Na serwerze sprawdziłem (przy pomocy phpinfo()) czy udziela wsparcia dla biblioteki GD w wyniku czego dostałem:
GD Support enabled GD Version bundled (2.0.34 compatible) FreeType Support enabled FreeType Linkage with freetype FreeType Version 2.4.10 GIF Read Support enabled GIF Create Support enabled JPEG Support enabled libJPEG Version 6b PNG Support enabled libPNG Version 1.2.44 WBMP Support enabled XBM Support enabled
Więc posłużyłem się funkcją do przerobienia obrazka -> z wgranego dużego do wyświetlenia chciałem zrobić miniaturkę:
resize($nazwa_pliku, $nowa_szerokosc, $nowa_wysokosc){ $nowy_obrazek = imagecreatetruecolor($nowa_szerokosc, $nowa_wysokosc); $obrazek = imagecreatefromjpeg($nazwa_pliku); imagecopyresampled($nowy_obrazek, $obrazek, 0, 0, 0, 0, $nowa_szerokosc, $nowa_wysokosc, $szerokosc, $wysokosc); imagejpeg($nowy_obrazek, $nazwa_pliku, 100 /*jakosc w % */); }
Jednak po wywołaniu funkcji w kodzie strony pokazuje się następujący błąd:
function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /home/krzyszto/domains/orarch.eu/public_html/cms/function/function.php on line 306 Warning: imagecreatefromjpeg(sopot.jpg) [function.imagecreatefromjpeg]: failed to open stream: No such file or directory in /home/krzyszto/domains/orarch.eu/public_html/cms/function/function.php on line 309 Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, boolean given in /home/krzyszto/domains/orarch.eu/public_html/cms/function/function.php on line 311
Nie bardzo wiem co mam z tym zrobić, pierwszy raz mam do czynienia z bibliotekami do PHP oraz funkcjami do przerabiania obrazków. Będę wdzięczny za pomoc.