Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Warning: realpath() [function.realpath]: open_basedir restriction in effect.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
spookypld
Witam.

To moje pierwsze kroki w PHP więc proszę o wyrozumiałość.

Otóż otrzymałem zadanie przeniesienia sklepu SOTE na inną domenę. Wszystko fajnie, ale gdy loguje się do panelu admina to wyskakuje mi błąd:

Cytat
Warning: realpath() [function.realpath]: open_basedir restriction in effect. File(/virtual/pl/h2/ibuki/sklepik) is not within the allowed path(s): (/tmp:/var/tmp:/var/lib/php:/var/lib/php-pkg/dev-lang/php-5.2.5/:/usr/lib64/php5:/usr/share/pear:/usr/share/php:/usr/share/php5:/usr/share/php5/Zend/:/virtual/pl/h2/ibuki/sklepik/web) in /virtual/pl/h2/ibuki/sklepik/web/backend.php on line 27

1.
Cytat
File(/virtual/pl/h2/ibuki/sklepik) is not within the allowed path

Dziwny ten "plik", wygląda raczej na folder.

2.
Cytat
path(s): [...] virtual/pl/h2/ibuki/sklepik/web

Czy ścieżka nie powinna zawierać ukosnika "/" na końcu linii questionmark.gif

3. Fragment kodu pliku backend.php
Kod
/**
* Scieżka do katalogu głównego instalacji.
*/
if (defined('ST_ROOT_DIR'))
{
    define('SF_ROOT_DIR',    realpath(dirname(__FILE__).ST_ROOT_DIR));
} else {
    define('SF_ROOT_DIR',    realpath(dirname(__FILE__).'/..'));
}

4. Domena sklep.ibuki.com.pl
5. ścieżka wg FileZilla FTP client "/sklepik/web"

viking
Jak widzisz, dostęp masz do katalogu /virtual/pl/h2/ibuki/sklepik/web natomiast ty się cofasz o jeden realpath(dirname(__FILE__).'/..'. Musisz przenieść do sklepik/web.
spookypld
Mnie się wydaje, że wogóle plik o którym mowa powinien znajdować się w virtual/pl/h2/ibuki/sklepik/web czyli domenie wirtualnej a jak wchodze w ten katalog to jest on pusty. Z drugiej strony to jednak wchodząc na domenę to jakoś bezproblemowo to działa. No nie wiem co.

Cytat(viking @ 18.04.2012, 06:43:32 ) *
Jak widzisz, dostęp masz do katalogu /virtual/pl/h2/ibuki/sklepik/web natomiast ty się cofasz o jeden realpath(dirname(__FILE__).'/..'. Musisz przenieść do sklepik/web.

No własnie plik jest w sklepik/web
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.