Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Moja pierwsza strona
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
zbychoCom
Co mógłbym jeszcze zrobić, aby strona się Tobie spodobała?

www.foto-skiba.pl
pedro84
Mnie się lay podoba. Weź tylko usuń te animacje z menu, bo tandetnie wyglądają.
!*!
Cytat(zbychoCom @ 23.05.2012, 11:09:40 ) *
Co mógłbym jeszcze zrobić, aby strona się Tobie spodobała?

- nauczyć się html
- poprawnie używać html
- nauczyć się css
- poprawnie używać css
- dowiedzieć się jak skalować obraz, oraz jak powinien być kompresowany dla stron internetowych
- nauczyć się jak dzielić pliki na części, aby nie ładować wszystkiego w jednym miejscu.
Tuminure
Ja ogólnie myślę, że ta strona jest pełna tandetnych animacji, które psują wygląd strony.
Strona bardzo słaba, jeżeli chodzi o użyteczność - większość czasu spędzałem szukając miejsc w które mogłem kliknąć. Przycisk wstecz w przeglądarce nie powoduje powrotu na poprzednio odwiedzaną stronę. Być może to tylko ja i moje "widzimisię" ale menu w dolnej części strony, zamiast w górnej mnie przytłacza.

Plus oczywiście to, co napisał !*!. Przeglądając źródło strony zdałem sobie sprawę, że html kończy się na trzech znacznikach (div, a oraz img).

PS. Mam nadzieję, że się nie zrazisz i faktycznie zrobisz coś, żeby strona się podobała wink.gif.
Lorum3
Cytat(Tuminure @ 23.05.2012, 12:33:13 ) *
Strona bardzo słaba, jeżeli chodzi o użyteczność - większość czasu spędzałem szukając miejsc w które mogłem kliknąć.

To raczej z Tobą jest jakiś problem, bo ja problemu z nawigacją nie zaznałem.
zbychoCom
@pedro84
Cytat
Weź tylko usuń te animacje z menu, bo tandetnie wyglądają

Mam takie alternatywne rozwiązanie, chociaż muszę je jeszcze dopracować.

@!*!
Cytat
nauczyć się html... poprawnie używać html

Strona przechodzi już walidację więc chyba jest OK...

Cytat
nauczyć się css... poprawnie używać css

a znasz jakiś dobry kurs? Bo mam proble z ie7...

Cytat
dowiedzieć się jak skalować obraz, oraz jak powinien być kompresowany dla stron internetowych

Pracuję nad tym i trochę to jeszcze potrwa, bo mam tam takiego CMSa i muszę napisać wtyczkę, która odpowiednio dotnie grafikę i wyświetli odpowiednią do rozdzielczości ekranu...

Cytat
nauczyć się jak dzielić pliki na części, aby nie ładować wszystkiego w jednym miejscu

Prawdę mówiąc było to zamierzone działanie...

Dzięki !*! za odpowiedz!

@Tuminure

Cytat
Ja ogólnie myślę, że ta strona jest pełna tandetnych animacji, które psują wygląd strony.

Toż te animacje ją wyróżniają (przynajmniej ja tak sądzę).

Cytat
Strona bardzo słaba, jeżeli chodzi o użyteczność - większość czasu spędzałem szukając miejsc w które mogłem kliknąć.

Bardzo cenna uwaga.

Cytat
Przeglądając źródło strony zdałem sobie sprawę, że html kończy się na trzech znacznikach (div, a oraz img).

Nie bardzo wiem, co mógłbym tam jeszcze dodać. Jedyne co przychodzi mi na myśl to zapakowanie nawigacji w listę i adresu w <address>

Cytat
PS. Mam nadzieję, że się nie zrazisz i faktycznie zrobisz coś, żeby strona się podobała .

Myślę, że jeszcze trochę powalczę. Dlatego zapytałem Was o zdanie...
Szymciosek
Otworzyłem stronę, trochę tnie momentami, animacje owszem tandetne, nie wiem po co w galeriach tak skaczą te miniaturki... druga sprawa, otworzyłem stronę, zamknąłem ją CTRL + W, a później jeszcze chciałem raz do niej wrócić CTRL + SHIFT + T i oto co zobaczyłem: http://imageshack.us/photo/my-images/100/p...ytywaniezy.jpg/
pyro
Większość z tych postów to zwykłe pitolenie. Strona graficznie bardzo ładna i klimatyczna. Jest po prostu źle zakodowana (tzn dobry wygląd ale kiepski kod). Dochodzi jeszcze sprawa, że na niektórych podstronach w miejsce tytuły (chyba) pojawiają się farfocle typu "StronaStrona " / "nbsp". No i mógłbyś poszukać jakiegoś rozwiązania na długie wczytywanie strony (np. ładowanie).

