Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CMS pod portał społecznościowo-hobbystyczny
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy portalowe i CMS'y
jurcio6
Witam wszystkich.

Zastanawiam się który z dostępnych darmowych CMSów będzie najlepszy na postawienie portalu społecznościowo-hobbystycznego z forum. Nie wiem, czy dobrze go zakwalifikowałem, dlatego wymagania powinny rozjaśnić nieco kryteria wyboru. W każdym razie ma to być portal wędkarski, coś w stylu http://www.wedkuje.pl .

Składniki portalu:
- strony informacyjne, praktycznie każde podzielone na jakieś kategorie z możliwością dodawania contentu przez mod/users (patrz np. sprzęt, łowiska, ryby @ http://www.wedkuje.pl )
- newsy - standardowy system newsów
- artykuły redakcyjne - tradycyjne artykuły dodawane przez redaktorów portalu;
- artykuły użytkowników - bardziej w postaci pojedyńczych blogów poszczególnych zarejstrowanych użytkowników,
- forum - jakiś sensowny skrypt forum z możliwością zakładania przez użytkowników zamkniętych moderowanych grup,
- własne, autorskie moduły (oparte na bazie danych)
- na przyszłość: możliwość założenia sklepu (może być oddzielny skrypt, byle tylko zintegrować to jakoś z użytkownikami)

Funkcjonalność dla użytkowników:
- założenie podstawowego profilu,
- tworzenie i zarządzanie własnymi artykułami,
- dodawanie kontaktów/znajomych,
- komunikacja z użytkownikami poprzez coś w rodzaju skrzynki pocztowej na stronie + jakiś chat (opcja),
- dodawanie zdjęć (niekoniecznie w profilach, raczej na forum/w swoich artykułach),
- dodawanie informacji w autorskich modułach,
- komentowanie artykułów redakcji/innych użytkowników

Możliwości moje i technologiczne:
- PHP5 (OOP), MVC
- MySQL
- xHTML, CSS
- własna grafika/darmowa templatka

To chyba wszystko... w zasadzie bardzo ważne jest, aby łatwo można było dopisywać swoje dodatki, które korzystają z bazy i zbierają tam pewną ilość danych, bo takich "dziwnych" rzeczy będzie na tym portalu najwięcej. Dodam tylko tyle, że na razie zerkałem w stronę Joomli, i Drupala, ale poważnie też rozważam napisanie czegoś takiego np. w oparciu o Symfony2... tyle, że pisanie całego systemu zarządzania użytkownikami, contentem, newsami i innymi rzeczami jest bardzo czasochłonne, a przecież zostało już zrobione - właśnie w CMSach...

Co możecie polecić?
Damonsson
http://demo.boonex.com/

jest jeszcze jakiś dodatek do Joomli. Ale jak chcesz to zrobić porządnie i na poważnie, to żaden gotowy CMS Ci nie da tego, co napiszesz sam, mówię w szczególności o przyszłych modyfikacjach.
jurcio6
Zrobienie czegoś takiego od podstaw wymaga naprawdę dużo pracy, dlatego wolałbym tego uniknąć, choć gdybym dysponował taką ilością wolnego czasu, zdecydowanie wybrałbym właśnie takie rozwiązanie. Wtedy mam absolutną dowolność co jak ma wyglądać.

Jakieś inne propozycje?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.