Gość
29.10.2012, 15:09:15
Nie znoszę wymyślać opisów strony do katalogów. Chciałbym więc zlecić to (około 50 opisów do katalogów dla jednej strony www o długości około 400-700 znaków) komuś zajmującemu się copywritingiem. Zależy mi jednak bardzo na dwóch rzeczach:
1. Każdy z tych opisów powinien różnić się od siebie
2. Każdy z tych opisów powinien różnić od opisów jakie ta osoba do tej pory napisała (lub w przyszłości napisze) dla inny klientów
Wiadomo, chodzi o to, żeby linkować z unikalnych treści.
Ponieważ nigdy nie zlecałem takich rzeczy, chciałbym zapytać jakie są w tym względnie (unikalności pisanych przez nich tekstów) powszechne praktyki osób, firm zajmujących się copywritingiem? Czy jeżeli chcę, żeby teksty były unikalne, to powinienem taki warunek wstawić do umowy?
KotWButach
29.10.2012, 15:43:18
zarejestruj się i napisz na PW.
b4rt3kk
29.10.2012, 19:14:13
Cytat(Gość @ 29.10.2012, 15:09:15 )

Nie znoszę wymyślać opisów strony do katalogów. Chciałbym więc zlecić to (około 50 opisów do katalogów dla jednej strony www o długości około 400-700 znaków) komuś zajmującemu się copywritingiem. Zależy mi jednak bardzo na dwóch rzeczach:
1. Każdy z tych opisów powinien różnić się od siebie
2. Każdy z tych opisów powinien różnić od opisów jakie ta osoba do tej pory napisała (lub w przyszłości napisze) dla inny klientów
Wiadomo, chodzi o to, żeby linkować z unikalnych treści.
Ponieważ nigdy nie zlecałem takich rzeczy, chciałbym zapytać jakie są w tym względnie (unikalności pisanych przez nich tekstów) powszechne praktyki osób, firm zajmujących się copywritingiem? Czy jeżeli chcę, żeby teksty były unikalne, to powinienem taki warunek wstawić do umowy?
Moim zdaniem potrzebny Ci jest polonista, a nie informatyk. Na co aż 50 różnych opisów? Do każdego katalogu inny opis? Zresztą ktoś nieobeznany w tematyce Twojej strony nie może od tak z kapelusza 5o opisów wyciągnąć. Jakbym miał pisać np. o dzierganiu swetrów to już bym przy 2-gim opisie poległ.
Gość
29.10.2012, 22:01:48
Chciałbym dodać stronę do 50 katalogów (wiadomo, że nie od razu, tylko na przestrzeni powiedzmy 2-3 lat), a dobrze (z punktu widzenia pozycjonowanie) jest chyba linkować z unikalnych treści?
Ale zgadzam się, że wymyślenie 50 różnych opisów dla jednej strony to może być problem, więc może lepie by było zlecić to np. 5 różnym osobom (bo 10 na każdą osobę)?
b4rt3kk
29.10.2012, 22:13:33
Jak dla mnie to 1 i ten sam opis dla tych 5o katalogów byłby wystarczający. I tak większość osób korzysta z google, owszem, fakt że linki do Twojej strony będą prowadziły aż z 5o innych stron wzmocni Twoją pozycję, ale to nie opis jest tu istotny, tylko słowa kluczowe. Pomyśl jak sam czegoś szukasz, mało kto to czyta opis, tylko klika pierwszą z brzegu stronę pasującą do kryteriów. Nawet jakby ktoś starał się zlokalizować Twój sklep (czy też innego rodzaju usługę) w kilku tego typu katalogach to raczej nie zrazi go identyczny opis, a być może utkwi w pamięci.
jaslanin
29.10.2012, 22:24:21
1. Najtaniej jest użyć generetora / zamieniacza słów na ich synonimy i jakoś dopasować do tego treść. Zwykle tak się robi
2. W tekstach można stosować proste alternatywy które z których generowane by były wszystkie mozliwości
np.
ala {ma|nie ma} kota, kot {ma|nie ma} ale
masz z tego 4 opcje:
ala ma kota, kot ma ale
ala ma kota, kot nie ma ale
ala nie ma kota, kot ma ale
ale nie ma kota, kot nie ma ale
można to potem piękniej ulepszać itp
To są takie dwa podstawowe triki.
3. Unikalność opisu ma znaczenie dla google. Tzn nie może być tekstu 1:1 na wszystkich stronach linkujących bo google to rozpoznaje i niżej ocenia taki link. Jakość tego opisu jak na razie nie jest zbyt istotna przynajmniej w języku Polskim. Ale dobrze by miała zachowane podstawy gramatyki na przyszłość.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.