Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MiniS CMS
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Kucharskov
Witam serdecznie!
Jako uczeń technikum informatycznego postanowiłem troszeczkę wyprzedzić plan nauczania (o niecałe 2 lata) i stworzyć podstawowy skrypt do zarządzania treścią. Nim właśnie jest MiniS CMS

Więcej mozna przeczytać na stronie domowej

Download:
MiniS CMS 0.6
MiniS CMS 0.7

GitHub: MiniS CMS

Proszę o oceny, sugestie i inne. Proszę tylko mocno mnie nie ciorać że "odkrywam koło na nowo" bo to moje pierwsze takie przedsięwzięcie.
Chcę poznać opinię użytkowników chyba jednego z lepszego forum o PHP.

Pozdrawia: M. Kucharskov & MiniS Team smile.gif
materkamil
Coś powiem od siebie:

Cytat
Działa na plikach więc nie potrzeba baz SQL

Mam z tym niezbyt ciekawe doświadczenia, ale ok, jak jest htaccess

administration/login.php

1. $login=$_POST['user'];
  2. $pass=$_POST['pass'];

Pomysły by uw-team, odradzam takie coś!

1. if ($login == $my_login && $pass == $my_pass) {

A gdy $login nie istnieje może wyświelić undefined index - i wyświetla.

Poza tym wszystko prezentuje się dobrze.
Evinek
Mieszasz polski z angielskim. Pisz tylko po angielsku. Chodzi np. O $lang['PRZEK'].
Na początek jest okej, ale większy CMS będzie potrzebował oddzielenia logiki od prezentacji i innych bajerów.
Chętnie zobaczę późniejsze wersje.
Kucharskov
Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Cały kod pisałem sam z pomocą pewnego kolegi. Innego pomysłu na logowanie nie mam. z tym $index to chyba nikt nie jest taki upierdliwy żeby testować skrypt na wszystkie możliwości? A co do mieszanego języka w zmiennych to chyba nie ma większego znaczenia. Na początku chciałem zrobić wszystko po polsku jednak ciągle wskakiwały mi kawałki angielskich zmiennych np zamiast ZALOG dawałem LOGIN i wreszcie się poddałem. Jako ze jest weekend może coś pomyśle żeby to i owo naprawić. Mam jeszcze dwa pytania: Jakim cudem podajecie kod PHP bez pobierania skryptu (Mediafire pokazuje download: 0). A poza tym jaki polecacie mały edytor tekstowy aby go podłączyć? Czy napisać własny?
karakara
czemu pliki a nie np. SQLite

I te przeładowania stron zapewno mocno wpływają na pozycjonowanie bo wszystko znajduja sie na jednej stronie
!*!
Cytat(Kucharskov @ 5.10.2012, 19:54:44 ) *
z tym $index to chyba nikt nie jest taki upierdliwy żeby testować skrypt na wszystkie możliwości?

Jeśli jest to tylko do Twojego użytku, to możesz olać każde rady jakie Ci tu dają. W innym wypadku, traktuj każdego jak potencjalnego włamywacza.

Cytat(Kucharskov @ 5.10.2012, 19:54:44 ) *
A co do mieszanego języka w zmiennych to chyba nie ma większego znaczenia.

Podstawą w informatyce jest angielski. Przy okazji poczytaj o standardzie PSR-0/1/2 to Cie nakieruje na dobre nawyki pisania kodu.

Od siebie jeszcze dodam że ten "CMS" bez JS nie działa.

//Edycja:
wrzuć ten kod w wersji online np. github.
Kucharskov
Chyba nie napisałem że to mój pierwszy skrypt
Cytat(karakara @ 5.10.2012, 20:00:11 ) *
czemu pliki a nie np. SQLite

No bo ogólnie to nie umiem, po drugie nie lubie SQL, po trzecie nie każdy ma. Nie jest to wersja finalna więc zawsze można jeszcze coś zmienić smile.gif
Cytat(!*!)
Od siebie jeszcze dodam że ten "CMS" bez JS nie działa.

I tu mam problem. Nigdy, przenigdy nie umiałem uporać się z problemem. Jak napisać stronę żeby była prosta w edycji a była na wielu plikach. Jak juz mówiłem wszystko jednak można zmienić.
Chyba muszę brać się do roboty bo widzę zainteresowanie skryptem smile.gif

@Edit:
Cytat(!*!)
wrzuć ten kod w wersji online np. github.

Jakoś tak się boje a dokładniej wstydzę ukazywać kod tak na żywca bo mnie wyśmieją że taki syf, nieład i w ogóle...
O$iek
Podstawy SQLa to kilkanaście minut i z otwartym tutorialem na w3c piszesz zapytania. SQLite to kolejne kilka minut i wiesz jak utworzyć plik i do niego zapisywać.
Cytat
Jak napisać stronę żeby była prosta w edycji a była na wielu plikach.

