Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Błąd MySQL przy wczytywaniu pliku SQL-
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Arhimenrius
Witam. Do swojej obecnej aplikacji potrzebuję załadować cały plik do bazy danych. Obecnie to tak wygląda:
  1. ...
  2.  
  3. @$connect = mysql_connect($host, $user,$pass);
  4. if (!$connect)
  5. {
  6. $error['connect_fail'] = "Podane dane są błędne. Nie udało się połączyć z bazą danych!";
  7. }
  8. else
  9. {
  10. mysql_query("CREATE DATABASE biblioteka");
  11. mysql_query("SOURCE install/ebibliotekarz.txt") or die (mysql_error());
  12.  
  13. ...

Zwraca następujący błąd: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'SOURCE install/ebibliotekarz.sql' at line 1

W sumie nie wiem już co zrobić...
Kostek.88
Przyznam, że nie jestem przekonany, czy tu leży przyczyna, ale nie powinieneś podać ścieżki bezwzględnej do pliku? Poza tym nie zgadza mi się coś: masz odwołanie do pliku .txt, a błąd masz z plikiem .sql o tej samej nazwie... może zmień rozszerzenie?

PS. http://stackoverflow.com/questions/6163694...iles-in-windows Może to Ci pomoże...
Arhimenrius
akurat tu robilem poprawki, nie zauwazylem. jezeli jest odwołanie do .sql, to wywołuje błąd z sql. jak z txt, to z txt. nic nie pomaga ;| nawet zastosowanie ścieżki bezwzględnej.
gothye
podaj ścieżke do pliku w nawiasach
  1. "SOURCE 'install/ebibliotekarz.txt'"
;
Arhimenrius
też stosowałem i też nic
Kostek.88
Coś mi tu nie pasuje

near 'SOURCE ... tak jakby błąd był już na początku zapytania... a Twój edytor nie dorzucił CI jakichś ukrytych znaków? Czego używasz?
Arhimenrius
Dobra... udało się o dziwo. Chodzi o to że względnie SOURCE nie istnieje (istnieje tylko przez konsole). Z \dziwiło mnie to, bo parę razy zadziałało. Poratowała mnie metoda z: http://forum.php.pl/lofiversion/index.php/t20502.html (ostatni skrypt).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.