Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Design strony - pierwsze podjęcie się projektu.
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
mateŁusz
A z racji, że było zrobić stronę dla szkoły to się podjąłem wykonania.

http://matias-test.ugu.pl/1/1/1/szkola1/

Chodzi mi głównie o ocenę designu strony smile.gif
Zdjęcie poprawię.
lobopol
-wygląd 2
-jakość kodu 1
-js 1

Wady:
-wygląd jest niestety bardzo slaby, wręcz brzydki
-kod html to kpina (lokalne js, nieużywanie właściwych elementów dla treeści etc. nadużywanie br)
-dołączanie nieistniejących plików js (np. ajax)
-stylowanie po id, a nie po klasach
!*!
Strony szkół nigdy nie były rewelacyjne.
toffiak
Pierwsze co się rzuca w oczy to ogromna czcionka, strona ładniej by wyglądała gdyby była o parę pixeli mniejsza, to tyle na temat wygląda osobiście layout nawet mi się podoba, choć "podoba" to pojęcie wględne.

Co do jakości kodu: tu jest znacznie gorzej, z tego co widzę to 2 razy ładujesz jquery w różnych wersjach, "mixujesz" naprzemian css i js, najlepiej jest gdy style ładowane są w sekcji head a skrypty na dole strony.
Skrypty js inline, to zły pomysł, co gdy będziesz musiał zmianiać całe menu ? będziesz musiał zmieniać kod strony, umieszczając je w zewnętrznych plikach tylko te pliki będziesz musiał zaaktualizować. Skoro ładujesz bibliotekę jquery to wykorzystaj ją w pełni.

Strona teoretycznie jest stroną HTML 5, ale w rzeczywistości wcale nią nie jest, dodanie tagu article, który jest źle użyty, wcale tego nie zmienia.
Nie mogę w tej chwili sprawdzić jak strona działa w ie8 i niżej ?, wydaje mi się że niezbyt dobrze.
Jeśli strona ma pozostać stroną HTML 5, to wykorzystaj poprawnie nowe tagi: article, header, footer, nav, aside, jeśli nie zmień doctype na inne.

marbi
co to jest PG? Przestępstwa Gospodarcze? sory ale jakoś tak dziwnie to brzmi, ten skrót wymaga rozwinięcia albo usunięcia
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.