Witam.
Zastanawiam się nad otworzeniem własnej firmy programistycznej. Od kilku lat działam w branży IT i obecnie mniej więcej wiem jakie oprogramowanie mogło by zdobyć uznanie. Moja firma projektowała by głównie programy i narzędzia w php. Nie jestem jednak programistą a chciałbym na początek wynająć małe biuro i do niego jednego programistę który za swoją prace by dostawał od 3800-4500zł/mc. Ja natomiast zajmował bym się sprzedażą wyprodukowanego softu , promocją marketingiem i pozycjonowaniem. Teraz jednak mam pytanie do programistów. Jak zapatrujecie się na to iż pracując w firmach programistycznych i produkując samodzielnie dany soft widzicie iż w ciągu miesiąca przychody dla firmy z takiego softu są np 6 razy większe niż Wasza pensja ? Pytam ze względu na to iż wiele programistów szczególnie gdy ktoś pracuje sam / indywidualnie tworzy soft od A do Z mógłby to zrobić na własną rękę i tym samym więcej zarobić.... Jak myślicie czy znalazłby jakiś programista który by poszedł na taki układ i pracował w firmie całkowicie samodzielnie ( dostawał by oczywiście taką pensję) jednak soft wyprodukowany przez niego byłby głównym źródłem utrzymania firmy ?
Proszę o odpowiedzi i z góry dziękuje..