Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Strona z silnikiem JS
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
zbychoCom
Zrobiłem taką 'alternatywną' stronę i chciałbym wiedzieć co o niej sądzicie i czy wg. Was ma sens bawienie się w takie rzeczy...
Euforia
Oszczędzimy sobie opinii na temat grafiki i kopiwrajtingu bo nie o to w tym temacie chodzi. Bardziej interesowałyby mnie opinie na takie tematy, jak zdarzenia i ich obsługa czy usability.

zegarek84
moim zdaniem jeśli strona ma być aplikacją to to ma sens - większość operacji przerzucić co się da na usera... a jeśli to ma być strona i chodzi o pozycjionowanie to na 90% jest to nie wskazane - napisałem na 90% gdyż nie wiemy czym google parsuje strony, przecież są narzędzia i mogą kożystać ze swojego silnika przeglądarki, podobnie jak programiści mogą kożystać z wygodnego narzędzia w C++ jakim jest Qt, gdzie też jest zaimplementowana przeglądarka WebKit
Spawnm
scrollowanie boxów to istna mordęga.
Poruszanie samą myszą też potrafi denerwować jeśli chodzi o zachowanie się strony.
Coś strasznego.
zbychoCom
do Spawnm

Cytat
scrollowanie boxów to istna mordęga

Byłbym wdzięczny, gdybyś napisał coś więcej... np. jak skrolujesz te boksy (czy używasz do tego np. strzałek na klawiaturze)?
phpion
Jak dla mnie za bardzo udziwnione. Przez te "bajery" strona jest ciężka w obsłudze. Dopiero za którymś klikiem zauważyłem, że przy "Produkt" można wyświetlić kolejny panel z treścią po kliku w prawo.
Spawnm
Cytat(zbychoCom @ 19.09.2012, 18:30:41 ) *
do Spawnm

Byłbym wdzięczny, gdybyś napisał coś więcej... np. jak skrolujesz te boksy (czy używasz do tego np. strzałek na klawiaturze)?

Używam scrolla w myszce, próbuję zaznaczyć tekst, próbuję złapać kursorem za scrolla w boxsie i przewinąć jego treść.
Wszystko jest utrudnione przez ten bajer z drgającą/przeskakującą stroną.

//edit
Jak by ktoś nie zauważył, to tam z lewej na dole jest menu.
IceManSpy
No i na pierwszej stronie "Klijentom" ..
Bajer fajny, ale mnie taka strona by męczyła. No i pytanie jak otwiera się na telefonach - fatalnie.

Jeszcze poza kodem HTML jest:
Kod
<b>Warning</b>:  mysqli::mysqli() [<a href='mysqli.mysqli'>mysqli.mysqli</a>]: (HY000/1045): Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: NO) in <b>/kunden/276858_78713/webseiten/euphory/SYSTEM/DB.php</b> on line <b>7</b><br />
Could not connect to database0<br />
<b>Warning</b>:  mysqli::query() [<a href='mysqli.query'>mysqli.query</a>]: Couldn't fetch mysqli in <b>/kunden/276858_78713/webseiten/euphory/SYSTEM/VisitorInputClass.php</b> on line <b>135</b><br />
zbychoCom
do Spawnm

Cytat
Używam scrolla w myszce, próbuję zaznaczyć tekst, próbuję złapać kursorem za scrolla w boxsie i przewinąć jego treść.

Możesz zerknąć jeszcze raz i powiedzieć mi, czy poprawione rozwiązanie jest lepsze od poprzedniego?
Spawnm
Tak, teraz już działa normalnie.
Tuminure
Osobiście uważam, że nadal nie jest normalnie.

Klikam na tło i przeciągam je gdzieś - strona zaczyna wariować.
Zmieniam rozmiar okna - strona zaczyna wariować.
Scrolluję sobie przez 15 sekund myszą - muszę odczekać jakieś pół minuty, aż strona skończy przewijać się tam i z powrotem.
Strasznie nieintuicyjna jest część związana ze "stroną" prywatność.

