Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: XAMPP - Domowy internet
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
o2w5n778
Hej!
Mam w domu dwa komputery, połączone routerem wifi. Czy da się zrobić tak, aby można było oglądać zawartość adresu localhost pierwszego komputera na drugim komputerze? Taki mini internet domowy...
sobol6803
Oba komputery w tej sieci mają swój wewnętrzny IP, więc dostać się do xampp'a z 2 komputera można przez wpisanie wewnętrznego adresu IP komputera, na którym jest komputer uruchomiony.

Np.
-192.168.0.100 - komputer nr 1 + serwer xampp
-192.168.0.101 - komputer nr 2

Na swoim komputerze po prostu wpisujesz "localhost" w przeglądarce, jednak w 2 komputerze musi być to adres IP komputera nr 1.

Pozdrawiam.
o2w5n778
Działa!
Tylko teraz XAMPP zabrania dostępu z 2 PC.
sobol6803
Jakiego dostępu? Do edytowania plików? Jeśli tak, to udostępnij katalog w grupie domowej, albo uruchom serwer FTP na komputerze nr 1. O ile się nie mylę, to xampp ma filezille w komplecie.
o2w5n778
Chcę udostępnić tylko do odczytu. Na 2 PC wpisałem adres IP peceta z XAMPEM, a on wywalił że nie mam do tego dostępu(nawet do odczytania).
Lolek13
Cytat(sobol6803 @ 13.07.2012, 10:31:44 ) *
... xampp ma filezille w komplecie.

tak ma ...

może sprobuj pokombinowac z uprawnieniami przez konsole .
o2w5n778
Taki jest błąd:

Tylko co ja muszę zmienić w tym pliku?

Rozwiązane
Speedy
Wyłącz firewall, albo dodaj port serwera do wyjątków firewalla (standardowo 80, chyba, że ustawiłeś inaczej).
webdice
Firewall nie ma tu żadnego znaczenia skoro widoczna jest strona z komunikatem. Pokaż zawartość pliku httpd-xampp.conf.
!*!
Od kiedy windows ma prawa dostępu? biggrin.gif
webdice
Cytat(!*! @ 14.07.2012, 09:19:59 ) *
Od kiedy windows ma prawa dostępu? biggrin.gif

Poczytaj sobie trochę więcej o NTFS.
lobopol
Od co najmniej windowsa xp
o2w5n778
Dzięki chłopaki ale już problem rozwiązany. W tym pliku był ustawiony tylko 1 adres IP, z którego miało się dostęp.
!*!
Cytat(webdice @ 14.07.2012, 09:30:58 ) *
Poczytaj sobie trochę więcej o NTFS.

Cytat(wikipedia)
prawa dostępu dla grup i użytkowników ? dostęp do tej funkcji jest ograniczony w Windows XP Home Edition i późniejszych; pełne wykorzystanie praw dostępu, wraz z możliwością wykonania inspekcji praw dostępu z zapisem do dziennika, możliwe jest w Windows 2000 (wszystkie wersje dla komputerów PC), Windows XP Professional, Windows Server 2003 i nie-domowych wersjach Windows Vista

Faktycznie, prawa dostępu pełną gębą (żart), tylko jakoś nie przypominam sobie aby w XP pro, działo to tak jak należy.
webdice
Cytat(!*! @ 14.07.2012, 09:49:02 ) *
Faktycznie, prawa dostępu pełną gębą (żart), tylko jakoś nie przypominam sobie aby w XP pro, działo to tak jak należy.

To że nie umiesz czegoś obsłużyć, nie znaczy że działa źle.
!*!
Cytat
To że nie umiesz czegoś obsłużyć, nie znaczy że działa źle.

Jak na moderatora, było to ubogie.

Myślałem że prawa dostępu mają działać zawsze. W XP pamiętam sytuacje że użytkownik A, mógł przeglądać katalogi użytkownika B, i odwrotnie, gdy nie byli administratorami. Jedyne co tam działało z prawami, to konto "gość".
webdice
Tkwij ignorancie w swoim błędzie dalej.
Mephistofeles
Też pamiętam, tylko w odróżnieniu od Ciebie pamiętam jeszcze jeden mały szczegół - FAT32.
Na NTFS nie masz dostępu do innych użytkowników, chyba, że sobie taki dostęp przyznasz. Nie wiem jak w XP, bo już dawno nie używałem, ale w 7 niby da się otworzyć katalog innego użytkownika, ale nie wejdziesz do żadnego podkatalogu z prywatnymi danymi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.