Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wordpress funkcja w osobnym pliku
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy portalowe i CMS'y
Maze123987
Witam,
Includuję pliki .php do postów w wordpressie. Moje pytanie to jakie pliki trzeba podpiąć do mojego pliku .php, aby działała w nim ta funkcja:
  1. <?php if ( $user_ID ) : ?>
  2. <?php if ( $user_level >= X ) : ?>
  3. blahblah
  4. <?php endif // $user_level >= X ?>

I czy jest ona poprawna? Powinna wyświetlić zawartość nawiasów tylko grupie "X"
sobol6803
A co to za "X"? Nie lepiej zrobić tak:

1. if(current_user_can('edit_theme_options')) { //czy tam inny permission
  2. //kod
  3. }

Tu masz listę praw z podziałem na grupy w wordpress'ie.
http://codex.wordpress.org/Roles_and_Capab..._vs._Role_Table
Maze123987
X to id grupy użytkownika. Co da mi ta funkcja? I jakie pliki muszę podczepić do mojego pliku .php, aby działała?
sobol6803
Cytat(Maze123987 @ 19.07.2012, 14:30:48 ) *
X to id grupy użytkownika. Co da mi ta funkcja? I jakie pliki muszę podczepić do mojego pliku .php, aby działała?

Nic nie musisz podczepiać, to jest funkcja wordpressa. Ta funkcja sprawdza, czy dany user ma prawa do danej akcji na blogu. Więc jeśli chcesz, żeby coś mogli zobaczyć tylko edytor i administrator, to musisz wpisać w if'ie taką rolę, którą tylko oni mogą wykonać, np: read_private_pages, edit_private_pages, delete_private_pages, itp. Wtedy osoba, która nie ma takich uprawnień nie zobaczy zawartości if'a. Wszystko robisz względem tabelki, którą podałem w poprzednim poście.
Maze123987
Wspomniałem w pierwszym poście, że we wpisach icluduję całkiem osobny plik i w nim te funkcje nie działają, więc pierw muszę coś podpiąć do niego.
sobol6803
Jeśli dodajesz te pliki przez include('plik.php'), to zmienne globalne wordpressa oraz funkcje powinny działać, ew. dopisz na początku:

global $user_ID, $user_level;
Maze123987
Sorry, popieprzyło mi się. Te strony podpinam za pomocą iframe'ów - tutaj przykład takiej podstrony http://mfoportal.pl/wordpress/?p=318
Te tabelki są właśnie w iframe'ach. Pobierają dane z bazy, i po prostu chciałbym obok nich umieścić link do usunięcia każdego wpisu i do tego jest mi potrzebna ta funkcja gdyż link ten może być widoczny tylko dla adminów. Problem w tym, że funkcja ta nie działa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.