Dodatkowo bardzo nie lubię stron, gdzie wszystko jest na jednej stronie, a strona się tylko przewija. To trochę tak, jakby napisać książkę na jednej olbrzymiej kartce.
bim2
Dziwnie to rozwiązałeś. Czemu nie ma normalnego scrolla i dopiero jak przewiniesz to dopasowuje ci strone?

Jestem w trakcie tworzenie strony o podobnej mechanice, http://hernas.pl/wilanow/ . Spójrz jak tutaj jest to rozwiązane, bo moim zdaniem przynajmniej jest intuicyjne.
binprogrammer
chore, ta strona nie dziala nawet poprawnie, nie intuicyjna, taka ... dziwna
ShadowD
Eeee, strona zawiera jakiegoś trojana, przynajmniej mój kasperski się bardzo zdenerwował...
qrooel
Cytat(ShadowD @ 21.09.2012, 00:26:59 ) *
Eeee, strona zawiera jakiegoś trojana, przynajmniej mój kasperski się bardzo zdenerwował...

U mnie to samo.
zbychoCom
Do phpion
Cytat
...Dopiero za którymś klikiem zauważyłem, że przy "Produkt" można wyświetlić kolejny panel z treścią po kliku w prawo...

To są szczegóły, które dopracuje grafik...

Do IceManSpy
Cytat
...jak otwiera się na telefonach - fatalnie.

No na razie tak, wpierw chcę dopracować zdarzenia, żeby były 'intuicyjne', a następnie przygotować wersję mobilną.

Do Tuminure
Cytat
Klikam na tło i przeciągam je gdzieś - strona zaczyna wariować.

Drag&Drop. Strona powinna wrócić do poprzedniego położenia albo powinna pojawić się kolejna( lub poprzednia) podstrona.
Cytat
Zmieniam rozmiar okna - strona zaczyna wariować.

Moim zamiarem było, a w zasadzie jest - aby strona dopasowała się do aktualnych rozmiarów okna przeglądarki...
Cytat
Scrolluję sobie przez 15 sekund myszą - muszę odczekać jakieś pół minuty, aż strona skończy przewijać się tam i z powrotem.

Cenna informacja... Właśnie to poprawiłem...
Cytat
Strasznie nieintuicyjna jest część związana ze "stroną" prywatność.

Chodziło mi o to, że w niektórych państwach ta sprawa jest uregulowana aktem prawnym. Nie chciałem umieszczać tego linku w głównej nawigacji tylko w stopce serwisu i dlatego wyszły takie bohomazy...
Dzięki za odzew... Twoje sugestie są dla mnie bardzo (a nawet bez) cenne.

Do bim2
Cytat
Dziwnie to rozwiązałeś. Czemu nie ma normalnego scrolla i dopiero jak przewiniesz to dopasowuje ci strone?

Trochę tego nie rozumiem. Możesz to jakoś uściślić?

Do binprogrammer
Cytat
chore, ta strona nie dziala nawet poprawnie, nie intuicyjna, taka ... dziwna

Napisałem tego posta, ażeby popracować z doświadczonymi programistami właśnie na temat intuicyjności tej strony, bo prawdę mówiąc ja takiego doświadczenia jeszcze nie posiadam i są to dopiero podwaliny mojej drugiej strony interntowej...

Do ShadowD
Cytat
mój kasperski się bardzo zdenerwował

W zasadzie dzieje się tak, odkąd 'zrezygnowałem' z usług tej firmy... Nie żebym robił kryptoreklamę, ale ta metoda działa i chyba zmienię hostingodawcę!

Czekam na kolejne sugestie

bim2
Jak próbuje przewinąc scrolla to zamiast po ludzku przesunac strone, samo przesuwa w większym tempie na samą górę lub dół. Nie mogę normalnie przewijać choćby o 1-2px. Mój system to osx 10.8.1, Chrome najnowszy.
zbychoCom
Cytat
Jak próbuje przewinąc scrolla to zamiast po ludzku przesunac strone, samo przesuwa w większym tempie na samą górę lub dół. Nie mogę normalnie przewijać choćby o 1-2px...

