Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Brak pozwolenia. Permission Denied
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
shakafaza
tak wyglada tresc błędu:
Kod
fopen(/var/www\..\zamowienia.txt): failed to open stream: Permission denied in /var/www/przyjecie.php on line .

Dodałem chmoda komendą:
Kod
sudo chmod sudo chmod -R 777 /var/www
zrestartowałem apache'a, dalej bez zmian.
Kliknąłem prawym na folder 'www' i zobaczyłem uprawnienia, i 'nazwa.uzytkownika' ma uprawnienia na zapis i tworzenie plików. Więc jestem w kropce.

// Od wczoraj non-stop walczę z błędami, pomóżcie, bo gotów jestem przerzucić się na windę thumbsdownsmileyanim.gif
abort
1. Jak piszesz pod uniksa, to dlaczego katalogi separujesz za pomocą "\"? Uniksowy "/" działa w obu środowiskach.
2. co w fopen robi "\..\" - pomyłka? Twoje "/var/www\..\zamowienia.txt" rozwiązuje się do: "w katalogu /var mamy katalog www, w nim katalog .. a w nim plik zamówienia.txt".
Informacyjnie: w katalogu "www" (i w każdym innym katalogu) wpis ".." kieruje do katalogu nadrzędnego, w związku z czym próbujesz otwierać "/var/zamowienia.txt". Masz takie plik i prawa do niego?
3. MYŚLEĆ smile.gif
shakafaza
Jesteś Bogiem, uświadom to sobie sobie zakochany.gif
Tworzy plik .txt, niestety pusty.

P.s. Bezmózgo przepisuję kod z książki, jak się okazuje jest wniej MNÓSTWO błędów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.