Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Edumemo - Nauka Jezyków Obcych
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
lukesh
Hej! Chciałbym się pochwalić projektem, nad którym ostatnio pracuję - http://edumemo.pl. Jest to platforma do nauki języków obcych, na której można uczyć się między innymi angielskich słówek wykorzystując fiszki i system wyznaczający powtórki (podobny do tego, jaki jest np. w SuperMemo lub Anki). Strona jest cały czas w rozwoju... Wkrótce pojawią się kolejne kursy - do niemieckiego i szwedzkiego. Chciałbym Was zapytać przede wszystkim o to, co myślicie o wyglądzie strony? Czy jest czytelnie? Czy wiadomo o co chodzi? Czy aplikacja ładuje się szybko? Czy nagrania audio odtwarzają się od razu po kliknięciu w fiszkę? Jakie funkcje powinny znaleźć się w aplikacji, których jeszcze nie ma?
Jeśli ktoś ma uwagi do samego kodu, również będę wdzięczny. Jak napisałem, strona jest cały czas w rozwoju, ale po wielu testach kod JS wydał mi się na tyle stabilny, żeby można go było z powodzeniem opublikować. Wiem, że momentami aplikacja może na chwilę zastygnąć (w trakcie np. ładowania), ale pracuję nad tym, żeby wszystko działało bez problemów.
Byłbym również wdzięczny, jeśli użytkownicy Safari na iOS mogliby sprawdzić, czy przed załadowaniem dźwięku jest krótka, pół sekundowa przerwa? Nie wiem dlaczego, ale Safari na Windows nie obsługuje w JS metody canPlayType (chociaż na stronach w3c napisali, że obsługuje), dlatego alternatywnie dźwięk odtwarzany jest przez SoundManager2 i tam powstaje krótka przerwa. Jestem ciekaw, czy pod iOS ten problem też istnieje.
r4xz
konto testowe:
mail: b151976@rtrtr.com
hasło: forumphp
czy posiadanie konta cokolwiek zmienia? ...włączyłem link o kursie ang jednak wyskoczył komunikat o potrzebie rejestracji - potem o nich kompletnie zapomniałem wink.gif

kod:
tylko <!DOCTYPE html> nawiązuje do html5 wink.gif
(do css nie zaglądałem)

grafika:
prosta, czytelna, brak jakichkolwiek uwag

usability:
pierwsze wrażenie nie jest złe - wiadomo co, gdzie i jak, ale po krótkiej chwili i chęci przejrzenia większej liczby słówek nasuwa się pytanie "jak? gdzie?".po zalogowaniu oczekiwałbym, aby przeniosło mnie na stronę na którą chciałem wejść przed zalogowaniem
lukesh
Cytat(r4xz @ 9.05.2012, 20:17:21 ) *
usability:
pierwsze wrażenie nie jest złe - wiadomo co, gdzie i jak, ale po krótkiej chwili i chęci przejrzenia większej liczby słówek nasuwa się pytanie "jak? gdzie?".po zalogowaniu oczekiwałbym, aby przeniosło mnie na stronę na którą chciałem wejść przed zalogowaniem

Rozumiem. Dlatego myślę, że może dobrym pomysłem byłoby dodanie dymków z podpowiedziami. Mam takie wrażenie, przeglądając logi, że niektóre osoby po zalogowaniu się do kursu zaczynają po prostu przeglądać słówka klikając na kategorie i dodając je plusem, a to nie o to w tym wszystkim chodzi. Dodam dymek, w którym za każdym razem pojawi się informacja, co należy zrobić, np. rozpocząć naukę od powtórek albo od nowych jednostek. A w ciągu kilka dni będzie tez interaktywna prezentacja, jak uczyć się z programem.
r4xz
Cytat(lukesh @ 9.05.2012, 20:39:01 ) *
Dlatego myślę, że może dobrym pomysłem byłoby dodanie dymków z podpowiedziami.

o ile przypiszesz je do konkretnego użytkownika i będą wyświetlane tylko raz - na samym początku, w innym przypadku szlag kogoś może trafić... tongue.gif

dodatkowo dodałbym obok "wyloguj" linki z identycznym przekierowaniem jak mają te duże buttony "Edumemo Vocabulary Angielskie Słówka..." tylko nazwał je jakoś krócej typu "ang, niem..." - będzie to bardziej intuicyjne (użytkownik od razu zobaczy jakie ma możliwości po zalogowaniu, inaczej może być wtopa jak w moim niechlubnym przypadku smile.gif)

no i jeszcze teraz widzę, że brakuje opcji "zapamiętaj mnie"
lukesh
Na razie dodałem dymek z informacją, że "możesz teraz wybrać jeden z kursów", który pojawia się po zalogowaniu.

Chciałem dodać dymek, krótkie info o tym, jak się uczyć, ale okazało się, że zbyt dużo tekstu w takiej formie nie wygląda za ładnie, dlatego poczekam, aż będzie gotowa prezentacja.

A przyciski pozwalające na zmianę języka z poziomu aplikacji pojawia się, jak tylko inne języki zostaną opublikowane, czyli w przeciągu kilku dni. smile.gif
Valik
Na głównej te przykładowe fiszki są do poprawy jak dla mnie bo jak się polata kursorem (nawet przypadkowo latając po stronie podczas zapoznania z nią) to bansują jak piersi 18-latki smile.gif
wujek2009
Podoba mi się motyw logowania/rejestracji w tym dużym banerze, ciekawie to zostało zrealizowane.
Ogólnie kolorystyka schludna, duży plus. Tylko nagłówek - logo, bardziej bym je rozwinął.
Sam napis moim zdaniem to za mało, potrzebujesz jeszcze czegoś co zwróci uwagę.

Przykładowsze fiszki z kursu, chodzi mi o rozwijanie/pobieranie następnych też świetnie to zrealizowane.
Teksty polityki prywatności/regulaminu zrobiłbym w postaci strony statycznej, aby nie pobierało/wyświetlało pdfa - tylko tekst.

Krótko mówiąc: strona świetnie się prezentuje, jedyna uwaga to jak wspomniałem - logotyp.

Pzdr.
Helid
Nie mam się do czego przyczepić, może tylko do znajomości mojego angielskiego bo na czarnoskóry odpowiedziałem źle closedeyes.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.