Cytat(pkosciej @ 16.02.2012, 21:52:32 )

czyli w moim przypadku tylko plik welcome4.php będzie widział te zmienne bo tylko on został wywołany?
Tak, tylko w tym pliku, chyba że poprzez include/require dołączysz jakiś inny plik, do pliku, do którego zostało wysłane żądanie.
Te zmienne globalne, są generowane tylko na czas żądania. Jeżeli powiedzmy wyślesz dane POST'em do pliku A, w pliku B tych danych nie będzie, bo dane zostały wysłane do pliku A. Działa tak zarówno GET jak i POST. A działa to tak dlatego że są to
zmienne, a jak sama nazwa mówi, zmieniają się. Są stałe globalne, które się nie zmieniają, bez różnicy jakie żądanie do jakiego pliku wysłałeś, dlatego nazywają się
stałymi.
BTW, polecam ci już na tym etapie na którym jesteś, bo jako tako rozumiesz już podstawy, więc polecam ci darować sobie taką książkę, która uczy bardzo złych nawyków, które później może być ci trudno zmienić, w efekcie czego będziesz produkować kiepski kod.
Lepiej jakbyś poszukał w miarę aktualnej książki, która uczy odpowiedniego podejścia. ja niestety swoje początki miałem kiepskie, z racji właśnie złych nauk które czerpałem ze złych źródeł. Polecam ci omijać szerokim łukiem książki które w tytule mają "vademecum". Nie wiem jak jest ze wszystkimi, mam 2 różne, jedna dotyczy samego php, druga php i mysql i obie są bardzo kiepskie, kiedy patrzę na nie aktualnie...
Jedną z książek które mogę ci polecić, to książka włodzimierza gajdy "php praktyczne przykłady":
http://helion.pl/ksiazki/php-praktyczne-pr...ajda,phpprp.htm która przy tych vademecum wypada na prawdę dobrze. Najbardziej to w sumie mnie się z tego wszystkiego spodobały wyrażenia regularne, które w końcu dzięki tej książce zrozumiałem

to co przeczytałem o wyrażeniach czy też obiektówce w vademecum, to było jakieś nieporozumienie

Jest tam też w tej książce info o PDO, czy htaccess, który jest dość częstym tematem na forum. Tj. "przyjazne linki" czy "sql injection/filtrowanie danych".W vademecum nie uświadczysz takich "tajników", ponieważ są dość skrótowe.. Kiedyś tego nie rozumiałem, a wystarczyło się googla zapytać

)