Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][PHP]Integracja darmowego forum ze stroną.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ŁukaszŁ.
Witam.

Potrzebowałbym zintegrować jakieś darmowe forum ze stroną napisaną w php najlepiej tak, żeby do forum można było zalogować się korzystając z zarejestrowanych użytkowników już w bazie. Możecie polecić jakieś forum pod to oraz jak to zrobić?
Helid
Punbb albo phpbb. Oba fora trzymasz w tej samej bazie danych. Aby zalogować użytkownika na forum musisz utworzyć zazwyczaj dwie sesje (jedną dla wortalu a drugą dla forum). Do tego celu możesz przenieść wszystkie funkcje do swojego oprogramowania (co zazwyczaj jest ciężkie) albo dać include plików głownych forum i skorzystać z gotowych klas do tego celu. Na phpclasess znajdziesz gotowe mosty (trzeba tylko skonfigurować).
untorched
Co rozumiesz przez "darmowe forum"? Bezpłatny skrypt? Jeśli tak, to PHPBB3, w którym prosto dokonać taką integrację. Jeśli myślisz o darmowym hostingu z preinstalownym skryptem forum, w którym nie masz dostępu do plików skryptu to raczej jest niewykonalne.
ŁukaszŁ.
Chodzi mi o darmowy skrypt forum, który po prostu wrzucę pod swoją stronę. Zawsze mogę postawić skrypt, który będzie wymagał rejestracji podwójnej, na forum i stronie ale to trochę głupie rozwiązanie... Jeszcze nigdy nie integrowałem forum ze stroną pisaną ręcznie więc nie wiem jak się za to zabrać smile.gif
bigbadcompany
Poczytaj tę lekturę. smile.gif
untorched
Polecam PHPBB3. Użyj całego skryptu logowania z forum w swoim portalu. Proste, wygodne.
ŁukaszŁ.
Cytat(untorched @ 6.09.2012, 22:28:53 ) *
Polecam PHPBB3. Użyj całego skryptu logowania z forum w swoim portalu. Proste, wygodne.

A masz gdzieś jakiś przykład jak użyć skryptu logowania z forum, tak żeby użytkownikowi wyświetlała się zawartość strony oraz forum? Nie umiem sobie wyobrazić jak miałoby to działać.
untorched
Gdzieś była jakaś dokumentacja na ten temat, ale wystarczy przecież użyć Google. Przykład
ŁukaszŁ.
A nie wystarczyłoby po prostu w skrypcie logowania forum ustawić sobie przy prawidłowym zalogowaniu:
  1. $_SESSION['admin']=$login;

i na stronach, które ja zrobiłem tylko sprawdzać sesję, używając:
  1. if(!isset($_SESSION['admin'])){
  2. header("location: wylogowanie.php"); //tutaj niszczymy sesje oraz zmienne session
  3. }

To chyba najłatwiejsze rozwiązanie, bo to co mi wysłałeś to w sumie nie kumam jak zastosować w praktyce i na jaką stronę wrzucić do nagłówka...
untorched
Rób jak uważasz, nikt Ci nie da gotowego rozwiązania które będzie idealnie pasować do twoich potrzeb.
ŁukaszŁ.
Jasne, natomiast bardziej chodziło mi oto czy to co napisałem ma sens i będzie bezpieczne smile.gif Swoją drogą to dzięki za odpowiedzi i pomoc. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.