Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [eCommerce] Prestashop, Opencart, Magento który najłatwiej przerobić.
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy portalowe i CMS'y
23kulpamens
Chciałem zapytać się kogoś z doświadczeniem z silnikami sklepów internetowych o to który z tych trzech: Magento, Prestashop oraz Opencart jest najłatwiej zmodyfikować. Który kod jest najbardziej przejrzysty i zgodny z wzorcem MVC. W którym jest użyte najmniej wtyczek. Dodatkowo który daje największe możliwości modyfikacje przez rozszerzenia bez konieczności modyfikowania właściwego kodu.

Potrzebuję zrobić możliwie szybko sklep obsługujący jakieś 500k produktów setkach kategorii i podkategorii. Dlatego chcę skorzystać części gotowych funkcji jednego ze sklepów. Do tego dorobić zaawansowaną wyszukiwarkę, zoptymalizować kod zarządzania kategoriami, zmienić sposób dokonywania zakupu (będzie on bardzo nietypowy). No i z tego co się zorientowałem presta ma dość ubogie możliwości nadawania uprawnień administratorom, więc w jej przypadku ten kod też pójdzie do wymiany.

Proszę o Waszą opinię który z silników będzie najlepszy do tego zadania.
erix
Z wszystkimi nie miałem do czynienia, ale o Preście zapomnij. Dokumentacja do tego leży i kwiczy.
23kulpamens
Z tego co widzę, to w opencart jeszcze bardziej leży i jeszcze bardziej kwiczy. Może poza książkami, które oferują we wprowadzeniu.
janek9
Do Twoich potrzeb polecam Magento w najnowszej wersji, dobra dokumentacja i pięknie napisany kod. Presta jest raczej dla prostych, niewymagających sklepów.
23kulpamens
A co sądzicie o Opencart? Ktoś to modyfikował? Magento to jednak kobyła i wolałbym jej uniknąć jeśli to możliwe.
darko
Magento, fakt, kobyła, ale funkcjonalnie masz wszystko out of the box, poza tym dobrze zaprojektowana kobyła, więc może jednak warto rozważyć? Z pozostałymi platformami nie miałem do czynienia, więc się nie wypowiem.
23kulpamens
Ktoś potrafi wytłumaczyć wykresy z tego artykułu? Z tego co zrozumiałem to im więcej konkurencyjnych użytkowników, tym bardziej rośnie wydajność sklepu (?!)

http://www.magentocommerce.com/blog/commen...yth-vs-reality/
darko
Czytaj ze zrozumieniem, te wykresy pokazują różnice pomiędzy zastosowaniem mechanizmów cache-owania pełnostronicowego, a ich brakiem. Tak czy siak, Magento da się ładnie podkręcić.
23kulpamens
To rozumiem, jest to napisane na górze. Ale nie ma żadnej informacji o tym, że przy każdej ilości konkurujących użytkowników maszyna się zmieniła. To samo tyczy się wykresu ze skalowalności sklepu. Nawet jak przyjmie się możliwość zmiany maszyny dziwne jest że przy zwiększeniu ilości produktów wydajność nieco rośnie sd->10k (sd - sample data)
darko
Widocznie w przyjętej metodologii pomiaru wydajności, serwowanie treści z dysku jest w stanie obsłużyć tyle połączeń w jednej sek. Na zcacheowanej stronie głównej sklepu zazwyczaj jest mało produktów, więc i wielkość indeksu w tym przypadku nie ma większego znaczenia. Taki całostronicowy cache pozwala na wygenerowanie strony tylko raz, czyli tylko raz jest uruchamiany skrypt php, raz lecą zapytania do bazy i zwrotka w postaci html, każde następne wejście jest serwowane z dysku z zapisanego pliku.
Cytat
There are some great graphs in there, the optimization with most gain is probably Full Page Caching on page 20. It shows that the homepage of a Magento shop with 80k products and 500 concurrent connections can still handle 400+ http request per second.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.