Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX][PHP]Sprawdzanie rozmiaru pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Mody23
Jak w ajax'ie sprawdzić ile waży plik? Chodzi o to, że standardowo jest tak, że mamy pole type="file" i potem jeśli chcemy sprawdzić czy plik nie jest za duży to robimy tak:

1. $u_max_rozmiar = 2*1024*1024; //Maksymalny rozmiar pliku dozwolony do wgrania a bajtach - w przykladzie 2MB
  2. if(filesize($_FILES['plik']['name']) > $u_max_rozmiar)

Jednak to mi nie bardzo służy bo jeśli wrzucam film 500mb to najpierw strona się ładuje 30 min po czym przestaje się ładować i nawet nie wyrabia z komunikatem ze plik jest za duży...Potrzebuję sprawdzać po stronie uzytkownika od razu ile plik wazy i jesli wiecej niz X to wyśwetlic od razu komunikat zwrotny - błedny. Jak? Jest to mozliwe?
sebekzosw
$_FILES['plik']['size'] - zwraca Ci rozmiar pliku
Mody23
I co mi z tego? Jak najpierw strona ładuje się 30min i w zasadzie nawet nie dojdzie do sprawdzenia tego warunku. Owszem, jesli mam limit 2mb a wrzucam plik 3mb to spoko, wyrzuca mi blad. Ale jesli wrzucam plik 500mb to nawet bledu nie zwraca, tylko sie laduje i laduje az w koncu przestaje...
wookieb
Google -> javascript file api
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.