Witam wszystkich.
Zastanawiam się który z dostępnych darmowych CMSów będzie najlepszy na postawienie portalu społecznościowo-hobbystycznego z forum. Nie wiem, czy dobrze go zakwalifikowałem, dlatego wymagania powinny rozjaśnić nieco kryteria wyboru. W każdym razie ma to być portal wędkarski, coś w stylu http://www.wedkuje.pl .
Składniki portalu:
- strony informacyjne, praktycznie każde podzielone na jakieś kategorie z możliwością dodawania contentu przez mod/users (patrz np. sprzęt, łowiska, ryby @ http://www.wedkuje.pl )
- newsy - standardowy system newsów
- artykuły redakcyjne - tradycyjne artykuły dodawane przez redaktorów portalu;
- artykuły użytkowników - bardziej w postaci pojedyńczych blogów poszczególnych zarejstrowanych użytkowników,
- forum - jakiś sensowny skrypt forum z możliwością zakładania przez użytkowników zamkniętych moderowanych grup,
- własne, autorskie moduły (oparte na bazie danych)
- na przyszłość: możliwość założenia sklepu (może być oddzielny skrypt, byle tylko zintegrować to jakoś z użytkownikami)
Funkcjonalność dla użytkowników:
- założenie podstawowego profilu,
- tworzenie i zarządzanie własnymi artykułami,
- dodawanie kontaktów/znajomych,
- komunikacja z użytkownikami poprzez coś w rodzaju skrzynki pocztowej na stronie + jakiś chat (opcja),
- dodawanie zdjęć (niekoniecznie w profilach, raczej na forum/w swoich artykułach),
- dodawanie informacji w autorskich modułach,
- komentowanie artykułów redakcji/innych użytkowników
Możliwości moje i technologiczne:
- PHP5 (OOP), MVC
- MySQL
- xHTML, CSS
- własna grafika/darmowa templatka
To chyba wszystko... w zasadzie bardzo ważne jest, aby łatwo można było dopisywać swoje dodatki, które korzystają z bazy i zbierają tam pewną ilość danych, bo takich "dziwnych" rzeczy będzie na tym portalu najwięcej. Dodam tylko tyle, że na razie zerkałem w stronę Joomli, i Drupala, ale poważnie też rozważam napisanie czegoś takiego np. w oparciu o Symfony2... tyle, że pisanie całego systemu zarządzania użytkownikami, contentem, newsami i innymi rzeczami jest bardzo czasochłonne, a przecież zostało już zrobione - właśnie w CMSach...
Co możecie polecić?