Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP-Fusion] Logowanie do kilku serwisów
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy portalowe i CMS'y
szaman92
To mój pierwszy post więc siema wszystkim.

Mam kilka serwisów postawionych na PHP-Fusion i chciałem aby możliwe było logowanie z jednego konta znajdującego się na głównym serwisie.
Znajduję kilka rozwiązań:
1. logowanie do bazy głównego serwisu i sprawdzenie użytkownika - ale łączenie z dwoma bazami to raczej kiepski pomysł
2. kopia baz podrzędnych serwisów do jednej bazy i wtedy spawdzanie użytkownika z tabel gównego serwisu
3. podczas rejestracji w głównym serwisie dodanie kont do podrzędnych serwisów - ale tutaj byłby problem z synchronizacją

Jakie wszym zdaniem byłoby najlepsze rozwiązanie?
Może widzie jakieś lepsze?
Kshyhoo
Słyszałem kiedyś o czymś, co nazywało się "mosty DB", ale nie liznąłem tematu.
szaman92
A co sądzicie o zrobieniu skryptu, który umieściłbym na serwerze głównego serwera i:
- wysyłał do niego rządania z poziomu serwisów podrzędnych
lub
- dołączył go do kodu
by_ikar
Iframe. Osadzasz inne strony w ramce o rozmiarach 1px na 1px. Te same Dane na które ktoś loguje się w pierwszym serwisie, wysyłaj do innych stron postem, a wynik wyświetl w ramce. Warunkiem Jest aby loginy i hasła były t same na wszystkich serwisach. Więc albo jedna baza użytkowników, albo jakieś i.ne wyjście, które będzie pilnować spójności danych.
szaman92
Pomysł z iframe IMHO fatalny dla prędkości ładowania strony. To już lepiej bym to AJAXem zrobił tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.