Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Walidacja danych Formularza + MysQl
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
LeNy
Witam. Tworzę właśnie walidację danych na własną potrzebę, lecz mam problem, bo nie wiem jak dane formularza wysłać do bazy mysql i z niej otrzymać pętle wraz z rekordami, np:
Wpisuje tytuł "BlaBla" w formularz, a niżej w <div id="wyniki"></div> pojawiają mi się rekordy spełniające kryteria "BlaBla".

Aktualnie mój kod wygląda tak:
  1. $(function()
  2. {
  3. $('#newsName').change(function()
  4. {
  5. name = $("#newsName").val();
  6.  
  7. alert("Nazwa to "+name+"");
  8. });
  9. return false;
  10. });

Proszę o pomoc co_jest.gif
Niktoś
Robisz walidacje w jquery-co jest tylko gadżetem do właściwej walidacji w php.Zrób walidację w php.
LeNy
Niestety nie mogę zrobić bezpośrednio w PHP, ponieważ chcę, aby proponowane rekordy ukazywały się bez odświeżania strony closedeyes.gif
Niktoś
No to powodzenia jak ktoś js w swojej przeglądarce wyłączy.
LeNy
Cytat(Niktoś @ 15.03.2012, 20:04:04 ) *
No to powodzenia jak ktoś js w swojej przeglądarce wyłączy.

Bez obrazy, ale ja nie prosiłem o wypowiedź na temat włączenia/wyłączenia JS w przeglądarce tylko o pomoc w zbudowaniu skryptu JS thumbsdownsmileyanim.gif
ano
Cytat(LeNy @ 15.03.2012, 19:51:35 ) *
Niestety nie mogę zrobić bezpośrednio w PHP, ponieważ chcę, aby proponowane rekordy ukazywały się bez odświeżania strony closedeyes.gif

No dobra, ale przecież sam zapis do DB będzie realizowany po stronie PHP...
Musisz robić request ajaxowy do skryptu zapisującego te rekordy.

Przygotuj sobie skrypt php zapisujący dane do DB. Do niego rób requesty (jsem, taką funkcją: http://api.jquery.com/jQuery.post/ ).
Napisz drugą funkcję JSową, która będzie ajaxem otrzymywała z innego skryptu PHP listę tych rekordów. (np gotowego htmla).
Potem możesz chociażby użyć JSowego: setInterval(funkcjaPobierajacaDane, 1000) - co sekundę będzie się odpałała funkcjaPobierającaDane.

Walidację wprowadzonych danych musisz również robić po stronie tego PHPowego skryptu zapisującego dane do DB.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.