Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] pobieranie zmiennej z jednego skryptu do innego
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kiciafu
Witam, jestem dość mozno początkujacy jeżeli chodzi o PHP, walczę z jedną rzeczą, prosze o podpowiedź:

Posiadam dwa pliki index.php i skrypt.php w jednym katalogu, w index mam łączenie z bazą danych MySQL, wykonanie prościutkiego zapytania i zwrot wyników w postaci tabeli za pomocą pętli. Na ten moment generowana jest tabela z nazwami firm. Chciałbym wygenerować linki (to umiem zrobić ale tylko statyczne linki) tak aby po kliknięciu na nazwę skrypt wykonał zapytanie w których jako WHERE wejdzie wygenerowana nazwa i pokazał dodatkowe dane z innej tabeli w bazie (typu sprzedaż, nieważne). Nie wiem nawet jak za bardzo się zabrać za takie coś, gdzie to ma się zadziać... proszę o podpowiedź jak takie rzeczy się robi.
camikazee
Nie bardzo wiem o co tu chodzi, bez kodu ciężko w ogóle naprowadzić Ciebie. Generujesz tabelkę, która ma posiadać linki, po kliknięciu których otworzy się strona.php i pobierze informacje z bazy wykorzystując WHERE z parametrem, który był w linku? smile.gif Czyli pobrać dane metodą $_GET i wsadzić je do zapytania?
grz3s
hmmm wydaje się mi że chodzi Ci o coś takiego:
w linku dodaj jakąś zmienną typu $_GET np
  1. <a href="index.php?act=trolololo">link</a>

i przy przeładowaniu strony sczytaj tą wartość (będzie ona ukryta pod zmienną $_GET['act']) i na jej podstawie utwórz zapytanie do bazy
kiciafu
  1.  
  2. for ($i=0; $i < $num_results; $i++) {
  3. $row = mysql_fetch_array($result);
  4. <tr>
  5. <td><i>$row[NAZWA]</i></td>
  6. <td>$row[TYP]</td>
  7. <td>$row[MIEJSCOWOSC]</td>
  8. <td><a href=mailto:$row[EMAIL_INS]>$row[EMAIL_INS]</a></td>
  9. <td>$row[EMAIL_OS]</td>
  10. <td>$row[TEL_INS]</td>
  11. <td>$row[MOBILE]</td>
  12.  
  13. </tr>"."\n";
  14. }
  15. print '</table>'."\n";
  16.  

tak wygląda pętla zwracająca tabele, chodzi mi dokładnie o to o czym napisał camikazee, jak użyć metody $_GET? Jeżeli ta pętla nie wygląda zbyt poprawnie to proszę o komentarze robiłem to metodą prób i błędów

Testowo zrobiłem sobie dwa pliki index.php i skrypt.php index.php wygląda tak:

1. <?php
  2.  
  3. $zmienna = 6;
  4. print '<a href=skrypt.php?zmienna>link</a>';
  5.  
  6. ?>

a skrypt.php tak:

1. <?php
  2.  
  3. $a = $_GET['zmienna'];
  4. echo $a;
  5.  
  6. ?>

Po kliknięciu wyświetla mi pustą stronę ;/

Nie udało mi się przekazać zmiennej z jednego pliku do drugiego za pomocą metody get. Udało mi się natomiast osiągnąć zamierzony rezultat używając sesji. Rozpoczynam sesję za pomocą session_start(); zdefiniowałem zmienną $_SESSION['zmienna'] a w drugim pliku po rozpoczęciu sesji bezproblemowo odczytałem zmienną zadeklarowaną w pierwszym pliku. Pokombinuje w tym kierunku bo z GET w linku nie potrafię przenieść zmiennej (wartość tak ale nie całą zmienną)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.