Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak rozpoznać czy ktoś jest właścicielem strony
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
sweter
Witam,
szukam sposobu w jaki sposób mogę sprawdzić czy użytkownik jest właścicielem jakiejś strony.

Na razie jedyne co przychodzi mi do głowy, to prośba o umieszczenie pliku tekstowego z wygenerowanym przeze mnie hashem na serwerze.

W jaki sposób mogę jeszcze to zrobić?
lobopol
Klucz w head strony?
sweter
A mógłbyś napisać trochę więcej na ten temat?
lobopol
Użytkownik niech ustawi na stronie w head strony
  1. <meta name="key" content="klucz"/>

i ty sobie sparsujesz stronę sprawdzając czy na stronie jest ten tag i czy klucz się zgadza
piootr468
albo sprawdź po właścicielu domeny
markonix
Najprościej plik txt, który ma wrzucić do ścieżki głównej - nie trzeba parsować, sprawdzasz czy plik istnieje i ewentualnie sprawdzasz jego zawartość, ale sama jego nazwa może być już hashem. Druga sprawa użytkownik może mieć problemy z wrzuceniem czegoś do header np. ze względu na skomplikowany frameworks czy CMS.

Z drugiej strony użytkownik może nie mieć klienta FTP, a do edycji strony korzysta z panelu admina CMS i wtedy lepszym rozwiązaniem znów jest znacznik w head.

Ostatecznie - dać do wyboru obie możliwości.
redeemer
Ciekawa inicjatywa: http://humanstxt.org/ wink.gif
athabus
Też wydaje mi się, że powinny być dwie możliwości. Z reguły łatwiej jest wrzucić plik na ftp, ale często regułki w .htaccess nie pozwalają na bezpośredni dostęp do niektórych plików, a ich zmiana może przerosnąć użytkownika. Także powinny być opcje zarówno z znacznikiem w head jak i plikiem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.