-zend-
2.10.2012, 09:14:14
Witam,
Mam czysto teoretyczne pytanie. Otóż, chcę stworzyć projekt portalu internetowego połączonego ze sklepem internetowym w technologii ZF. Chcę do tego wykorzystać CMS'a WORDPRESS.
Pytanie może i dziwne, ale jak połączyc ze soba Zend'a z Wordpress'em.
Chciałem w tej sytuacji wykorzystać tylko technologię ZF, ale pytanie brzmi, czy nieuniknionym jest korzystanie gotowych funkcji WP do wyswietlania tresci na stronie? Czy mogę korzystać w pewnien sposób tylko z ZEND'a za pomocą rozbudowanych zapytań MySQL?
Pytanie też, czy jest mozliwość rozbudowania bazy danych w WP i jak tym zarządzać?
Jeszcze nigdy nie spotkałem sie z wykorzystaniem CMS'a jaki proponuje WORDPRESS. Dotychczas miałem do czynienia z prostym CMS'em stworzonym przez firme, w której kiedyś pracowałem, gdzie zapytania do bazy musiałem generować sam.
Przyznaje, że jestem początkującym w ZF i WP, dlatego chciałbym się dowiedzieć jak dobrze rozpocząć projekt.
sowiq
2.10.2012, 09:38:57
Jak dla mnie WP to nie tylko CMS, ale również dobry framework do budowania przeróżnych stron. Jeśli Twój portal nie jest jakiś super duży, na Twoim miejscu zastanowiłbym się, czy sam WP nie wystarczy.
Napisz krótko co dokładnie ma być na tym portalu, a na pewno dostaniesz odpowiedź czy jest sens używania obu frameworków na raz.
viking
2.10.2012, 09:49:49
Szczerze mówiąc to sobie tego nie wyobrażam za bardzo. Syf z tandetą czyli WP, w jaki sposób miałby zostać zintegorowany? Include funkcji, korzystanie tylko z samej bazy? Znajdź gotowy CMS oparty na ZF i jego rozwijaj.
-zend-
2.10.2012, 09:52:02
Portal ma byc połączony ze sklepem intenretowym. Wiadomo, wyświetlanie pomocji na głownej stronie, produktów, akrtykułów itp, itd, listy oddziałów, do tego także dochodzi system lojalnosciowy. Nie chce korzystać z samych funkcji WP, bo nie ukrywam, że chcę tez podszkolic się ZF.
Jak robią to inne firmy, które tworzą projekty w ZF, jaki oni wykorzystują CMS.
Może jest cos innego, także godnego polecenia, abym mógł operowac na czystym ZF?
Proszę o poradę.
sowiq
2.10.2012, 09:52:54
@viking, abstrahując już od nazwania WP syfem i tandetą (z czym się osobiście nie zgadzam), czemu Twoim zdaniem lepiej jest tracić czas nad rozwijaniem czegoś niepełnego, niż użyć gotowych rozwiązań z WP? ZF to aż taka magiczna nazwa dla Ciebie?
viking
2.10.2012, 10:07:50
Wyłącz sobie np rozszerzenie mysql i spróbuj uruchomić instalator WP. To tak na dobry początek. Kod jest przestarzały, strukturalny, nie można go zmienić bo wszystko by się w nim posypało i cała magia (otoczka) jaka wokół tego systemu panuje prysła by w jednej chwili. Żeby zmienić widok musisz rzeźbić ostro w PHP. Jaki jest sens integracji według ciebie? Dalej też nie napisałeś jak ty byś taką integrację widział.
sowiq
2.10.2012, 10:22:24
@viking, wyłącz sobie rozszerzenie MySQL i spróbuj uruchomić Magento (jeden z bardziej rozbudowanych systemów eCommerce, zbudowany na Zendzie).
To prawda, że kod WP to trochę spaghetti. Ale sam system przemyślany jest bardzo dobrze. W trakcie generowania czegokolwiek po drodze generowana jest masa hooków/eventów (jak zwał, tak zwał), pod które możesz się bardzo łatwo podpiąć. Więc jeśli przez potrzebę jakiejś zmiany grzebiesz się w takim strukturalnym kodzie (w core systemu??), to znaczy, że robisz coś źle. W WP nie zmieniasz istniejących rzeczy, wpinasz się po prostu swoim kodem w odpowiednie miejsca.
Co do napisania jak widziałbym integrację - nie napisałem, bo autor nie napisał o co mu dokładnie chodzi. A widziałem i robiłem przeróżne integracje, chociażby sklep zbudowany na wspomnianym wcześniej Magento i blog do tego sklepu oparty na WP. Wszystko na wspólnym layoutcie Magento. I był to system dla jednego z bardziej znanych producentów akcesoriów sportowych w USA. Więc potencjał jest, trzeba go tylko umieć wykorzystać.
[edit]
Daleko szukać. Magento ma nawet rozszerzenie, które integruje z nim WP. Skoro takie rozszerzenie powstało to znaczy, że jest takie zapotrzebowanie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.