takich wypadkach będę nadpisywał te style, stylami lokalnymi.

Owszem, telefony i tablety.

Już tłumacze dlaczego napisałem "tylko nie mówcie że telefony". Bo i tak jeśli by to działało to przeglądanie tej strony (jak i każdej innej nie spersonifikowanej pod ten target urządzeń) jest bardzo, bardzo uciążliwe. Jeśli jest wersja strony specjalnie pod mobilki (aka tablety), jest super, chowa Ci się pasek adresu, nie masz połowy zbędnych rzeczy, nawigacja jest zupełnie inna ect. W innym wypadku, no sorry, ale wchodzisz na telefonie na stronę bo musisz, bo musisz coś sprawdzić, bo chcesz to sprawdzić o pół godziny wcześniej jadąc autobusem do domu.
erix
Cytat
Ale to nie działa na wszystkich przeglądarkach. Chyba że dalej nie kumam. Chodzi o

No i co z tego? Tylko chyba <=IE7 ma to gdzieś, a IE trzeba mieć gdzieś. tongue.gif

Cytat
Spoko można je naprawić ale zabierają czas a nie wpływają znacząco na jakoś produktu. Nie chcesz mi chyba powiedzieć że sam fixujesz wszystko, wszystko? ;>

Zasada Pareto zasadą, ale niech Ci się trafi klient, który taką pikselozę dostrzeże. Poza tym, portfolio o Tobie świadczy i jeśli nie dopracowujesz takich szczegółów, to... [;

Cytat
W takich wypadkach będę nadpisywał te style, stylami lokalnymi.

Albo po prostu dodaj odpowiednią klasę.

Cytat
Bo i tak jeśli by to działało to przeglądanie tej strony (jak i każdej innej nie spersonifikowanej pod ten target urządzeń) jest bardzo, bardzo uciążliwe. Jeśli jest wersja strony specjalnie pod mobilki (aka tablety), jest super, chowa Ci się pasek adresu, nie masz połowy zbędnych rzeczy, nawigacja jest zupełnie inna ect. W innym wypadku, no sorry, ale wchodzisz na telefonie na stronę bo musisz, bo musisz coś sprawdzić, bo chcesz to sprawdzić o pół godziny wcześniej jadąc autobusem do domu.

Nie wrzucaj wszystkich użytkowników do jednego wora. To, że Ty masz gdzieś ludzi z komórkami, to nie znaczy, że oni Ciebie mogą nie mieć. Osobiście zdarza mi się w miarę często przeglądać Sieć przez telefon.
#luq
Cytat(erix @ 1.02.2012, 00:59:42 ) *
No i co z tego? Tylko chyba <=IE7 ma to gdzieś, a IE trzeba mieć gdzieś. tongue.gif

Problemem jest IE7. Wszystko niżej, jak większość chyba, nie jest przeze mnie wspieranie. http://caniuse.com/#search=generated content

Cytat
Zasada Pareto zasadą, ale niech Ci się trafi klient, który taką pikselozę dostrzeże. Poza tym, portfolio o Tobie świadczy i jeśli nie dopracowujesz takich szczegółów, to... [;

Na szczęście klient jest nadzwyczaj wyrozumiały, może to dlatego że klientem jestem ja sam :]

Cytat
Nie wrzucaj wszystkich użytkowników do jednego wora. To, że Ty masz gdzieś ludzi z komórkami, to nie znaczy, że oni Ciebie mogą nie mieć. Osobiście zdarza mi się w miarę często przeglądać Sieć przez telefon.

I mając do wyboru onet który ma wersje mobilną serwisu oraz serwis XYZ nie mający takiej wersji, wybierasz...? ;>
by_ikar
Ostatnio ciąłem/kodowałem layout dla klienta. Nie dał jakichś specjalnych wytycznych, zrobiłem tak jak było w psd. Później dałem mu link do demo. Przysłał mi screeny porównywane z zrzutami z psd. Nawet różnice w pikselach go bolały, nie istotne było to że większość warstw "scalał" w efekcie czego ciąłem praktycznie screena i ciężko było coś zmierzyć z dokładnością do jednego piksela. No ale on sobie zmierzył i chciał poprawek..

