Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][AJAX][PHP]Chciałbym stworzyć taką stronę czego potrzebuję się nauczyć?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
anomal
Witam,

Chciałbym nauczyć programować strony ale jakoś wcześniej nie miałem praktycznych wyzwań. Teraz mam i piszę z prośbą do Was abyście pomogli mi określić jakich narzędzi i wiedzy potrzebuję aby osiągnąć konkretny cel (bez zgłębiania encyklopedii z wszystkimi funkcjami:) Moje doświadczenie programistyczne to gry w ActionScripcie we Flashu kiedyś – niby dla zawodowców banał – ale dzięki temu rozumiem idęę programowania obiektowego, funkcji, pętli, warunków itp.smile.gif

Krok 1: Zależy mi na stworzeniu czegoś podobnego do http://www.meble.pl/prod,meble,biurka . Użytkownicy tworzą własne profile, załączają zdjęcia, które na stronie głównej można przeszukiwać… i to jest chyba taki standard jako krok 1 (czy sa na to gotowe szablony?).
Krok2 – to nadanie stronie dynamicznych cech (takie trochę „flashowe”) tj. klikając obrazek przewijają się zdjęcia z zawartością profilu, opcje sortowania zmieniają się same obrazki bez przeładowywania całej strony. Chciałbym kontrolowac zawartość strony głównej przez przeładowywania całości.

Czego potrzebuję do wykonania kroku 1 czyli galeria, opcje logowania użytkowników i wgrywania zdjęć, dodawania tagów. Wiele opcji sortowania na stronie głównej wg tagów
Czego potrzebuję do kroku 2 czyli do dodania dynamiki? Słyszałem coś o Ajaxie czy html5? Czy można to wprowadzić później czy trzeba od razu budować stronę pod tym kątem?

Będę wdzięczny za każdą pomoc.
Dzięki i pozdrawiam

Ps. Jeśli ktoś w Was czuje, że potrafi takie coś wykonać to poproszę o kontakt z informacją ile takie coś orientacyjnie jest kosztuje bo nie wiem czy za nim się tego nauczę nie minie wieczność i lepiej to zlecić…
krzywy36
jeśli chcesz to wszystko napisać sam od podstaw to php, mysql, js + ajax. Co do drugiego pytania, strony imo powinno się pisać tak, żeby posiadały 100% swojej funkcjonalności bez js, sam js+ajax to dodatek więc - tak, możesz to dodać później.

Edit: no i jeszcze takie podstawy jak html + css smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.