Witam,
Z początku chicałbym przeprosić jeśli napisałem w nieodpowiednim dziale, ale żaden mi nie pasował =)
Chciałbym poruszyć temat haseł i ich zabezpieczenia.
Oczywiste wydaje się, że dodanie soli do hasła zwiększy skuteczność przeciwko atakami brutal-force.
Zakładając, że użytkownik ma hasło o długości 3 znaków, dodanie soli o długości 4 znaków zwiększa znacząco długość hasła (Mówie ciągle o metodach brutal foce na metodzie np md5)
Teraz chciałbym się dowiedzieć coś na temat tablic tęczowych,
Czytałem, coś juz na ten temat i wiem, że nie są to po prostu hash'e każdych wyrazów (tzn nie jest to zbiór hashy każdej kombinacji znaków w alfabecie o określonej długości np, zajeło by to za dużo miejsca.)
Więc czym one są?
Co daje dodanie soli , i dlaczego dla każdego hasła sól powinna być inna?
Dodanie soli, która ma np 10 znaków, pewnie zwiększa tylko możliwość kolizji..
2)Czy nie lepszą metodą było by np hashowanie za pomocą md5 i np zamiana pierwszego i trzecigeo znaku w hashu literą, która jest podana będzie podana w kolumnie salt? Każdy 'hacker' pomyśli, że jest so salt, a to będzie inna metoda zabezpiecznia (na podstawnie md5), więc nawet jeżeli ktoś dostanie dostęp do bazy będzie miał znaczną trudność rozkodować hasła
Czy ten pomysł poprawi bezpieczeństwo, czy to tylko jest dobre w teroii, a w praktyce to nie wygląda tak ciekawie (Przecież tyle serwisów korzysta z md5, zamiast troszkę go zmodyfikować)
Lub po prostu dodawać jakiś znak w środku hasha, dzięki temu 'kid script' nie będą mogli użyć żadnego md5 crackera(nawet jeśli domyślą się, że hash ma złą długość, nie będą wiedzli który znak jest dodany)
Cały czas mam na uwadzę, że cel ataku to poznnie prawdziwego hasła użytkownika, a nie zalogowanie się na jego konto (np poprzez kolizje)