Odnośnie strony. Jak dla mnie większość jest ok, chociaż początkowo nie wiedziałem czy mogę klikać w te przyciski w topie.. No ale mogę wink.gif w kod specjalnie nie zaglądałem, ale wydaje się być ok.
erix
Cytat
Problemem jest IE7. Wszystko niżej, jak większość chyba, nie jest przeze mnie wspieranie. http://caniuse.com/#search=generated content

Do tego jest odpowiednie expression albo lib. Ktoś używa suchara, niech cierpi.

Cytat
Na szczęście klient jest nadzwyczaj wyrozumiały, może to dlatego że klientem jestem ja sam :]

Toś w czepku urodzony. wink.gif

Cytat
I mając do wyboru onet który ma wersje mobilną serwisu oraz serwis XYZ nie mający takiej wersji, wybierasz...? ;>

Różnie. Na to nie ma reguły.

Cytat
Nawet różnice w pikselach go bolały, nie istotne było to że większość warstw "scalał" w efekcie czego ciąłem praktycznie screena i ciężko było coś zmierzyć z dokładnością do jednego piksela. No ale on sobie zmierzył i chciał poprawek..

Life is brutal. tongue.gif
prowseed
Może dobrze by było zedytować fonta (jeśli licencja pozwala) i dodać polskie znaki?
http://upload.maciejkwas.pl/plik4/2-Clipboard01.jpg

No chyba, że to tylko u mnie tak jest.
#luq
Cytat(by_ikar @ 1.02.2012, 09:26:24 ) *
początkowo nie wiedziałem czy mogę klikać w te przyciski w topie..

To jest cenna informacja. Pomyślę co się da z tym zrobić :]

Cytat(erix @ 1.02.2012, 10:22:39 ) *
Do tego jest odpowiednie expression albo lib. Ktoś używa suchara, niech cierpi.

W przypadku kiedy nie byłaby to strona firmowa to bym się z Tobą zgodził. Dlaczego?
Osobami które korzystają z IE7 są niewątpliwie osoby starszej daty a w głównej mierze to jednak targetem mojej firmy są tacy ludzie. Już mam takiego klienta, koleś kompletnie nietechniczny, koło 40 lat, jeszcze dochodzą problemy ze wzrokiem. No i on jest właścicielem knajpy i był zainteresowany akcją promocyjną na FB, którą mu wykonaliśmy. A więc w dużej mierze profil jest nastawiony na takie osoby wink.gif

Dlaczego ten znaczek jest taki ważny?
Pewnie kilka dni temu bym go olał ale ostatnio wpadła mi w ręce książka "Nie każ mi myśleć" S. Krug`a, która opowiada o funkcjonalności stron internetowych i to ona zwróciła mi uwagę na takie drobne elementy usprawniające funkcjonalność, mimo że nie zajmuje się na co dzień pisaniem stron. Ogólnie polecam tą książkę smile.gif

Cytat
Nawet różnice w pikselach go bolały, nie istotne było to że większość warstw "scalał" w efekcie czego ciąłem praktycznie screena i ciężko było coś zmierzyć z dokładnością do jednego piksela. No ale on sobie zmierzył i chciał poprawek..

Mój komentarz - poje****y smile.gif

Cytat(prowseed @ 1.02.2012, 11:44:45 ) *
Może dobrze by było zedytować fonta (jeśli licencja pozwala) i dodać polskie znaki?

Aaa, nie zauważyłem, to ja już wole zmienić fonta niż się bawić w edytowanie biggrin.gif

erix
Cytat
W przypadku kiedy nie byłaby to strona firmowa to bym się z Tobą zgodził. Dlaczego?

Ale akurat tutaj wystarczy dorzucić kilobajtowego liba i masz problem z głowy. Nie karz użytkowników normalnych przeglądarek, dlaczego mają cierpieć?
#luq
Cytat(erix @ 1.02.2012, 16:11:31 ) *
Ale akurat tutaj wystarczy dorzucić kilobajtowego liba i masz problem z głowy. Nie karz użytkowników normalnych przeglądarek, dlaczego mają cierpieć?

No właśnie nie wiem kto by cierpiał bardziej przy tym rozwiązaniu. To kilobajt więcej do załadowania, no chyba że ładować tylko pod to IE wtedy.
Oki dobra pomyśle smile.gif

Dzięki za zainteresowanie :]
erix
Oczywiście, że tylko pod IE.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.