Ogólnie jeśli to naprawdę jest Twoja pierwsza strona to bardzo dobra robota. Wygląd i wszystko możesz zostawić, po prostu popracuj nad kodem.

// EDIT

A Ci którzy mówią o kiepskiej użyteczności chyba mają poważny problem, bo ja nawet nie rozglądając się za "klikalnymi miejscami" wszystkie je widziałem, mimo że nie jestem jakoś wybitnie spostrzegawczą osobą.
pedro84
@all - Faktycznie, kod mógłby być o wiele lepszy, ale wyjście chyba nie widzieli całkiem do dupy kodu HTML.
pyro
Cytat(pedro84 @ 24.05.2012, 00:12:51 ) *
@all - Faktycznie, kod mógłby być o wiele lepszy, ale wyjście chyba nie widzieli całkiem do dupy kodu HTML.

Czyli według Ciebie pisanie kiepskiej jakości kodu jest w pełni usprawiedliwione tylko dlatego, że zawsze znajdzie się jakiś gorszy? Totalna bzdura!
pedro84
Cytat(pyro @ 24.05.2012, 00:18:08 ) *
Czyli według Ciebie pisanie kiepskiej jakości kodu jest w pełni usprawiedliwione tylko dlatego, że zawsze znajdzie się jakiś gorszy? Totalna bzdura!

A czy ja gdziekolwiek tak napisałem? To tylko Twoja interpretacja smile.gif
pyro
Cytat(pedro84 @ 24.05.2012, 00:20:15 ) *
A czy ja gdziekolwiek tak napisałem? To tylko Twoja interpretacja smile.gif

A jak inaczej zrozumieć te słowa?

Cytat
mógłby być o wiele lepszy, ale wyjście chyba nie widzieli całkiem do dupy kodu HTML.

Brzmi zupełnie jak usprawiedliwianie. A jeżeli ja to źle interpretuję (chociaż nie wiem jak można inaczej) to na następny raz pisz jednoznaczne posty.
Tuminure
Cytat
Toż te animacje ją wyróżniają (przynajmniej ja tak sądzę).

Głównym problemem jest to, że animacje często nie działają tak jak powinny. Są sytuacje, gdzie kawałek strony idzie do góry powoli, drugi w dół trochę szybciej, a trzeci jeszcze szybciej znowu do góry. Zdjęcia zaczynają do mnie migać i ogólnie całość wygląda na mocno niedopracowaną.

Cytat
Większość z tych postów to zwykłe pitolenie

A zdawało mi się, że podczas podawania strony do oceny, liczy się każda opinia. Nawet od osób, które narzekają i marudzą na wszystko.

Cytat
A Ci którzy mówią o kiepskiej użyteczności chyba mają poważny problem

Nie wiem po co te osobiste wycieczki ale mam nadzieję, że nie mówisz tego poważnie. Napiszę może, dlaczego uważam, że użyteczność tej strony kuleje.
Menu kategorii na dole, a menu podkategorii na górze jest moim zdaniem słabym pomysłem.
Wchodząc któryś raz na stronę, nadal nie jestem pewien jak zamknąć powiększone zdjęcie - szukam krzyżyka w prawym górnym rogu zdjęcia, a także próbuję klikać poza zdjęcie. Dopiero kliknięcie na zdjęcie (choć kursor sugeruje "Zoom"), powoduje jego zamknięcie.
Wiedziałeś, że po powiększeniu zdjęcia można przesuwać galerię w lewo lub w prawo? Ja odkryłem to zupełnie przypadkiem - właśnie klikając poza zdjęcie.
Przycisk w formularzu kontaktowym, służący do wysyłania w ogóle nie wygląda jak coś, na co można kliknąć - ba, bardzo ładnie wtapia się w tło.
!*!
pyro czyżbyś nie zrozumiał pytania zadanego przez autora wątku?
pyro
Cytat(!*! @ 24.05.2012, 08:55:36 ) *
pyro czyżbyś nie zrozumiał pytania zadanego przez autora wątku?

A racja, racja. Nie czytałem pytania tylko od razu klikałem w link do oceny. Mój błąd!
Puszy
Jeżeli jest to pierwsza Twoja strona, gdzie pierwszy raz w życiu używałeś HTML, JS itd to twierdzę że jest naprawdę dobra. Jeżeli zamierzasz ją rozwinąć proponuję Ci przyglądanie się innym stronom. Ja już mam nawet taki nawyk, wchodząc na jakąkolwiek stronę odruchowo wciskam F12 i sprawdzam w jaki sposób ktoś rozwiązał jakiś problem. W Twoim przypadku poszukałbym, na innych stronach tego typu, rozwiązań co do galerii i animacji.
greycoffey
Wygląda ładnie, tylko proszę, zrób coś z tymi obrazkami - strona ściągała mi się ponad minutę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.