Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zamykanie Okna
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
mbork
Witam
Mam problem
mam skrypt gdzie sa polecenia

window.close();
window.open(jakaś tam strona);

w przeglądarce po poleceniu window.close() dostaje komunikat z pytaniem czy chce zamknąc okno
jak zrobić żeby ten komunikat nie był wyświetlany a okno było zamykane

z góry dziękuję za pomoc
Paul
Mozna bez takiego komunikatu zamknac okno ktore sie wczesniej otworzylo skryptem.
mbork
dokładnie tak jest . Czyli nie ma możliwości zamknięcia okna otwartego przez uzytkownika myszką?

jeżli tak to mam drugie pytanie
mam dwa skrypty
start.php
i
okno.php

w start.php jest polecenie window.open(okno.php,"",menubar=no,toolbat=no,status)

czy można uruchomić okno z ustawieniami (menubar=no,toolbat=no,status)
np uruchamijąc poprostu link do skryptu okno.php
a nie
wykonując polecenie otwarcia window.open(okno.php,"",menubar=no,toolbat=no,status)
w start.php

dziękuję za pomoc
mpps
nie jestem pewien, czy dobrze zrozumiałem Twoje pytanie.
Jeśli chcesz otworzyć okno automatycznie podczas ładowania strony start.php, zastosuj coś takiego:

1. <body onload=window.open('okno.php','okno','toolbar=no,menubar=no,location=no,personalbar=no,status=no,resizable=no,scro
  2. lbars=no,copyhistory=no,height=250,width=250')>
kicaj
...lub poprostu stworzyc funkcje f(), ktora bedzie miala wpisane te ustawienia a w HTML'u tylko <a href="java script:f()"... lub onclick="f()" smile.gif
mpps
jasne!
tylko, że koledze mborkowi chodziło (chyba) o automatyczne wystartowanie okna okno.php po start.php bez potrzeby onklikania... winksmiley.jpg
może być ew. onload="f()"
kicaj
A moze wystartuje cos takiego:
  1. <?php
  2. header( &#092;"Location: javascript:f()\" );
  3. ?>

Ale nigdy nie probowalem...
mbork
dziękuję za udział w dyskusji
źle może napisałem pytanie

przedstawię to inaczej
jak napisać skrypt np start.php
tak aby po jego uruchomieniu otworzyło się pełne okno bez pasków narzedziowych.
zaznaczam że ma to być jeden skrypt wywoływany w przeglądarce np
http://10.160.0.8/start.php
mpps
  1.  
  2. <script LANGUAGE="JavaScript" type="text/javascript">
  3. function otworz1()
  4. {
  5. setTimeout("window.open('b.htm', 'okienko', 'toolbar=no, menubar=no, location=no, personalbar=no, status=no, resizable=yes, scrollbars=no, copyhistory=no, width=400, height=300, top=300, left=0');","1000")
  6. } //ufff to chyba wszystkie parametry ;) ew. można zastosować zamiast tych (uwaga - WSZYSTKICH oprócz wielkości okna) parametrów poprostu fullscreen=1
  7.  
  8. </HEAD>
  9.  
  10. <BODY onload="javascript: otworz1()">
  11. <script LANGUAGE="JavaScript" type="text/javascript">
  12. setTimeout("self.close();","2000")
  13.  
  14. <TABLE CLASS="hide" WIDTH="100%" HEIGHT="100%" ALIGN="center" CELLSPACING="0" border=1>
  15. <TR>
  16. <TD>treść</TD>
  17. </TR>
  18. </BODY>
  19. </HTML>

z tego, co pamiętam, to nie ma możliwości zamknięcia pierwszego okna (przynajmniej w ie - w operze działa bez zarzutu) bez confirmu

pozdro
m
Paul
Moim zdaniem dobrze, ze jest ten confirm, poniewaz ktos mogl przegladac jakas strone chwile wczesniej i chcac do niej wrocic kliknie, ze nie chce zamknac okna, a takto by mu sie zamknelo...

Pozatym co by to bylo gdyby jakis sposobem ktos komus dal jako strone startowa onload="top.close();" wystarczy, ze sie da otwierac onmousemove etc. winksmiley.jpg

Tak w ogole ja preferuje stronki ktore sa w normalnym oknie bez zadnych udziwnien...

PS. Okno onload w mozilli zostanie zablokowane...
mbork
witam
szkoda że nie można tego okna zamknąć bez komunikatu

udziwienia sa mi potrzebne ponieważ jest to program sieciowy (bazodanowy )napisany w php chodzący w wan z cienkim clientem (IE). Jest w nim pozycja wyjście-wylogowanie dobrze jakby po jej wybraniu zostały zamknięte wszystkie uruchomione okna przez aplikację.
Włyczyłem wszystkie paski narzędzi przeglądarki równiez menu kontekstowe jak i zrobiłem pełny ekran w celu lepszego panowania nad tym co może zrobic user (i to się sprawdza).

Pytanko
A czy można zmienić treść tego komunikatu?
pozdrawiam, mbork
mpps
pytanie pojawia się tylko w przypadku ie.
inne przeglądarki zamykają bez alertu.
napisz do redmond winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.