Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wybór fakultetów
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Mod4Tech
Witam. Jestem w trakcie wybierania fakultetów w liceum, w przyszłości chcę iść na studia informatyczne, o profilu tworzenia aplikacji internetowych. Więc pytanie brzmi jaki fakultet wybrać, na pewno wybieram matematykę, chciałem wybrać również informatykę ale grupa się nie złożyła, więc wybrałem j. angielski, czy opłaca się dobrać do tego fizykę lub zamienić za j. angielski. Chciałbym również pisać maturę z informatyki opłaca się?

Pozdrawiam.
Quantum
Informatyka jest coraz częściej brana zamiennie za fizykę podczas rekrutacji także polecam zdawać inf rozsz. Ja niestety za późno o tym pomyślałem i w deklaracji ostatecznej miałem tylko fizykę, tak więc teraz trochę żałuję. Co do fakultetów; koniecznie fizyka i matma. Angielskiego to się możesz samemu nauczyć albo zapisać do szkoły językowej to i Cie do first'a przygotują tongue.gif
kfoker
Informatyka to świetna inwestycja jeśli interesują Cię komputery...Zawsze znajdziesz pracę po tym kierunku bo informatyków brakuje....
wiewiorek
kfoker - ja ze swego doświadczenia dodam, że mam rok doświadczenia jako programista php w firmie, kolejny rok doświadczenia jako programista php freelancer. Doszedłem do wniosku, że tak na prawdę to chciałbym programować w C# lub PL/SQL - od miesiąca aplikuję więc w Warszawie do firm z ogłoszeń na pracuj.pl, gazetapraca.pl, praca.pl, wysłałem cv do 40 różnych firm w Warszawie przez ponad miesiąc na stanowiska związane z młodszym programistą - na tych 40 moich zgłoszeń zostałem DWA razy zaproszony na rozmowę - jedną rozmowę przeszedłem, ale się okazało tak na prawdę, że trzeba będzie programować w jakimś języku przypominającym jave więc zrezygnowałem, drugiej z kolei rozmowy nie przeszedłem. Nie aplikowałem na stanowiska związane z PHP.
Niktoś
Cytat
jedną rozmowę przeszedłem, ale się okazało tak na prawdę, że trzeba będzie programować w jakimś języku przypominającym jave więc zrezygnowałem

Czy dobrze zrobiłeś??Zapewne to był F# dostępny w środowisku VS i przypominający javę. Jak przeszedłeś rozmowę to trza było iść, zawsze warto poznać nowy język.Zawsze później do CV możesz dodać nową rzecz, którą poznałeś.
wiewiorek
Nie, to nie był język F# - chodziło o to, że w ogłoszeniu napisali, że wymagana jest znajomość Javy, C# lub C++ - a dopiero potem po testach powiedzieli mi, że ten język to jakaś komercyjna nakładka na Jave i szukają kogoś kto szybko opanuje ten język.
!*!
Cytat(wiewiorek @ 12.05.2012, 17:36:43 ) *
a dopiero potem po testach powiedzieli mi, że ten język to jakaś komercyjna nakładka na Jave i szukają kogoś kto szybko opanuje ten język.

A pamiętasz nazwę? To był ich produkt czy jest coś takiego ogólnie dostępne?
wiewiorek
Nie pamiętam nazwy, ale mniejsza z tym - ważne, że wcale nie jest tak łatwo ze znalezieniem pracy jak nawet na rozmowę w większości przypadków nie zapraszają, a np. w serwisie infopraca na jedno stanowisko młodszego programisty potrafi kandydować ponad SETKA ludzi.
lobopol
wiewiorek, a masz jakieś doświadczenie z c#? Bo większość firm bez jakiegoś dowodu doświadczenia (praca zawodowa, jakieś projekty open source, itp.) nawet na okres próbny nie przyjmuje.
solificati
Cytat(Niktoś @ 12.05.2012, 17:31:15 ) *
Czy dobrze zrobiłeś??Zapewne to był F# dostępny w środowisku VS i przypominający javę.

F# przypomina Jave? Nietypowy pogląd.
Theqos
Niktosiowi wszystko się kojarzy z Javą wink.gif

@OP
Matematyka i angielski to bardzo dobry wybór. Informatykę bym sobie darował, nie warto tracić czasu na naukę Worda/PowerPointa. Lepiej już zainwestować w jakieś dobre książki. Nie opłaca się też zdawać informatyki na maturze. No i rozszerzona fizyka też ci się do niczego nie przyda.
wiewiorek
Cytat(lobopol @ 13.05.2012, 08:58:00 ) *
wiewiorek, a masz jakieś doświadczenie z c#? Bo większość firm bez jakiegoś dowodu doświadczenia (praca zawodowa, jakieś projekty open source, itp.) nawet na okres próbny nie przyjmuje.

A skąd masz takie informacje? Gdybym miał udokumentowane doświadczenie w C# to kandydowałbym na stanowisko programisty C#, a gdybym miał bardzo udokomentowane doświadczenie to kandydowałbym na stanowisko starszego programisty C#, ja natomiast nie mam doświadczenia dlatego kandyduję na stanowisko MŁODSZEGO programisty C#, bo nikt z doświadczeniem nie będzie przecież kandydować na stanowisko młodszego programisty.
lobopol
wiewiorek, starszy/młodszy programista w Polsce niewiele znaczy jak nie masz jakiegoś doświadczenia z cyklu: patrzcie to mój program, a tu jego kod czy doświadczenia w pracy zawodowej to szanse na zatrudnienie są niewielkie, mało który pracodawca ma ochotę szkolić pracownika od zera.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.