Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Robot internetowy kilka pytań laiki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-rosomak-
Witam
Potrzebuje programu/skryptu który z pewną częstotliwością - co kilka minut uruchamia mój skrypt php. Jak narazie dopiero raczkuje w programowaniu internetowym stąd też moje pytania. Mógłbym napisać program w c++ który odpalał by mi zdalnie mój skrypt z mojego komputera ale boje się problemów technicznych związanych z łączami i koniecznością trzymania włączonego kompa 24 na dobę. Wydaje mi się że tu przydał by się właśnie taki robot internetowy który zamiast wyszukiwać po stronach odświeża po prostu moją z tym że wypadało by go gdzieś zainstalować na jakimś serwerze a nie do końca wiem jak to wygląda. Stąd moje laickie pytania wink.gif:
1. w jakim języku napisać takiego bota? uda się w php ?
2. czy faktycznie można go umieścić na jakimś serwerze gdzie sam będzie się uruchamiał ? jeśli tak to na jakim znacie jakieś darmowe, płatne, czy może wystarczy zwykła konfiguracja serwera http.
chyba tyle będę wdzięczny za pomoc próbowałem to wygooglować ale niestety się nie udało, może googlowałem w złym miejscu ;D
Pozdrawiam
Crozin
Google: Cron/PHP Daemon
kkpre
Chyba każdy normalny hosting udostępnia cron jobs (terminarz zadań)..

Wystarczy wybrać jak często ma się wykonywać i serwer sam wykona wskazany przez Ciebie skrypt / komendę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.