Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] zastosowania programowania obiektowego
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dejwid
Programuje w php już kilka dobrych lat lecz nie widze sensu korzystania z programowania obiektowego. Ja widze te obiekty tylko jako zbiór funkcji i zmiennych. Nie rozumiem czym się różni stosowanie kilku klas (np mysql,validatory,obsługa plików) a napisanie zwykłych plików z funkcjami.
Zatem:
Możecie mi podać linki/artykuły/tutoriale do ciekawych zastosowań programowania obiketowego w php? Lub poporstu jakiś dobry artykuł w którym jest wyjaśniony tego sens? Chodzi mi głównie o małe skrypty (nie same klasy) w których oop jest dobrze zastosowane.
fragov
Nie zrozum mnie źle, ale nie chce mi się wierzyć, że programujesz kilka lat, a nadal nie widzisz sensu używania oop.
Ja bawię się w php'ie od prawie roku i nie wyobrażam sobie tego bez obiektówki.

Zobacz sobie chociażby regułę "dry" lub pooglądaj sobie jak to wygląda w joomli.
!*!
Bez przesady, setka jest tematów na tym forum i jeszcze więcej o tym dlaczego oop jest dobre, a Ty zakładasz kolejny z takimi samymi pytaniami?
Cytat
Programuje w php już kilka dobrych lat lecz nie widze sensu korzystania z programowania obiektowego.

Dlatego nikt nie nazwie Cie koderem/programistą, tylko co najwyżej klepaczem kodu, z pracą przy większych projektach też byłoby ciężko Cie zatrudnić, bo niby co mógłbyś zaoferować? Powielanie tysiąc razy ten sam kod strukturalny?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.