Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [skrypt] CreatePHPInstall
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
DeGhost
Witam.

Kiedyś, gdy korzystałem z darmowych serwerów www miałem problem z wysłaniem większych cms'ów na serwer.
( np. wywalało błąd po wysłaniu 100 plików, który zatrzymywał wysyłanie na 30min )
Większość darmowych serwerów ma zablokowaną opcję archiwum, itp. więc nie da się od tak sobie wypakować na nich cms'ów czy forum.
Parę dni temu przypomniał mi się owy problem i wpadłem na pomysł napisania skryptu, który pozwoli na złączenie wszystkich plików w jeden plik php, po czym na jego wypakowanie na serwer.

Link do pobrania: http://blue-php.com/pl/pobierz

Działanie:
1. Wrzucamy CreatePHPInstall.php na folderu z cms'em, forum, itp.
2. Uruchamiamy go poprzez zwykłe http://localhost/folder-z-cms-lub-forum/CreatePHPInstall.php i tworzy nam się plik NewInstall.php.
3. Wrzucamy NewInstall.php gdzieś do nowego czystego folderu i uruchamiamy http://localhost/nowy-folder/NewInstall.php.
4. Done

Na ten moment plik NewInstall.php waży tyle co folder z cms ;/
(np. wypakujmy sobie wordpressa i potem spakujmy to przy pomocy CreatePHPInstall.php to wielkość będzie mniej więcej taka sama co folder z wordpressem)

Wiem, że niektóre serwery mają ograniczenie wielkości pliku, więc wpadłem na pewien pomysł, ale nie wiem czy warto na ten skrypt tracić czas?
Zapraszam do komentowania wink.gif
!*!
Cytat
Kiedyś, gdy korzystałem z darmowych serwerów www miałem problem z wysłaniem większych cms'ów na serwer.
( np. wywalało błąd po wysłaniu 100 plików, który zatrzymywał wysyłanie na 30min )

Pierwsze słyszę o czymś takim.

Cytat
Wiem, że niektóre serwery mają ograniczenie wielkości pliku, więc wpadłem na pewien pomysł, ale nie wiem czy warto na ten skrypt tracić czas?

Nie warto. Bo ograniczenie pliku nie jest na tyle duże, aby nie móc wgrać WP, zresztą darmowy hosting i WP... niby można, dla zabawy/do testu.

1. dzisiejsze hostingi są tanie jak barszcz
2. i to w zasadzie dyskwalifikuje Twój skrypt tongue.gif

Chyba że rozwijałbyś go pod coś w rodzaju instalatora jak w windows, klikasz w exe i "dalej, dalej dalej" chociaż czy to ma sens...
prowseed
Według mnie nie : )
Obecnie za w miarę stabilny serwer na początek kariery w skali roku płacisz tyle, co za butelkę whiskey Red Label.

Instalacja dalej, dalej, dalej nie ma sensu, bo obecnie instalacje popularnych cms'ów właśnie tak wyglądają : )
DeGhost
innym założeniem też było, aby laik skopiował sobie np NewInstall-wordpress.php i wrzucił na serwer bez obawy ze jakiś plik źle się skopiuje lub nie w całości ...

inną funkcją mógłby być podział pliku na party np. newinstall.php-p1, newinstall.php-p2, newinstall.php-p3 o określonej nazwie i wielkości ...

no przyznam, że najtańszy serwer jaki znam to 25zł za rok, a ma mnóstwo opcji jak za taka cenę

... tak ostatnio sobie siedzę i zastanawiam co by tu nowego napisać, czego jeszcze niema a może być przydatne, ale coraz trudniej o jakiś nowy projekt,
zostaje więc wypić parę piw i myśleć dalej ;D
Crozin
Dwa podstawowe błędy:
1. Wymyślanie koła na nowo... do scalania wielu plików w jeden (bez ich kompresji) wymyślono już format TAR - bardzo prosty w implementacji. Więc jak już to raczej powinieneś stworzyć sobie prostą bibliotekę pozwalającą na tworzenie/odczytywanie plików TAR. Pomijam już fakt, że na pewno istnieje już taka biblioteka dla PHP.
2. Operowanie na całym pliku na raz. Jeżeli całe archiwum będzie składać się z 500 plików po 1 MiB (w sumie po takim spakowaniu nieco powyżej tych 500 MiB będzie zajmować) będziesz musiał wykorzystać te 500 MiB pamięci - już bardziej prawdopodobne, że tutaj będzie ograniczenie na serwerze. Powinieneś wczytywać/odczytywać pliki po kawałku (np. po 64 KiB na raz).
DeGhost
^ "Crozin" chodziło mi o sam pomysł a nie działanie ;D
Działanie można zmienić i to na wiele sposobów,
500plików po 1mb, nie widziałem cms'a, który wazy 500mb, zgadzam się, że teraz skrypt sporo je, ale te 500 to lekka przesada oneeyedsmiley02.png
Skrypt jednak chyba nie jest dobrym pomysłem ;/
Dzięki za odp.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.