Moim założeniem jest, aby strona dopasowała się do rozdzielczości okna przeglądarki (już o tym wspominałem). Dlatego nie wiadomo czy pojawi się pasek przewijania w divie czy nie...
Moja idea jest taka, ażeby zaoszczędzić użytkownikowi 'roboty'. Skoro cały tekst jest widoczny i użytkownik mimo to skrolluje - znaczyło by, że chce zobaczyć co jest dalej. Oszczędzając użytkownikowi czasu i energii - przewijam 'materiał' do kolejnej (lub poprzedniej) podstrony...

p.s. Nie chcę mieszać tematów... ale bylibyście na tyle uprzejmi, aby napisać gdzieś na boku postu (np. w post scriptum) co sądzicie na temat stron pojawiających się np.
tu albo tu?
vermis
Cytat(zbychoCom @ 21.09.2012, 02:24:13 ) *
Moja idea jest taka, ażeby zaoszczędzić użytkownikowi 'roboty'. Skoro cały tekst jest widoczny i użytkownik mimo to skrolluje - znaczyło by, że chce zobaczyć co jest dalej. Oszczędzając użytkownikowi czasu i energii - przewijam 'materiał' do kolejnej (lub poprzedniej) podstrony...

A moje odczucie jest takie, że strona nie działa tak jak tego oczekuję i tak jak się przyzwyczaiłem. Efekt odwrotny do zamierzonego. Bo muszę się zastanawiać co zrobić żeby osiągnąć żądany ekeft. Jak mam scroll to przynajmniej widzę jaka jest długość strony, tutaj tego nie widzę. Nie wiem, może 3 dni będę musiał scrollować żeby dotrzeć na koniec. Poza tym czasem przewija mi się o 2 strony i muszę wracać.
Reasumując, nie odniosłem wrażenia, że ktoś chciał mi zaoszczędzić roboty, tylko że utrudnił mi życie. Przyzwyczajeń nie da się łatwo zmienić.
Tuminure
Cytat
Strona powinna wrócić do poprzedniego położenia albo powinna pojawić się kolejna( lub poprzednia) podstrona
Tylko te przeciąganie nie działa najlepiej. Strona wariuje właśnie podczas przeciągania. Wszystko skacze, przemieszcza się bez ładu i składu. A co powinno się dziać, to wiem wink.gif.

Zaznaczanie tekstu też wariuje. Jak przypadkiem zaznaczę tekst na górze strony lub ikonkę, to mam problem to odznaczyć.

Zajrzałem w Twój kod javascriptowy i co mi się rzuciło w oczy...
1. Nazwy zmiennych - zmienne w JS nie muszą rozpoczynać się od znaku $ (jak to jest w PHP). Nie widzę w sumie sensu pisania tego znaku, szczególnie, że korzystasz z jQuery, które (domyślnie) wykorzystuje ten znak do innego celu.
2. Komentarze - polskie znaki się źle wyświetlają w komentarzach.
bim2
To żeś wykombinował. Mi leci na samą górę lub dół, nie mogę przejść na kolejną podstronę. : - |

Mówię, zobacz jak u mnie to jest rozwiązane i zobaczysz że tak jest wygodnie.
prowseed
Cytat(Tuminure @ 21.09.2012, 10:57:08 ) *
1. Nazwy zmiennych - zmienne w JS nie muszą rozpoczynać się od znaku $ (jak to jest w PHP). Nie widzę w sumie sensu pisania tego znaku, szczególnie, że korzystasz z jQuery, które (domyślnie) wykorzystuje ten znak do innego celu.

W kod nie patrzyłem, ale nieformalnie tak się nazywa zmienne, które są przypisane do obiektów jQuery
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.