Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]usuwanie pliku z katalogu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
nikestylex7
Witam mam problem moim zdaniem kod powinien działać ale pewnie jest gdzieś błąd. Chodzi tutaj o usuwanie pliku z katalogu oraz usuwanie katalogu.
  1. $queryq = "SELECT zdjecia FROM $galeria WHERE id='$id' ";
  2. $queryq1 = mysql_fetch_row(mysql_query($queryq));
  3. $nazwa = $queryq1[0];
  4. $pieces = explode("/", $nazwa);
  5. $nazwa_pliku = $pieces[1];
  6. $lokalizacja = "/home/kiczarow/public_html/$galeria/$nazwa_pliku";
  7. $usuwanie = unlink($lokalizacja);
  8. echo $usuwanie;

Mam błąd Warning: unlink(/home/kiczarow/public_html/dzienkobiet/) [function.unlink]: Is a directory in /home/kiczarow/public_html/admin.php on line 319

Żeby usunąć katalog musi on być pusty?
Ruch Radzionków
sprubuj

1. $usuwanie = unlink("$lokalizacja");
nikestylex7
Warning: unlink(/home/kiczarow/public_html/xxxx/image201203290007.jpg") [function.unlink]: No such file or directory in /home/kiczarow/public_html/admin.php on line 319

takie coś jakby nie było pliku jak i katalogu ale przecież wszystko jest.
Ruch Radzionków
teraz zauważyłem

Kod
$lokalizacja = "./$galeria/$nazwa_pliku";

nigdy nie wpisujesz tego

/home/kiczarow/public_html/
nospor
Cytat(Ruch Radzionków @ 10.04.2012, 20:37:42 ) *
sprubuj

1. $usuwanie = unlink("$lokalizacja");

A co to niby miało zmienić? Poprawny kod zamieniasz na złą praktykę w myśl zasady: "Nie znam się, ale będzie zmiana i a nóż widelec zadziała"....
Przeczytaj komunikat błędu i wówczas pisz...
Cytat
Mam błąd Warning: unlink(/home/kiczarow/public_html/dzienkobiet/) [function.unlink]: Is a directory in /home/kiczarow/public_html/admin.php on line 319
UNLINK kasuje pliki a nie katalogi.

Kolejny komunikat
Cytat
Warning: unlink(/home/kiczarow/public_html/xxxx/image201203290007.jpg") [function.unlink]: No such file or directory in /home/kiczarow/public_html/admin.php on line 319

Czy pod ścieżką: /home/kiczarow/public_html/xxxx/image201203290007.jpg masz plik? Bo php twierdzi że taki plik nie istnieje. Więc sprawdź na dysku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.