Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Błąd w kodzie na serwerze
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maduone
Witam wszystkich!

Mam taki problem, że pomagam znajomym w prowadzeniu strony www. I jak są jakieś usterki to na ile umiem to pomagam. Nie jestem niewiadomo kim, jakimś adminem lub czymś. NIE!

Ale trafiłem teraz na taki dosyć duży jak na moje możliwości problem biggrin.gif

A dokładnie mówiąc chodzi o:

Wchodzę w artykuły i mam listę artykułów. Wchodzę w obojętnie jaki i przy tytule danego artykułu mam gratis napis: '12', 'height' => '12')); ?>

I tak w każdym artykule. Strona była pisana za pomocą Joomli. Z panelu administratora tego edytować nie mogę, więc myślę że na serwerze to jest. Pytanie: GDZIE?

Jak loguję się na serwer to jego dokładne dane to: MySQL - 5.1.58-5.1.58+tld0-log. Jeśli to coś mówi to super. Jeśli nie to piszcie co jeszcze potrzeba i skąd to wziąć smile.gif

Dzięki wielki za pomoc!

Pozdrawiam
laik ;]
Kshyhoo
Może spójrz w szklaną kulę, to ujrzysz rozwiązanie. Dlaczego sarkazm, się pytasz? A niby skąd mamy wiedzieć, jako to skrypt?

Mogę jedynie powiedzieć, że w którymś skrypcie tkwi błąd, polegający zapewne na braku lub złym użyciu apostrofa lub cudzysłowowa, który przepuszcza frazę "'12', 'height' => '12')); ?>. Stawiam na cudzysłów wink.gif
maduone
Trochę litości. Mówiłem że jestem laikiem w tej dziedzinie.

To że w skrypcie gdzieś jest błąd to też wiem, tylko gdzie ten skrypt znaleźć. Po zalogowaniu mam do wyboru dwie bazy danych. W jednej są ustawienia jakieś takie globalne dla każdej bazy danych a w drugiej mniej więcej to co znajduje się na stronie. I w tej drugiej co znajdują się teksty itp ze strony są 43 tabele. To w tych tabelach szukać skryptów czy gdzie? Jak je rozpoznam? Skąd mam wiedzieć że to jest skrypt i jak go edytować? W przeglądarce czy jakimś programie na komputerze?
Kshyhoo
A skąd mu mamy wiedzieć, co to za skrypt? Podaj nazwę, albo chociaż adres strony. Skrypty możesz edytować nawet notatnikiem, ale to nie polecana metoda. Lepiej jakimś programem, np. Notepad++ lub kED.
maduone
oto strona:
dsm-koszalin.caritas.pl

z lewej w Wydarzeniach po wejściu i potem w obojetnie jaki akrtykul znany juz nam napis ;]
Kshyhoo
Strona oparta na Joomla. Fraza dodaje się do każdego artykułu, więc pewnie wina leży po stronie skryptu. Trzeba szukać na serwerze, gdzie umieszczone są pliki (skrypty). Struktura to pewnie:
  1. /templates
  2. /moj_szablon
  3. /css
  4. index.html
  5. template.css
  6. /html
  7. /com_content
  8. /article
  9. default.php
  10. form.php
  11. index.html

Trzeba poszukać w 3 ostatnich plikach frazy <h2 class="art-PostHeaderIcon-wrapper"> lub art-PostHeaderIcon-wrapper. Tam pewnie będzie błąd.
Więcej szczegółów niestety nie mogżemy podać, bo jesteśmy programistami/koderami a nie jasnowidzami wink.gif
maduone
Dzięki wielkie za pomoc! Jak się kiedyś spotkamy - Stawiam PIWO! wink.gif

Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Pozdro!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.