Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: xdeep.pl - nowa strona
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
livinghatret
Witam,

Oto robocza wersja nowej strony xdeep.pl: http://89.79.180.21/xdeep_new/

Na stronie nie ma jeszcze wszystkich zdjęć i treści, ale prosiłbym o opinie na temat:

1. Layoutu;
2. Usability;
3. Sposobu prezentacji produktów. Tu przykładowy produkt: http://89.79.180.21/xdeep_new/side-mount-u...ealth-pr-16.htm
4. Problemów z wyświetlaniem w używanych przez Was przeglądarkach.

Pozdrawiam
Krzysiek
!*!
- kod to jakaś masakra, oddziel JS/CSS od html, bo powielasz niepotrzebnie 10 razy ten sam kawałek kodu.
- linux/opera przy przewijaniu przecina się strona
- "Nurkowanie z pojedynczą" tego napisu w "menu" nie widać.
- nie widać pól w formularzu kontaktowym.
- prefix HTM w linku? Masz sentyment do DOSa? biggrin.gif
livinghatret
Cytat(!*! @ 12.05.2012, 13:59:28 ) *
- kod to jakaś masakra, oddziel JS/CSS od html, bo powielasz niepotrzebnie 10 razy ten sam kawałek kodu.

Masz na myśli kod obsługujący fadein obrazków w menu?
!*!
Cytat(livinghatret @ 12.05.2012, 15:16:16 ) *
Masz na myśli kod obsługujący fadein obrazków w menu?

Też. Mam na myśli to że powielasz w tym menu masę rzeczy których tam być nie powinno, jak właśnie js czy css. Wsadź to wszytko do osobnych plików.
Niktoś
Nie wiem jak to zrobiłeś, ale zdjęcia powinny ładować się dopiero gdy zakładka jest aktywna, a ma się wrażenie że zdjęcia we wszystkich zakładkach ładują się jednocześnie.
livinghatret
Cytat(Niktoś @ 12.05.2012, 14:55:11 ) *
Nie wiem jak to zrobiłeś, ale zdjęcia powinny ładować się dopiero gdy zakładka jest aktywna, a ma się wrażenie że zdjęcia we wszystkich zakładkach ładują się jednocześnie.

Nie wyobrażam sobie sytuacji, że fotki ładują się dopiero po rozwinięciu zakładki. Oznaczałoby to, że przy słabszym łączu za pierwszym razem trzeba będzie czekać w każdej zakładce po kilka sekund aż wszystko się załaduje. Teraz fotki ładują się razem z całą stroną i dzięki temu zanim user wjedzie na zakładkę, ma już przynajmniej część załadowane.
!*!
To nie Ty masz sobie to wyobrażać. Ładuj to co jest w danej chwili potrzebne. Wikipedia ładuje Ci wszytko co ma w index? Nie, zgadnij dlaczego.
livinghatret
Cytat(!*! @ 12.05.2012, 15:49:40 ) *
To nie Ty masz sobie to wyobrażać. Ładuj to co jest w danej chwili potrzebne.

Pleciesz bzdury. Po najechaniu na zakładkę menu głównego użytkownik ma widzieć fotki produktów a nie preloadery.

A że idea menu głównego wymusza zładowanie wszystkich zdjęć od razu, to tak właśnie jest to zrobione.

Może z jakichś powodów technicznie jest to rozwiązanie gorsze, ale stron nie robi się po to, by programiści byli zadowoleni, tylko po to, by sprzedawały produkty/usługi.
!*!
Cytat(livinghatret @ 12.05.2012, 16:59:26 ) *
Pleciesz bzdury. Po najechaniu na zakładkę menu głównego użytkownik ma widzieć fotki produktów a nie preloadery.

Dziwne, bo mimo wszytko że je ładujesz to i tak widzę preloadery ;] I menu rozwijane nie działa bez JS Tak samo jak tło, tzn. ten obrazek który też się ładuje na głównej.

Cytat(livinghatret @ 12.05.2012, 16:59:26 ) *
Może z jakichś powodów technicznie jest to rozwiązanie gorsze, ale stron nie robi się po to, by programiści byli zadowoleni, tylko po to, by sprzedawały produkty/usługi.