Pierwsze co mi przychodzi do głowy to include'owanie.
Cytat
Chyba muszę brać się do roboty bo widzę zainteresowanie skryptem

Po prostu dostajesz darmowe lekcje "jak lepiej programować", bo coś takiego to tworzysz chwilę w jakimś frameworku(i podstawowy PA Ci wygeneruje) wink.gif
ShadowD
Eeeee pliki? Zmień na bazę inaczej to jest moim zdaniem bez sensu, był już tutaj taki magik kilka lat temu (2-3) który stworzył bardzo fajne forum o dziwo bez jakiś błędów i miło działało, ale jak się okazało że jest na plikach to zainteresowanie minęło - takie rozwiązanie było dobre jak mysql był czymś słabo dostępnym teraz ciężko znaleźć darmowy hosting bez mysql'a, a jak się domyślasz płatnego pewnie nie znajdziesz - a koszta 100zł / rok (a znajdziesz i taniej) to mało jak za stronę i jak ktoś ma biznes to stać go na taki wydatek.
Kucharskov
Na stronie prezentacyjnej Lorem ipsum zastąpiłem informacjami nt. skryptu.

A czemu się tak uparłem na te pliki to wam powiem. Nie lubię baz, jest to dla mnie dziwny kod, poza tym znajomy ma stronę na serwerze pocztowym! Nie wiem jak mu to działa ale SQL nie ma...
Zróbmy tak. Ja będę myślał nad tymi bazami bo wydaje się, że inaczej nie ruszycie tego kijem nawet smile.gif
Na razie jednak poprawiam błędy w CSS poprawiam kodzik żeby był przejrzysty i żeby wszystko działało jak trzeba, was proszę o przetestowanie bezpieczeństwa skryptu gdyby na upartego chcieli sie włamać/edytować czy zmieniać cos nie tak jak trzeba.
ShadowD
Wiesz jak zaczynałem pisać pierwsze skrypty w php to razem z kolegą, oboje mieliśmy książeczkę z komputer światu (oni mają takie małe kursy) o php to się też na plikach skupiłem, a on na bazach i próbował mnie przekonać a ja głupi byłem i na plikach walczyłem, ale jak doszło co do czego, edycja kilki userów i on pisał taki kod w kilka min a ja siedziałem nie wiadomo ile nad explode itd to była masakra...

Spróbuj pisać w sql, a potem przejdź na jakieś rozwiązanie pokroju pdo - na prawdę bardzo miło się z tego korzysta i dużo zmartwień odpada o zabezpieczeniach. ;-)
Spawnm
Cytat
Spróbuj pisać w sql, a potem przejdź na jakieś rozwiązanie pokroju pdo

A co ma piernik do wiatraka? Niech pisze w sql używając pdo...
karakara
Cytat(Kucharskov @ 5.10.2012, 21:39:19 ) *
Nie wiem jak mu to działa ale SQL nie ma...

Sqlite3 to baza w pliku czyli będzie działać nawet na najtanszym czy darmowym hostingu
PHP 5.X ma domyślnie wsparcie dla Sqlite3

Chyba że admini sobie wymyślili jakieś widzi-misie biggrin.gif
!*!
Cytat(Kucharskov @ 5.10.2012, 20:13:27 ) *
No bo ogólnie to nie umiem, po drugie nie lubie SQL, po trzecie nie każdy ma.

To się naucz tu, tu i tu.
Polub.
Każdy ma, a jak nie ma to na amatorów nie patrz. Dzisiaj powiedzieć że nie masz bazy na hostingu/serwerze to tak, jakbyś powiedział że nigdy nie jechałeś autobusem.

Cytat(Kucharskov @ 5.10.2012, 20:13:27 ) *
Jakoś tak się boje a dokładniej wstydzę ukazywać kod tak na żywca bo mnie wyśmieją że taki syf, nieład i w ogóle...

Chodzi o to żeby tu Nam na forum łatwiej było to przeglądać. Społeczność githuba i tak się do tego nie dorwie, bo takich aplikacji są miliony, a poza tym jest tak chyba opcja "pokazywania na link" coś jak filmy na YT.
Kucharskov
Mam plan działania. Najpierw znajdę i naprawie wszystkie błędy edytorów. Wiem ze jest tego trochę.
Przerobienie z plików na bazy zostawię na potem. Teraz jakoś mi sie to nie uśmiecha.
Poza tym: Czy znaleźliście jakieś błędy w działaniu?
Kod na githubie pojawi się już wkrótce. Na razie jest tlyko do pobrania z Mediafire, a 200KB to chyba nie dużo?
karakara
Tu nie chodzi o to że 200KB, tylko o wygodę przegloądania i wprowadzania zmian przez Ciebie.
pamil
Cytat(materkamil @ 5.10.2012, 19:28:13 ) *
  2. $pass=$_POST['pass'];

Pomysły by uw-team, odradzam takie coś!

