Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][MySQL][PHP]PHP , MySql Tabele i rekordy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mlodyzero
Witam Panowie oraz Panie. Mam następujący problem.

Z moim nauczyciele informatyki staramy się dojść do tego jak rozwiązać następujacy problem:

W PHP pisze program do obsługi bazy danych.

W tabeli komputer mam następujące kolumny :
ID_Komputera | Nr_Inwetaryzacyjny | ID_Sali_k | ID_OS1_k | ID_OS2_k | ID_Program_Anty_k

W tabeli OS mam następujace kolumny :
ID_OS | Nazwa_OS

I potrzebuje napisać kwerende w której w miejsce ID_OS1_k oraz ID_OS2_k wstawić Nazwa_OS przy czym dla obu pół są to różne wartości.

Próbowałem kwerende :
select ID_Komputera, Nr_Inwentaryzacyjny, Numer_Sali, Nazwa_OS, MS_Office from komputer, sala, OS WHERE Nr_Inwentaryzacyjny LIKE '%$e%' and ID_Sali = ID_Sala and ID_OS1_k = ID_OS and ID_OS2_k = ID_OS;

Ale nic mi nie pokazuje.

Pozdrawiam
Sephirus
Z nauczycielem informatyki powiadasz smile.gif

Podpowiem:

1. SELECT k.*, s.*, os1.Nazwa_OS AS nazwa_os_1, os2.Nazwa_OS AS nazwa_os_2 FROM komputer k
  2. JOIN sala s ON s.ID_Sala = k.ID_Sali_k
  3. JOIN OS os1 ON os1.ID_OS = k.ID_OS1_k
  4. JOIN OS os2 ON os2.ID_OS = k.ID_OS2_k
  5. WHERE k.Nr_Inwentaryzacyjny LIKE '%$e%'

mlodyzero
Witam. Ja mówiłem na poważnie że szukałem z moim Profesorem. A skorzystałem z przedstawionego kodu i niestety nic po za nr_inwentaryzacyjnej się nie pokazuje
Sephirus
Sprawdź pola, ja pisałem "idee" - zobacz czy wszystkie pola się zgadzają, czy masz w ogóle dane w bazie... Nie da się pomóc nie widząc nad czym się pracuje smile.gif

Podałeś struktury dwóch tabel z trzech i zapytanie, które nie do końca do nich pasuje...

Podaj pełne struktury tabel itd smile.gif
mokry
Nie chce się wtrącać, ale czy zamiast JOIN nie powinno być LEFT OUTER JOIN? wink.gif

Powinieneś wtedy otrzymać jakieś wyniki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.