Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Budowa strony od podstaw - strona typu pytam.pl
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy portalowe i CMS'y
gulo
Witam wszystkich.

Zaczynam odświeżanie mojej dawno temu nabytej wiedzy o nowości typu php, css i reszta smile.gif
Kiedył był tylko html...
Zaczynam od budowy pewnej strony - projekt od podstaw.

Liczę na to, że strona będzie w przyszłości bardzo popularna dlatego teraz chciałbym zacząć budować ją solidnie żeby zaoszczędzić pracy w przyszłości.
Założenia strony:
- ogólnie ma to funkcjonować na podobnej zasadzie do forum czyli zalogowani użytkownicy będą mogli dodawać nowe tematy - strony (coś jak np. nowe tematy na forum) - np. jeden dziennie. System ma być bardzo podobny do tego na stronie pytam.pl z tą różnicą, że głosować może każdy bez logowania. Głosowanie po adresie IP żeby ktoś nie nabijał sobie punktów.
- pod każdym tematem będzie miejsce na komentarze z systemem ocen - coś jak na wp.pl albo jak na właśnie pytam.pl, jedno ip jedna ocena
- administrator musi mieć możliwość banowania i blokowania użytkowników po adresie IP

Od czego zacząć? Czy powiniennem użyć jakiegoś CSSa? Pisać to wszystko w PHP i MySQL?
Każda praktyczna wskazówka będzie dla mnie bardzo cenna.
pedro84
CSS użyjesz tak czy siak. Czy chodziło Ci o CMS? Ja bym pisał od rana.

Ograniczanie, banowanie po IP to durnota, co w przypadku sieci LAN?

Od czego zacząć? Od projektu. Potem możesz sobie stworzyć bazę i... pisać.
gulo
chodziło mi o gotowy system CMS - czy będzie on potrzebny?

Fakt - z sieciami lan może być problem. Jak więc działają systemy ocen na takich stronach jak np. wp.pl gdzie raz oceniony przeze mnie komentarz nie mogę ponownie ocenić. Cookie?
pedro84
Ja osobiście wolałbym napisać coś własnego.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.