Mistrzu, powiedz co w tym złego.
Kucharskov
Więc Githuba powoli stawiam wraz z kolegą. Założyłem organizacjie MiniS-Team i różne inne duperele. Kolega w tym siedzi więc licencja już powinna byc pewna a nie "na razie" jak jest teraz.
pamil też sie własnie zastanawiam... Ale mój kolega powiedział w internecie użytkowcy chcą - ty robisz. Więc chyba za niedługo będą bazy smile.gif
pamil
Robię coś z ([Narzędnik, liczba pojedyncza] Kim? Czym?) kolegĄ.
Powiedziałem ([Celownik, liczba mnoga] Komu? Czemu?) kolegOM.
binprogrammer
Cytat(pamil @ 6.10.2012, 14:29:16 ) *
Mistrzu, powiedz co w tym złego.

Też się zastanawiam co się niektórzy tego uczepili, jest to po prostu wygodne biggrin.gif A jak się pomyśli dłużej to można to jeszcze zabezpieczyć na jakiś tam sposób pewnie, ale mało korzyści da komuś chyba wyciągnięcie z tego wartości ehh...

peter13135
A, że tak się zapytam.
Czy działania na zmiennych globalnych, typu:
  1. $_POST['cośtam'] = roobCos($_POST['cośtam'])

jest "dobre" ?
ShadowD
Cytat(Spawnm @ 5.10.2012, 22:42:15 ) *
A co ma piernik do wiatraka? Niech pisze w sql używając pdo...

To tak jak uczyć się jquery bez znajomości js, wydaje mi się że miło jest wiedzieć które funkcje/metody są od jq a jakie zaimplementowane w samym języku. Więc jak widząc mąka się znalazła! :-)
Kucharskov
Wyszła już wersja 0.7 oto lista zmian:
* Poprawiono anglieskie tłumaczenie
* Poprawiono błędy w edytorze zakładki "Edytuj"
* Naprawiono błąd ze stylizacją linków w listach poza górnym menu
* Uruchomiono Github (link w 1 poście)
* Powstała grupa MiniS Team która zajmuje się całym skryptem
* Na stronie prezentującej skrypt teskt "Lorem ipsum" został zastapiony własciwym tekstem

Prosze o zabawę skryptem smile.gif
Pozdrawiam: M. Kucharskov & MiniS Team
Spawnm
Cytat
Powstała grupa MiniS Team która zajmuje się całym skryptem

Gdzie znajdę informację kto jest w ty teamie?

Cytat
To tak jak uczyć się jquery bez znajomości js, wydaje mi się że miło jest wiedzieć które funkcje/metody są od jq a jakie zaimplementowane w samym języku. Więc jak widząc mąka się znalazła! :-)

?!?exclamation.gif
Ja mówię aby uczyć się sqla z wykorzystaniem silnika pdo: http://php.net/pdo, aby nie tracić czasu na mysql_*.
Więc co ma piernik do wiatraka? Chyba że chodzi ci aby user najpierw uczył się czystego sql w jakimś mysql monitor.
Ale to już kwestia gustu.
!*!
To też popraw...
  1. $lang['ZALOG_OK'] = "Zalogowano pomyślnie!";
  2. $lang['ZALOG_NO'] = "Podane dane są nieprawidłowe";
  3. $lang['ZALOG_CZEK'] = "Poczekaj na przekierowanie";

Ogólnie jak na pierwszy skrypt, jest nieźle. Miło że załapałeś do czego służy file_put_contents, bo spodziewałem się czegoś w stylu fopen.

2. $pass=$_POST['pass'];

Skoro nic z nimi nie robisz, to niepotrzebnie je przypisujesz. Filtruj dane jakie odbierasz, zabezpiecz to jakoś.
Dalej, tak jak wspomniałem, zainteresuj się PSR-2, centralizacją, MVC, OOP i będzie git, ale to daleka i długa droga przed Tobą wink.gif
Kucharskov
https://github.com/MiniS-Team?tab=members - MiniS Team

A jak będzie wyglądała praca? Na GitHubie będa ciągle wprowadzane nowe zmiany a gdy zatwierdzimy że można to wydac jako updejt będzie aktualizowany numerek i wgrywana paczka na Mediafire.
pamil
Cytat(ShadowD @ 6.10.2012, 15:51:08 ) *

Co ma SQL do PDO? PDO to tylko interfejs służcy do komunikacj z bazami danych.