Programista/koder musi wiedzieć jak robić coś dobrze, aby było to na tyle dobre aby samo mogło się sprzedać.
Niktoś
Cytat
Po najechaniu na zakładkę menu głównego użytkownik ma widzieć fotki produktów a nie preloadery.

No u ciebie tak jest.Klikasz na zakładkę 2-3 zdjęcia,reszt to preloadery,klikasz na druga zakładkę 3-4 zdjęcia,reszta preloadery ,klikam na kolejną i to samo.Wniosek z tego taki,że zdjęcia powinny ładować się w pierwszej kolejności na tej zakładce którą obecnie oglądasz i która cię interesuje ,a nie gdzieś tam sobie coś ładuje.
livinghatret
Cytat(!*! @ 12.05.2012, 16:08:30 ) *
Dziwne, bo mimo wszytko że je ładujesz to i tak widzę preloadery

Cytat
No u ciebie tak jest.Klikasz na zakładkę 2-3 zdjęcia,reszt to preloadery,klikasz na druga zakładkę 3-4 zdjęcia,reszta preloadery ,klikam na kolejną i to samo.Wniosek z tego taki

Wniosek jest taki, że na stronie jest tylko kilka zdjęć a reszta nie została jeszcze załadowana. Stąd te preloadery...
Niktoś
Cytat
Wniosek jest taki, że na stronie jest tylko kilka zdjęć a reszta nie została jeszcze załadowana.

A dlaczego reszta nie została jeszcze załadowana?Odp.Bo w tym czasie ładowały się inne zdjęcia z innych zakładek.
Zresztą mam 20min otwartą Twoją stronę i zdjęcia nie chcą się załadować,czyżbym miał słaby JS?
livinghatret
Cytat(Niktoś @ 12.05.2012, 16:21:01 ) *
A dlaczego reszta nie została jeszcze załadowana?Odp.Bo w tym czasie ładowały się inne zdjęcia z innych zakładek.

Rozbrajasz mnie biggrin.gif

Nie załadowane = nie wrzucone na serwer. Nie mogą Ci się więc pojawić, bo ich po prostu nie ma biggrin.gif
!*!
Cytat(livinghatret @ 12.05.2012, 17:26:04 ) *
Rozbrajasz mnie biggrin.gif

Nie załadowane = nie wrzucone na serwer. Nie mogą Ci się więc pojawić, bo ich po prostu nie ma biggrin.gif

To po co ten loader? Pokazujesz że się coś ładuje, a tego tak na prawdę nie ma na serwerze? Weź zrób to dobrze, a dopiero później poddaj ocenie.
Niktoś
To co nam pokazujesz jak się thumbsy z preloaderów fajnie kręcą?
livinghatret
Cytat(Niktoś @ 12.05.2012, 16:36:39 ) *
To co nam pokazujesz jak się thumbsy z preloaderów fajnie kręcą?

Wiedziałem!!! biggrin.gif

W pierwszym poście wypisałem listę elementów, co do których chciałbym otrzymać opinię. A tu jak to zwykle bywa, koledzy urządzili sobie zabawę w "wypunktujmy gościa" praktycznie pomijając to, o co pytałem. Jakież to typowe smile.gif
!*!
Cytat(livinghatret @ 12.05.2012, 17:39:36 ) *
Wiedziałem!!! biggrin.gif

W pierwszym poście wypisałem listę elementów, co do których chciałbym otrzymać opinię. A tu jak to zwykle bywa, koledzy urządzili sobie zabawę w "wypunktujmy gościa". Jakież to typowe smile.gif

Wszytko co zostało wymienione w tym temacie odnosi się do punktu 2.
Niktoś
Cytat
Na stronie nie ma jeszcze wszystkich zdjęć i treści

Sorki nie doczytałem tematu.
Cytat
3. Sposobu prezentacji produktów. Tu przykładowy produkt: http://89.79.180.21/xdeep_new/side-mount-u...ealth-pr-16.htm
Przy edycji obrazka, u góry, w prawym górnym rogu pojawia się żółte okno z koordynatami-można by je chyba ukryć.Fajne masz punkty wprowadzone na obrazku-opisujące dane elementy w tym produkcie- to mi się spodobało.
Tak patrze w formularz kontaktowy ,brak tagu <form> ,charakterystycznego dla formularzy hmm-i się dobrze domyślałem, robisz wysyłkę jedynego formularza i jego walidację przez jq.Co za pech jak ktoś wyłączy js w browserze , może ci nawet cały serwis zniszczyć przez XSS.
PiotrekM
Cytat
Wiedziałem!!!

W pierwszym poście wypisałem listę elementów, co do których chciałbym otrzymać opinię. A tu jak to zwykle bywa, koledzy urządzili sobie zabawę w "wypunktujmy gościa" praktycznie pomijając to, o co pytałem. Jakież to typowe

typowo polskie smile.gif
sorry za offtopic :]
wiewiorek
Bardzo ładna strona - nowoczesna, przyciąga uwagę, fajne są te kręciołki na tym plecaku czy co to jest:
http://89.79.180.21/xdeep_new/skrzydlo-do-...os-40-pr-3.html

WIĘCEJ takich stron do oceny, już nie zagłębiam się w kod, bo strona bardzo mi się wizualnie podoba smile.gif Wielu chciałoby tu pójść na łatwiznę i użyć flasha, a tu mamy js - super smile.gif
livinghatret
Cytat(!*! @ 12.05.2012, 16:35:57 ) *
To po co ten loader? Pokazujesz że się coś ładuje, a tego tak na prawdę nie ma na serwerze? Weź zrób to dobrze, a dopiero później poddaj ocenie.

Po to, żeby tacy jak Ty mieli się czego złośliwie czepiać tongue.gif

Przecież to chyba logiczne, że docelowo będą tam fotki. A jeśli brak zdjęć przeszkadza Ci w ocenie całej reszty, to zwyczajnie zignoruj ten temat.

Cytat(Niktoś @ 12.05.2012, 16:49:51 ) *
Przy edycji obrazka, u góry, w prawym górnym rogu pojawia się żółte okno z koordynatami-można by je chyba ukryć.

To taki "pomocnik" do wstawiania znaczników na fotkach. Wyłączę go, jak skończę wrzucanie fotek.
!*!
Cytat(livinghatret @ 12.05.2012, 21:13:12 ) *
Przecież to chyba logiczne, że docelowo będą tam fotki. A jeśli brak zdjęć przeszkadza Ci w ocenie całej reszty, to zwyczajnie zignoruj ten temat.

Logiczne to by było jakbyś zamiast obrazka ładującego wstawił tam "brak fotki", a tak ktoś wchodzi i czeka aż mu się coś wyświetli wink.gif
livinghatret
Cytat(!*! @ 12.05.2012, 20:30:37 ) *
Logiczne to by było jakbyś zamiast obrazka ładującego wstawił tam "brak fotki", a tak ktoś wchodzi i czeka aż mu się coś wyświetli ;)

Tylko po co? Przecież jak już strona ruszy, będą tam obrazki. Nie sądzisz, że przerabianie strony by w wersji roboczej wyświetlał się obrazek jest trochę bez sensu? smile.gif
!*!
Cytat(livinghatret @ 12.05.2012, 21:42:09 ) *
Nie sądzisz, że przerabianie strony by w wersji roboczej wyświetlał się obrazek jest trochę bez sensu? smile.gif

Nie, ponieważ to powinno być w standardzie, ale każdy ma inny smile.gif
livinghatret
Cytat(!*! @ 12.05.2012, 21:02:45 ) *
Nie, ponieważ to powinno być w standardzie smile.gif

Standard, którego nikt nigdy nie będzie oglądał?
!*!
Cytat(livinghatret @ 12.05.2012, 22:03:13 ) *
Standard, którego nikt nigdy nie będzie oglądał?

Wystarczy że ja to oglądam i inny z tego forum. Podałeś wytyczne i według nich zostały wytknięte błędy. Co z tego że to wersja robocza, jak nie napisałeś nic na ten temat, co w niej konkretnie nie działa, a co ma wyglądać tak jak wygląda.
redeemer
Strona posiada błąd/błędy SQL injection.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.