Przykład z JQuery i JS nie trafiony - analogią natomiast może być DQL i SQL.
Kucharskov
Github to bardzo fajna sprawa. Widać poprawki i wogóle jest ciekawie. Naliczyłem około 7 nowych żeczy w 4 godziny. CMS bardzo szybko się rozwija smile.gif
Ostatnio dodałem sprawdzanie czy istnieje config.php bo jeśli nie wyskoczy bardzo łądny czerwony komunikacik smile.gif
Czy macie jakies propozycje co możnaby jeszcze dodać do skryptu?

Pozdrawiam: M. Kucharskov & MiniS Team
!*!
Cytat(Kucharskov @ 6.10.2012, 20:25:52 ) *
Czy macie jakies propozycje co możnaby jeszcze dodać do skryptu?

To Ty powinieneś wiedzieć czego potrzebujesz. CMS dzisiaj to nie tylko edycja treści i menu, ale również blog, galeria, osobna strona kontaktu itd.
cysioland
Cytat(!*! @ 7.10.2012, 10:14:52 ) *
To Ty powinieneś wiedzieć czego potrzebujesz.

Jego potrzeby na tym się pewnie kończą. Chcielibyśmy jednak wiedzieć, czego Wy potrzebujecie w MiniS CMSie.
Pozdrawiam,
Cysioland z MiniS Teamu
O$iek
Obsługa pluginów, dokumentacja, wybór z pośród kilku silników bazodanowych, wielojęzykowość.
!*!
Cytat(cysioland @ 7.10.2012, 11:42:48 ) *
Jego potrzeby na tym się pewnie kończą. Chcielibyśmy jednak wiedzieć, czego Wy potrzebujecie w MiniS CMSie.

Niczego, ponieważ na tym etapie nie jest on przydatny. Musisz/musicie zaprojektować cały system od nowa, oraz przyjąć całkiem inne myślenie przy jego budowie, aby to miało szanse powodzenia wśród szerszego grona odbiorców.
CMS na plikach nie ma szansy przebicia, tak samo jak papka w kodzie (patrz WP, burdel jeśli chodzi o kod, nie trzyma się żadnych standardów, bo powstał w czasach gdy o nich nie myślono, a teraz coraz więcej ludzi szuka lepszych alternatyw i/lub czegoś uszytego na miarę).

I tak jak wspomniał O$iek. Dokumentacja jest bardzo ważna.
karakara
Cytat(Kucharskov @ 6.10.2012, 20:25:52 ) *
Naliczyłem około 7 nowych żeczy w 4 godziny.

Tak mi się wydaje że nikt nie czyta Twoich postów skoro jeszcze nikt Cię nie poprawił tongue.gif
rzeczy
O$iek
Niektórym po prostu znudziły się wytłumaczenia w stylu mam angielski system, podkreślenie jest za mało czerwone, mam dys*
Kucharskov
Żeby troszkę ożywić temat powiew świeżości:
- Do grupy na GitHubie dołączyła nasza stylista a zarazem tłumacz "freaks"
- Pracujemy nad instalatorem ze wstępną konfiguracją skryptu.

Planujemy również:
- Dodać niemieckie tłumaczenie (tak dla "szpanó")
- Stworzyć prosty system templatek
- Dodać opcję pluginów
oraz co najważniejsze:
- Ujednolicić kod aby nie było takiego syfu (chociaż widziałem większy) smile.gif
Poza tym chyba nic więcej. A! Dokumentacja - już wkrótce jak skrypt będzie już trochę "większy"

Pozdrawiam
Kucharskov w imieniu MiniS Team
cysioland
Cytat(Kucharskov @ 12.10.2012, 20:38:44 ) *
"freask"

Dziwne, GitHub twierdzi, że owa dziewoja nazywa sie freaks, nie "freask"
!*!
Kucharskov - przy okazji zmień konfiguracje na tablice.
olszam
Nie jest tak źle jak na pierwszy CMS początki zawsze bywają trudne w tego typu projektach, jak ja skończę swój to dopiero zobaczycie chaos jeśli chodzi o kod, szata graficzna zerżnięta gdzieś z neta(powód: spodobał mi się wygląd i układ nawigacji) oczywiście będzie ostro przerobiona, zmienne na przypał nazwane. Kucharskov a tak wogle to gratki za staranie się nad tym projektem życzę sukcesów biggrin.gif.
O$iek
@olszam chcesz się chwalić słabo napisanym kodem i myślisz, że jaka będzie reakcja? Na pewno wszyscy Ci przyklaśniemy i powiemy dobra robota. mellow.gif
olszam
nic takiego nie miałem na myśli tylko tak sobie mówię chyba nic w tym złego przecież nie ma i wiem że będzie miał dobrze napisany kod niż ja
Kucharskov
"Dzienki" olszam. Teraz przycisneli mnie troche ze szkołą ale gdy tylko uporam sie z jednym błędem wyjdzie 0.8 a w nim DUUUŻO zmian...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.